Visverhalen

Zeebaarsgetijden

De zeebaarsvisserij is een wereld op zich, bijkans een subcultuur. Geen wonder, het is een fantastische sportvis, die weliswaar enigszins moeilijk te vangen is, maar waarbij de uitdaging en ongekende power alles goed maakt. Een van de meest spraakmakende zeebaarsvissers van dit moment, Mehmet Buyukyilmaz, kan er alles over vertellen. Hij ging op pad met Rovers-lezer Herman Wildenberg. Het werd een leerzame dag voor Herman!

Tekst en foto’s redactie

Het is nog donker als we zo’n 5 uur ‘s ochtends  het Europoort-gebied in rijden. Nou ja, donker? De talloze lichten die deze grootse industrie rijk is, zal dit gebied nooit helemaal in duisternis hullen. In ieder geval zien we op de plaats waar we afgesproken hebben twee hoofdlampjes dansen. Mehmet en Herman staan al paraat en te trappelen! Na wat handen schudden duurt het ook niet lang voordat we na een korte autorit op de eerste stek aankomen, het grote waterkruispunt van de Mississippihaven, het Beerkanaal en het Hartel Kanaal. Of we haast hebben? Jazeker! Volgens Mehmet zitten we precies in het juiste getijde en dan moeten we geen minuut onbenut laten.

LES 1 VAN MEHMET

Zorg dat je op de juiste tijd op de juiste plek bent. Met het getijde valt of staat je visserij. Voor Herman is dat niet aan dovemans oren gericht. Herwin is strandvisser in hart en nieren en mag ook in de Europoort graag zijn hengel uitgooien. Met aas welteverstaan, de visserij met kunstaas is hem nog wat vreemd, maar daar gaat vandaag verandering in komen. Enfin, Herman weet als geen ander hoe belangrijk het juiste getijde is en luistert aandachtig naar het relaas van Mehmet: “Op deze stek ben ik het liefst vlak voor hoog water; het laatste staartje van de vloed drukt het water dan nog net wat verder tegen de kant; het resultaat is een zeer interessante stroomnaad op zo’n 20 meter werpafstand; the place to be voor vriend zeebaars, geloof mij maar!” 

Succes pluggen van Mehmet v.l.n.r. de Sammy van Lucky Craft en de Prey 91, Panic Prey en de Prey 71 van Savage Gear

BOTTE BIJL

We zouden met hoge verwachtingen over de stenen glooiing naar beneden moeten klauteren, maar niets is minder waar. Gisteren heeft het noodlot min of meer toegeslagen. Mehmet ging op verkenning en zag tot zijn grote ergernis zo’n beetje alle bevisbare plekken met netten volstaan. Net nu dat het algemeen bekend is dat zeebaars bedreigd wordt, kun je je dit al helemaal niet voorstellen! Zo uniek om dit stukje natuur te hebben in een gebied vol met industrie en dan gaat daar de botte bijl doorheen. Ongelooflijk! “Iedereen moet zijn brood kunnen verdienen, maar dit is geen onuitputtelijke bron.

De signalen kunnen toch niet duidelijker zijn?! Het gaat helemaal niet goed met de zeebaars! Voor mij als sportvisser helemaal frustrerend. Ik heb er niks op tegen dat iemand een visje meeneemt, zelf doe ik dat nooit. Elke zeebaars die ik vang gaat terug”, aldus een tot op het bot teleurgestelde Mehmet! Hij blijft dan ook gematigd positief: “Ik denk wel dat deze netten nu weg zijn op mijn topstek.

Die laten ze nooit lang liggen. Maar ja, er zal heel wat vis weggevangen zijn en ook zal het zo zijn uitwerking hebben gehad op het gedrag van de vis. De zeebaars zal er al met al niet minder schuw om zijn geworden. Toch denk ik echt wel dat we een visje zullen vangen, ook al vermoed ik dat de grote exemplaren zullen schitteren door afwezigheid.”

Maats of ondermaats; alle gevangen vis gaat terug bij Mehmet

FLY WEIGHT JIGGING

Het minieme optimisme ten spijt verloopt dit normaal gesproken lucratieve einde van hoog water op een teleurstelling uit. Geen enkele vangst, geen boem, geen tikje, niente, noppes! Tenenkrommend! Niet alleen omdat we simpelweg vis willen zien, ook omdat Herman bevestiging nodig heeft voor het feit dat hij goed bezig is, want dat is hij. Na enkele aanwijzingen van Mehmet en twee onfortuinlijke vastlopers op de bodem, weet hij zich al prima te redden in deze toch echt pittige visserij. We vissen met shads en de bedoeling is dat je je shad wat tegen de stroomrichting in gooit, up tide noemen ze dat in zeevisjargon.

