Tackle tests

Iron Claw Pure Contact II CT-C-195

Iron Claw wordt verdeeld door het Duitse concern Sänger. Het merk Iron Claw stond bij mij vooral bekend om zijn haken, maar een snelle blik in hun catalogus liet me zien dat ze een veel breder assortiment aan hengelsportmateriaal hebben. Lijnen, hard- en softbaits, kleinmateriaal, reels en molens en natuurlijk ook hengels. Een van deze hengels is de Iron Claw Pure Contact II CT-C-195.Tekst & Foto’s: Tim Puts

Specificaties Iron Claw Pure Contact II CT-C-195
 
Productnaam: Iron Claw Pure Contact II CT-C-195
Type product: baitcaster
Lengte: 195 cm
Werpgewicht: 16-42 gram
Aantal delen: 2
Adviesprijs: € 79,95
 
Getest in combinatie met een Abu Revo Inshore met 28/00 PowerPro en een Shimano Citica met 10/00 Spiderwire.

Eerste indruk De Iron Claw Pure Contact II CT-C-195 is een tweedelige baitcaster met een opgegeven werpgewicht van 16-42 gram. Het is dus geen hengel voor het zwaardere werk. Het eerste deel van de blank heeft een mooie dieprode kleur, die in het tweede deel overgaat op een matgrijze kleur. De hengel telt in totaal 10 ogen en een verkasoogje. In de wikkelingen van de ogen is de rode kleur van het eerste deel van de blank mooi geaccentueerd. Het handvat is gemaakt van EVA-foam. Het uiteinde van het handvat versierd is met een klein kurken deel. De reelhouder is een standaard, prima functionerende reelhouder.

 Inzetbaarheid In de productbeschrijving staat vermeld dat de blank van de hengel ‘buitengewoon snel’ is en dat deze speciaal is ontworpen voor het vissen met twitchbaits, stickbaits en spinnerbaits. Vrij klein kunstaas dus. Toch was ik benieuwd hoe de hengel zich zou houden met groter en zwaarder kunstaas aan de speld.


Praktijktest Ik heb de hengel op drie visvakanties meegenomen. In het voorjaar van 2015 heb ik het grote Zweedse Vänern onveilig gemaakt, op zoek naar snoek. In het najaar van 2015 en het voorjaar van 2016 verbleef ik een week in Extremadura (Spanje), om in het prachtige stuwmeer Cijara black bass en comizobarbeel te vangen.
In Zweden heb ik de hengel met verschillende soorten kunstaas ingezet, zoals kleine jerkbaits, pluggen en spinnerbaits. Wat me direct opviel is dat de hengel, in tegenstelling tot wat de productbeschrijving aangeeft, niet buitengewoon snel is. Begrijp me niet verkeerd: snel is de hengel wel, maar het label ‘buitengewoon’ zou ik er niet aan hangen. Wat me daarnaast opviel is dat de blank van de hengel vrij zacht is. Hierdoor heeft de baitcaster een vriendelijke, semi-parabolische actie. Voor het werpen met kleiner, lichter kunstaas is dit een zeer goede eigenschap voor een hengel. Kleine tot middelgrote pluggen tot 35 gram lieten zich perfect vissen. De hengel had ook geen moeite met spinnerbaits van 14 tot 21 gram. Met de hengel in combinatie kon ik in Zweden verschillende snoeken tot een centimeter of 85 vangen. Erg leuke sport aan deze lichte baitcaster.

In Spanje heb ik de hengel vooral ingezet voor het werpen met propbaits en kleine crank- en twitchbaits op black bass. Het gebruikte kunstaas had een gewicht variërend van 14 tot 17 gram en liet zich zonder moeite wegzetten door de hengel. Een klein nadeel van de hengel vond ik echter de lengte. Met betrekking tot het werpend vissen met kleiner kunstaas met baitcasters, prefereer ik een iets langere hengel van ongeveer 210 cm. Dit werpt wat gemakkelijker, waardoor je ook grotere werpafstanden haalt.

Met de hengel, in combinatie met een propbait, wist ik in het voorjaar van 2016 een schitterende black bass van 50 cm te vangen. Black bass is een ontzettend sterke vis die, naast de nodige acrobatische sprongen in de lucht, ook bekend staat om zijn krachtige vluchtpogingen onder de hengeltop. Omdat ik rond vrij veel obstakels viste, kon ik de vis geen meter ruimte geven. De hengel wist de klappen van de vluchtpogingen echter perfect op te vangen. Een genot om mee te drillen. Naast deze vis wist ik met andere topwaters, spinnerbaits en crankbaits nog een groot aantal mooie bass te vangen. Omdat ik toch nieuwsgiering was hoe de hengel zich zou houden bij een écht sterke vis, heb ik hem ook ingezet bij het vissen op comizobarbeel. Comizobarbelen zijn visetende barbelen die kunnen uitgroeien tot ware monsters van meer dan 15 kg. Echter, aan vissen met lengtes tussen de 50-80 cm heb je je handen al vol. Ik heb de baitcaster ingezet voor de verticale visserij met shads en met een aasvis op de dropshot. De hengel is natuurlijk niet voor dit type visserij gemaakt. Dat werd me meteen duidelijk. De baitcaster mist het nodige gevoel. Maar door de semi-parabolische actie van de hengel was het drillen van een sterke comizo een waar genot.Zowel met de shad (op de bodem maar ook pelagisch) als met de aasvis (veruit het meest succesvol) heb ik toch zeker een vis of 10 kunnen verschalken. Een bonus tijdens het vissen met de aasvis was de vangst van een black bass van 53 cm. Deze knalde loeihard op de aasvis toen ik mijn dropshotrig met hoge snelheid binnen draaide.

  

Duurzaamheid Zoals bij alle andere hengels, kun je de duurzaamheid eigenlijk alleen beoordelen als je er enkele jaren mee vist. Ik heb de Pure Contact echter in korte tijd op drie visvakanties meegenomen. Hierdoor heeft de baitcaster in een jaar tijd wat meer te lijden gehad dan een gemiddelde hengel. De hengel heeft in hengelkokers gezeten, heeft opgeteld een aantal weken in een boot gelegen en is in korte tijd blootgesteld aan koud en nat weer en extreem droog, zonnig en warm weer. Ondanks alles heeft de hengel mijn escapades overleefd. Als ik één minpunt zou moeten noemen, is dat het kurken sierstuk aan het uiteinde van het handvat los heeft gelaten. Maar met een paar druppels lijm zat deze net zo snel weer vast.

Verkrijgbaarheid De Pure contact II of de andere hengels uit deze serie zijn verkrijgbaar of te bestellen bij de Sänger dealers in Nederland.

Eindoordeel Ik heb het afgelopen jaar met veel plezier met de Pure Contact II gevist. Zoals de productomschrijving aangeeft, is het inderdaad een hengel voor het lichtere ‘gooi- en smijtwerk’. Kunstaas tussen de 15-40 gram laat zich prima wegzetten en binnen vissen. Wat mij betreft mag de hengel wel wat meer lengte hebben. Ik ben erg te spreken over de drileigenschappen van de hengel. Door het zachte carbon vangt deze de klappen van grote vissen erg goed op. De prijs-kwaliteitsverhouding is prima. Het is geen hengel uit een duur segment. Verwacht dus ook geen high technology. Het is een prima 'no nonsense' hengel die inzetbaar is met verschillende technieken en waar je een heleboel plezier mee kunt beleven. Dat heb ik in ieder geval gedaan.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21895

Foto's

92105

likes

290