Kunstaas

Kunstaas Tunen

Kunstaas, ik heb er bakken vol van. Ik zou er bij wijze van spreken een behoorlijke hengelsportzaak mee kunnen vullen. Velen zijn zonder meer goede vangers, maar er zit ook behoorlijk wat kaf tussen het koren. Dat zijn de stukken kunstaas die soms wat aanpassingen nodig hebben om toch nog behoorlijk te zwemmen, en dus te vangen. Maar zelfs kunstaas dat in de basis al goed is, kan door middel van wat kleine aanpassingen nog verder geperfectioneerd worden, en daarmee meer vis opleveren. En aangezien dat laatste door veel vissers vergeten wordt, is het interessant om daar eens nader bij stil te staan.

Tekst en foto’s Robert-Paul Wolters

HARDWARE

Heel gemakkelijk, maar zelden toegepast, is het controleren van de ‘hardware’ op een stuk kunstaas. Haken, dreggen en splitringen zijn de directe schakel en mogen absoluut geen mankementen vertonen. Voor haken en dreggen betekent dit dat ze van het juiste formaat en werkelijk vlijmscherp zijn.

 • Veel vissers vertrouwen erop dat de fabrikant de juiste maat dreggen wel monteert, maar eerlijk gezegd klopt er vaak niks van. Soms te klein, regelmatig te groot. Met name het Amerikaanse kunstaas is vaak voorzien van lompe, grote dreggen, omdat dit kunstaas in de basis is bedoelt voor zeevis of muskie. Die dreggen vervang ik meteen voor een slagje kleiner. 
 • Wees eens eerlijk, hoe vaak check jij of de haakpunten nog scherp zijn? Kies voor bewezen dreggen van de gekende merken als Gamakatsu, Owner of VMC en controleer ze regelmatig. Bij twijfel kan een slijpsteentje of vijltje uitkomst bieden. Dit handige stukje gereedschap zit dan ook altijd in de vistas.
 • Splitringen mogen niet te klein zijn, maar zeker ook niet te groot. Het belangrijkste is dat ze sterk genoeg zijn. Ik weet niet hoe die splitringen het doen, maar sommige buig je met de losse hand al open als je er een beetje kracht op zet. En als het met de losse hand lukt, zal een grote snoek of snoekbaars hetzelfde kunnen doen! Goede splitringen zijn een kleine investering en monteer je gemakkelijk met een speciaal splitringtangetje. En als je toch bezig bent; zet ook eens een splitringetje in het neusoog van je pluggen en jerkbaits, dat geeft net wat meer bewegingsvrijheid en dus een betere actie. 

Bij twijfel over de scherpte van de haak kan een slijsteentje uitkomst bieden.

SOFTBAITS

Shads en andere grote softbaits hebben van zichzelf vaak al een ingebouwde (staart)actie die prima vis vangt, maar door een andere manier van ‘riggen’ kan de actie vaak nog worden verbeterd en de mogelijkheden worden vergroot. Hier zijn een paar mogelijkheden die ik zelf graag toepas.

 • Sommige softbaits vragen om een bepaald gewicht loodkop. Kies je de loodkop te licht? Dan kan het kunstaas zomaar gaan tollen bij het binnenvissen. En ik weet niet hoe jij er over denkt, maar ik vind dit echt funest voor het vertrouwen! Maar dan ben je gebonden aan een bepaald gewicht, en dus ook beperkt in de mogelijkheden om ondiep te vissen, toch? Zeker niet! Ik kies bij lichtere loodkoppen vaak voor een extra loodje op de buik van het kunstaas. Dat kan een forse loodhagel (2-3 gram) zijn die op de stinger geknepen wordt, maar ook een loodje met centraal gat en voorzien van schroefdraad, welke je in de buik van de softbait kunt draaien. 
 • Een loodje op de buik van het aas is ook sterk aan te raden als je wat sneller wilt vissen. Hoe hoger de snelheid, des te eerder een shad de neiging heeft om zijn as te gaan draaien. Dus als ik eens wat sneller wil trollen, of een shad snel over een obstakel moet liften, ook dan gaat er een loodje op de buik voor extra balans. Mijn shad gaat dan mooier door het water en dat geeft vertrouwen!
 • Plaats je stingers op je softbait, dan ziet dat er soms nogal rommelig uit. Na een paar vissen is de dreg ook vaak niet meer lekker in de shad te prikken en komt makkelijk los. Ik vind het zelf prettig om de stinger te fixeren met een paar ‘spikes’. Deze zijn te koop, maar ook heel gemakkelijk zelf te maken. Op de foto zie je een voorbeeld van hoe ik deze spikes gebruik. Het voordeel is dat ze makkelijk los komen en de softbait nauwelijks beschadigen, maar toch de stinger goed op zijn plek houden.