Vervolgens laat je het kunstaas aan een strakke lijn afzinken met de hengel op een 10 tot 11 stand. Daarbij is het zaak om zo goed mogelijk contact te houden met de shad en een eventuele bocht in de lijn door wind of stroming er uit te draaien. 
So far so good, maar dan meteen maar min of meer een twistpunt tussen Mehmet en een van die andere zeebaarskanjers, Joop Folkers. Joop houdt het bij aftellen; zo wacht hij bijvoorbeeld 6 tellen, waarna hij het shadje begint binnen te vissen. “De zeebaars jaagt tussen water en wind, bodemcontact is niet cruciaal”, aldus zijn theorie.

Mehmet zoekt de zeebaars liefst strak tegen de bodem. Zo wacht hij tot bodemcontact en laat hij de shad vervolgens met de getijdenstroming meevoeren, waarbij hij het kunstaas met regelmaat een venijnig tikje meegeeft. Feitelijk draait Mehmet hierbij nauwelijks lijn binnen, fly weight jigging noemen ze dat ook wel. De waarheid zal ergens in het midden liggen, want beide heren vangen verschrikkelijk veel zeebaars. Al met al is het geen eenvoudige visserij en des te knapper dat Herman het in no time onder de knie heeft. 

flyweight jigging zeebaars

Fly weight jigging. Je shad met de stroming over de bodem laten gaan

PEPERDUUR


Dan is het echt afgelopen met de stroming en zitten we temidden van de kentering tussen vloed en eb. De tijd om het eens met pluggen te proberen, ofwel oppervlakte- of ondiepe lopende modellen. “Buiten het feit dat zeebaars bij de kentering geneigd is om wat hoger te zwemmen, hebben pluggen qua actie nu minder last van de stroming”, vertelt Mehmet, terwijl we weer naar de auto lopen. Inderdaad, we verruilen deze hotspot voor een andere stek in de Mississippihaven. “Later keren we hier terug mannen; er komt nog een interessant getij aan voor deze stek!” zegt hij ons hoopvol.

Helaas, de pluggenstek vertoont weinig leven. Niettemin blijven we hier wat hangen en neemt Mehmet de tijd voor wat tekst en uitleg over het materiaal. Uiteraard komt dan de veelbesproken hit op het gebied van kunstaas ter sprake. De Black Minnow Shads van Fiiish. Zeer zacht en toch taai rubber, een weergaloze staart- en flankende actie en ontwikkeld om vastzitten zo veel mogelijk tegen te gaan. Eén nadeel, ze zijn peperduur! Daarbij wordt er op de verpakking nauwelijks uitgelegd hoe je ze het best kunt riggen en dat is feitelijk schandalig voor zulk duur kunstaas.

Gelukkig laat Mehmet het ons zien. Daarnaast heeft hij een prima alternatief voor handen, waar hij alle vertrouwen in heeft, de Fat T-Tail van Savage Gear, een vanger first class. Liefst vist Mehmet zijn shad met loodkopjes van 7 tot 12 gram voor een zo natuurlijk mogelijke aanbieding; zwaarder zul je hem niet snel zien vissen. 

Fiiish Black Minnow versus Fat T-tail

Afbeelding boven: Links: de peperdure Black Minnows, rechts het prima alternatief, de Fat T-Tail van Savage Gear

Afbeelding onder: Mehmet laat zien hoe je een Black Minnow moet riggen.

VERVLOEKEN

Vol van nieuwe info vervolgen we ons weg of beter gezegd, keren we terug naar de ochtendstek. Mehmet belooft ons een uiterst interessant getijd: “Mijn sterke voorkeur gaat naar het staartje van hoog water en het begin van afgaand water. Er staat dan wel degelijk stroming, maar het is nog niet zo intens.” Op die manier kan hij zijn shad mooi presenteren en zijn zware loodgewichten niet nodig. Buiten dat is hij er van verzekerd dat grote zeebaarzen helemaal niet zo fan zijn van sterke stroming. In Mehmets ogen zijn deze exemplaren luier, wat overigens ook de reden is dat het weinig zin heeft om je kunstaas snel binnen te vissen.

De spanning stijgt als we wederom de grote keien op de stek trotseren om dichter bij het water te komen. Er moet nu toch wel iets gaan gebeuren. De eerste worpen leveren helaas niks op, maar dan een ‘Boem’ op een van onze hengels. ‘Yes, eindelijk!’ Geen grote, maar het geeft de burger moed. Even later een overmaatse makreel die zich net onder de kant lost en vervolgens nog twee kleintjes! Mehmet is blij dat we überhaupt nog vis hebben kunnen zien, maar je ziet hem in zijn hoofd die netten vervloeken! 

Eindelijk vis! Jammer dat Herman geen bevestiging kreeg voor het feit dat hij goed bezig was

 

 

 

 

 

 

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22082

Foto's

91912

likes

295