Kunstaas | Tackle tests

TackleTest: Rozemeijer Tracker & USA Titanium leader

Sinds de introductie van het jerkbaitvissen in Nederland, zijn veel verschillende modellen jerkbaits de revue gepasseerd. Het wordt voor ontwerpers en makers in Nederland daarom steeds lastiger om een jerkbait te maken met eigenschappen die nieuw zijn voor onze (verzadigde) markt. Rozemeijer heeft hier goed op ingespeeld en heeft een aantal jaar geleden de Tracker op de markt gebracht: een jerkbait met de uiterlijke kenmerken van een ‘type zager’, maar met de actie van een echte ‘glider’. Ik heb de jerkbait getest, onder andere met zelfgemaakte onderlijnen van Rozemeijer USA Titanium (75lbs).

Tekst & Foto’s: Tim Puts 

PRODUCTSPECIFICATIES
Productnaam: Tracker
Type product: Jerkbait
Lengte: 17 cm
Gewicht: 75 gram
Haakmaat: 2x VMC 9650, maat 3/0
Kleur: Speckled Blue Gill
Adviesprijs: €14,99

Productnaam: Rozemeijer USA Titanium
Type product: Onderlijn (single strand)
Lengte: 3m
Trekkracht: 75 lbs
Adviesprijs: €17,99 (3 meter)
Getest in combinatie met: St. Croix Premier Cast MH, Daiwa Lexa HSL300 en 60-ponds Power Pro.EERSTE INDRUK
De Tracker is volgens Rozemeijer een echte glider. De vorm van de Tracker doet me echter niet aan een typische glider (doorgaans hoog en afgeplat) denken, maar eerder aan een type zager zoals bijvoorbeeld een Suick. De Tracker is een smalle, langwerpige jerkbait met een opvallend dik buikje voor het creëren van meer profiel onderwater. De bait loopt taps toe richting de staart. De staart bestaat uit een platte kunststof staart welke volgens Rozemeijer is bedoeld om de Tracker breder uit te laten slaan. De bait is voorzien van twee vlijmscherpe VMC dreggen in maat 3/0 en staan goed in verhouding tot de grootte van de jerkbait. De dreggen hangen aan degelijke splitringen. De Tracker is voorzien van één grote kogel die voor de nodige commotie onder water moet zorgen.De jerkbait heb ik getest in combinatie met single strand Rozemeijer USA Titanium met een trekkracht van 75lbs. Van het titanium heb ik een aantal onderlijnen gemaakt in combinatie met 100lbs Stay Lock Snaps en Ball Bearing Swivels. Het geheel heb ik afgewerkt met krimpkousjes.ROTATIEVERMOGEN De dreggen van de Tracker hangen, net zoals alle andere hardbaits van deze serie (o.a. Fatal Attraction, Tybrid), door middel van de splitringen aan roterende bevestigingsogen. Als de gehaakte vis draait, draaien deze ogen mee. In de praktijk zou dit moeten resulteren in minder lossers, omdat de vis zich minder makkelijk van de haak los kan draaien of schudden.

KLEUREN De kleur van de Tracker is mooi. De jerkbait heeft de kleurencombinatie ‘Speckled Blue Gill’. Een zwarte rug, blauw met gele flanken en een rood kieltje. Op de flanken van de bait zijn daarnaast zwarte stippen en zwarte streepjes aangebracht.AFWERKING Net zoals alle andere baits in de serie is de Tracker met oog voor detail afgewerkt. De ogen hebben de kenmerkende vorm die tegenwoordig op meerdere Rozemeijer producten te vinden is. Er zijn zelfs decoratieve kieuwen en borstvinnetjes op de baits te vinden. Op de kunststof staart in het logo van Rozemeijer te vinden.PRAKTIJKTEST De Tracker is een drijvende jerkbait en kan vrij ondiep gevist worden. Met een zwaardere onderlijn kan de Tracker ook langzaam zinkend of suspenderend worden ingezet en zo iets dieper worden binnengevist. Ik heb de jerkbait meegenomen naar Zweden, waar we de snoeken op het immense Vänern hebben belaagd.
In de praktijk bleek dat het wel even wat oefening vergt om de bait de beoogde actie mee te geven. Thijs van der Sanden, prostaffer van Rozemeijer, heeft er een handig instructiefilmpje over gemaakt. Hier is ook goed de actie van de Tracker te zien.Wat mij opviel in de praktijk: als je hem met teveel ‘slack’ vist, heeft de Tracker de neiging om zich om te keren en waardoor deze zichzelf in de onderlijn haakt. Als je de bait te weinig slack geeft, zal deze zijn wijd uitslaande glides niet kunnen maken. De kunst is dus, zoals Thijs in het filmpje ook aangeeft, om de bait met rustige halen of tikken binnen te vissen en rustig te blijven doordraaien met je reel. De Tracker heeft zich bewezen in Zweden. Ik heb er verschillende snoeken op gevangen en de nodige volgers op gehad.

De zelfgemaakte onderlijnen van het Rozemeijer titanium heb ik ook in combinatie met andere jerkbaits gebruikt. Zo heb ik op het titanium onder andere onderstaande massieve snoek op een Nederlands groot water gevangen. De onderlijn gaf geef krimp.DUURZAAMHEID Na een aantal vissessies is te zien dat de verflaag van de Tracker op bepaalde punten is beschadigd. Dit zijn de punten waar de snoek heeft toegeslagen en waar contact is geweest met de haakpunten. Dit vind ik echter niet storend. Het komt bij vrijwel al het (fabrieks)kunstaas voor waar geen dikke laklaag op zit. Het vormt voor mij dan ook zeker geen minpunt. Het belangrijkste is dat het bevestigingswerk na een aantal sessies nog prima in orde is. Hetzelfde geldt door de haken: deze zijn nog vlijmscherp.VERKRIJGBAARHEID Rozemeijer is een bekend merk binnen de Nederlandse roofviswereld. Het meeste kunstaas en kleinmateriaal van Rozemeijer is dan ook in een groot aantal (web)winkels te vinden.
Het Rozemeijer titanium is zowel in verpakkingen van 3 meter verkrijgbaar (om zelf te knutselen) en in kant en klare leaders (per drie verpakt). Beiden versies zijn verkrijgbaar in trekkrachten van 20 lbs, 30 lbs, 40 lbs en 75lbs.EINDOORDEEL Mijn zelfgemaakte titanium onderlijnen van Rozemeijer USA Titanium hebben me tot op heden niet in de steek gelaten en ik vis er nog vol vertrouwen mee. Rozemeijer heeft met de ontwikkeling van de Tracker daarnaast een voor Nederland unieke bait op de markt gebracht. Niet zozeer qua actie, maar wel qua vormgeving in combinatie met de actie. De jerkbait is betaalbaar, heeft degelijk ‘hang- en sluitwerk’ en is in een viertal, van elkaar verschillende, kleurencombinaties te vinden. Voor elk wat wils dus. Voor mij is de Tracker in ieder geval een mooie en bewezen aanvulling in mijn collectie.

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22075

Foto's

91912

likes

295