Een loodje op de buik van de shad zodat deze sneller gevist kan worden

SWIMBAITS

Hoewel veel swimbaits van zichzelf al een prachtige, natuurlijke zwemactie hebben, kunnen er soms toch nog wat zaken verbeterd worden.

 • Veel van de meerdelige ‘hard’ swimbaits zijn voorzien van twee dreggen, die beide onder het kunstaas hangen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld pluggen, waarbij één dreg op de staart is gemonteerd. Het nadeel van met name de achterste dreg is dat deze bij sommige swimbaits nog wel eens om het achterlijf wil slaan. Ik monteer daarom zelf altijd een extra splitring bij deze achterste dreg en kies de dreg een maatje kleiner. Een andere optie is om een klein stukje siliconenslang of krimpkous over de splitring te schuiven, zodat deze gefixeerd zit. Het irriteert mij altijd enorm als na die ene perfecte worp het kunstaas scheef mijn kant op komt, omdat een van de dregpunten in de rug gehaakt zit!
 • Sommige swimbaits hebben een harde kop en een zacht achterlijf. Soms zijn deze slechts van één dreg voorzien, op de harde kop. Dat is voor een goede hook-up ratio wat weinig, en dus plaatsen we er een bij. Maar waar? Voor de balans is het belangrijk dit zo netjes mogelijk over het midden te doen. Ik construeer vaak een (enkel of dubbel) takeltje van verenstaal, wat ik met de al eerder genoemde spikes in het zachte achterlijf fixeer. Voordeel is dat de beweging niet belemmerd worden, de dreg makkelijk uit het achterlijf getrokken wordt en dat verenstaal duurzaam is. Ik heb al eens een beste snoek verspeeld met een stinger uit staaldraad; veel swimbaits zijn zwaar en als een snoek een ‘krokodillenrol’ maakt, dan worden de krachten soms te groot en zal staaldraad breken. Verenstaal doet dat niet! 
 • Op veel kleine swimbaits is één dreg wellicht genoeg, maar hier gebruik ik een aangepast takeltje, gemaakt uit een simpele speldwartel, waardoor ik de dreg iets verder naar achter kan plaatsen. En dat werkt!

Veel van deze swimbaits zijn gemaakt om langzaam gevist te worden. Bij hogere snelheden kan zomaar de balans zoek zijn. Ook nu kan de eerder genoemde tip met een loodje op de buik uitkomst bieden. Schroef een paar gram lood op de buik van de (zachte) swimbait en deze zal ook bij hogere snelheid keurig recht blijven lopen. En met die wetenschap, kun je het gewicht van het loodje natuurlijk ook verhogen. Met 5, 7 of 10 gram zal het aas niet alleen recht lopen, maar je kunt zo ook de diepgang aanpassen en bijvoorbeeld een swimbait wat meer op diepte trollen

Sommige swimbaits kun je beter van een extra haakje voorzien

EXTRA ATTRACTIE

Veel soorten kunstaas kunnen extra aantrekkelijk worden gemaakt met een toevoeging van bijvoorbeeld veren, een twister of een spinnerblaadje. Niet alleen verhoog je zo de attractieve waarde, je onderscheid het kunstaas op deze manier ook van die van andere vissers en dat kan je tactisch voordeel bieden op wateren waar veel gevist wordt. Ik noem enkele van deze attractieve aanpassingen die mijn visvrienden en ik toepassen: 

