Film uitgelicht

Avontuur in West Papua


November 2012. Na een vliegreis van meer dan 30 uur en 5 keer(!) overstappen zijn we eindelijk geland in een vissersplaatsje in West-Papua, het westelijk deel van Papua Nieuw Guinea, behorend bij Indonesië. De groep bestaat naast mij uit Evert Oostdam, Lex Peters en Dennis Sanders. Zij hebben nog geen idee wat hen te wachten staat! We worden opgewacht door Olivier Helloco en zijn team. Hij zal ons hopelijk naar de beste stekken brengen voor Papuan black bass, barramundi, giant trevally (GT), Spanish mackerel en meer exotische rovers. We staan te popelen, maar de wind gooit aanvankelijk roet in het eten. Na 4 uur wachten wagen we het er op; het avontuur kan beginnen!

Tekst, foto’s en film: Arnout, Evert, Lex en DennisPAPUAN BASS Het eerste kamp wordt strategisch opgeslagen aan de monding van een rivier, van hieruit kunnen we zowel de rivier en zijkreken bevissen als wel het mondingsgebied zelf waar we volgens Olivier de beste kans maken op barramundi. Mijn eerste doel is de Papuan black bass (Lat. Lutjanus goldiei), of beter Papuan black snapper genoemd, omdat deze vis veel weg heeft van de Cubera snapper, ook al zo’n krachtpatser die zelfs tot 50 kg zwaar kan worden. De Papuan bass wordt weliswaar niet zó groot, tot 25 kg+, maar is zo mogelijk nog sterker! Een bijzondere vissoort die leeft in brak en zoet water; in rivieren, meren en riviermondingen, een vis die je alleen in Papua Nieuw Guinea vindt!

Een kijkje in de keuken; zo ruig is de visserij op de Papuan Bass!

MATERIAAL Voor de visserij op Papuan black bass heb je stevig materiaal nodig, aangezien je veel vis zult haken bij of tussen de obstakels (takken, wortels). Een stevige, niet te lange (220-250 cm) spinhengel van 80-150 gram met een type 5000-8000 molen voorzien van 65-80 lb braid en een 80 lb fluorocarbon voorslag en dan maar hopen dat alles heel blijft bij de dril van een 10 kg+ vis! Het verspelen van kunstaas én vissen hoort bij deze visserij! Voor barramundi volstaat een iets lichtere uitrusting met 50 lb braid en de slip wat lichter afgesteld – alleen weet je niet altijd of het een barramundi of een Papuan is die op je kunstaas knalt! Pluggen van 9-15 cm, die 2-5 meter diep lopen, maar ook ratelpluggen en shads zijn ideaal kunstaas.GT VERRASSING Het is en blijft een moeizame visserij op de rivier(monding) en na twee dagen regen, die het water bruin kleurt, besluiten we ons de resterende dagen te richten op de (popper)visserij op de riffen, kliffen en eilandjes voor de kust. Olivier heeft ons verzekerd dat het er wemelt van hongerige GT’s van 8-15 kg, misschien wel 25 kg, met daarnaast kans op Spanish mackerel, barracuda’s, bluefin trevally en misschien zelfs dogtooth tuna. Onderweg naar het volgende kamp zullen we alvast een beetje warmdraaien en maken we onze medium popperoutfits  klaar. Voor de zekerheid tuig ik ook maar mijn zwaardere popperhengel op met daarop een Stella 18.000 met 80 lb Powerpro… je weet maar nooit!

Op weg naar het tweede kamp worden we getrakteerd op een GT- feestje!POPPER MADNESS! De snelle, onverwachte mega GT is het sein voor een heuse popper madness, die dagenlang aanhoudt! Nog voordat we bij onze tweede kampeerplek aankomen heeft iedereen uit de groep het al aan de stok gehad met deze krachtpatsers. Onze poppers worden keer op keer vermorzeld door agressieve vissen, die maar al te vaak winnend uit de strijd komen. Er wordt gevloekt, getierd als weer een lijn wordt stukgetrokken, gegromd en gekreund als een grote GT niet van ophouden weet en gejuich en euforie als er een vis in de boot belandt. Vissen van een kaliber waar je alleen van kunt dromen! Niet alleen grote GT’s, maar ook vervaarlijke barracuda’s en Spanish mackerels, prachtig bluefin trevallies en andere bontgekleurde rifvissen. Explosieve actie, spektakel van de bovenste plank, één groot popperfeest!

De actie op de vorige stek betekent het startsignaal voor ware popper-gekte!

GIGA SPAANSE MAKREEL Onderweg naar ons laatste kamp komen we eind van de ochtend, als het inmiddels al bloedheet is, maar de stroming er net lekker inzit, bij een steile rotswand aan. Het gekrijs van een stel kaketoes galmt ons toe en ik vraag Olivier om even te filmen om het geluid op te nemen. Op hetzelfde moment wordt mijn popper gepakt en wat daarna volgt is met geen pen te beschrijven. Een groepje enorme Spanish mackerels is verrassend dicht onder de kant op jacht en die vissen schijnen maar een ding te willen; onze poppers aan gort te bijten! Hun messcherpe tanden bijten zo een vis doormidden en helaas ook vaak onze lijnen…
 

  

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21895

Foto's

92105

likes

290