 • Jaren terug visten wij veel met spinnerbaits op het grote water. Deze waren ideaal om door de planten te vissen, maar na verloop van tijd nam de vangkracht toch wat af. Vismaat Sander bleef echter resultaat boeken met een spinnerbait die van een twister op de enkele haak was voorzien, en vismaat Thijs voorzag al snel al zijn spinnerbaits van een forse twisterstaart. Het gaf een nieuwe ‘boost’ aan onze visserij en we merkten duidelijk verschil in vangsten tussen spinnerbaits met en zonder twisterstaart.
 • Een andere aanpassing die we destijds verrichten was om in de splitring waarin bij spinnerbaits het spinnerblad gemonteerd zit, nóg een spinnerblad (van zelfde vorm en grootte) te monteren, en wel zo dat ze met de holle kanten tegen elkaar liggen. Vis zo’n spinnerbait binnen en je hebt opeens een totaal andere, maar wel zeer mooie actie waarmee we al veel knappe snoeken hebben kunnen foppen.
 • Ook bij pluggen kan het een idee zijn om een extra twister te monteren. De eerste die ik er mee zag vissen was SNB vriend Hans van Dinter. Op de rivier viste hij met een deels ingekorte Super Shad Rap, waarbij de achterste dreg voorzien was van een forse twister. Op een stuk dressuurwater pakte hij er in korte tijd een tweetal metersnoeken mee, en dat ben ik nooit vergeten. Deze truc werkt voor veel van de ééndelige, wijd uitslaande pluggen.
 • Iets recenter zag ik mijn Zweedse vriend Elias iets soortgelijks doen, maar dan op een forse shad. Hij viste met een 27 cm grote shad waarbij hij middels een schroefdraad van een fors wilgenblad spinnerblad op de buik had voorzien. Dit blad schommelde prachtig heen en weer en gaf ook wat meer ‘lift’ aan de shad. Ik heb deze truc schaamteloos van hem gekopieerd en daar heb ik geen spijt van gehad!
 • Een andere truc heb ik afgekeken bij mijn Belgische visvriend Freddy de Boevere. Ik ken geen visser die creatiever is dan Freddy en als je in zijn kunstaasdozen gluurt vind je al inspiratie genoeg voor nog een heel artikel. Maar één truc in het bijzonder wil ik hier even noemen. Freddy had, net als Elias, spinnerblaadjes van een schroefdraadje voorzien, maar dan wel klein van formaat en met een tonwarteltje er tussen. Deze monteerde hij niet onder de buik, maar op het uiteinde van de staart van een forse shad. Ik was eerst bang dat dit de beweging van de shad zou belemmeren, maar niets is minder waar; de shad beweegt nog net zo mooi en het blaadje tolt en fladdert er attractief achteraan. 

 

Combinatie hardbait en softbait, hiermee kun je eindeloos experimenteren

KNUTSELEN

Zoals uit bovengenoemde tips blijkt zijn er tal van mogelijkheden. De kunst is echter om er open voor te staan en juist die tips er uit te filteren die voor jouw persoonlijke visserij, al dan niet in aangepaste vorm, een voordeel kunnen betekenen. En daarbij kun je al knutselend en experimenterend ook veel inzicht krijgen in wat kunstaas doet en waarom het vangt. En ik garandeer je: met die kennis op zak word je geheid een betere visser!

TIP: Een punt van irritatie is dat veel softbaits na een paar vissen beginnen te scheuren en niet meer lekker tegen de loodkop aanzitten. Ik heb dat als volgt opgelost: Ik gebruik loodkoppen met een "haakje"onder de hoofdhaak. Nadat de softbait netjes op de haak zit, prik ik een tandenstoker dwars door de shad, precies achter het haakje. Knip de uiteinden vast en je shad zit muurvast.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22083

Foto's

91912

likes

295