Tackle tests

Tackle Test: Gunki V2 Riggle Shad

Deze keer heb ik het genoegen om de Gunki V2 Riggle shads te testen. Ik ontvang een aantal pakjes in drie verschillende lengtes en nog veel meer verschillende kleuren. Het zijn typische snoekbaars-shads; vrij smal silhouet ten opzichte van de lengte en uitgerust met een V-staartje. Ik nam ze mee bij enkele mid-zomer sessies op de Merwede en de Oude Maas.Merknaam: Gunki
Productnaam: V2 Riggle
Type product: Shad / Softbait
Lengte: Verkrijgbaar in: 13 – 15 – 18 cm
Kleuren: Zeer divers, veel keuze
Type shad: V-Tail
Winkeladviesprijs: Varieert per aanbieder, gemiddeld € 1,- per stuk of iets daaronder (worden geleverd in 6 (13 cm), 5 (15 cm) of 4 (18 cm) stuks).

EERSTE INDRUK De verpakking is ronduit kunstig en versierd met hippe kreten als ‘V2 – concept double vibration’, ‘powered by nature’ en ‘contrast chart’ (helaas was die chart zelf nergens te vinden). In deze verpakking zitten een aantal fraai ogende V-tail shads in zeer mooie kleurstellingen. Ze uit die verpakking halen, bleek echter zeer lastig: je kunt aan het zakje trekken tot je een ons weegt, maar die dingen komen er met geen mogelijkheid uit. De enige manier om de boel open te krijgen is met een mes of schaar. En dat is vreemd, aangezien het lijkt alsof het een hersluitbare verpakking betreft met zo’n seal-strip. Dat is echter niet zo. En daarbij, het openen gaat zo moeilijk, dat ik het niet eens zou durven de verpakking weer dicht te maken wanneer die seal-strips wel aanwezig zouden zijn.De shads zelf: ja, ronduit prachtig. De kleuren zijn zeer mooi helder en het rubber van uitstekende kwaliteit: niet te zacht, wel flexibel en sterk. En er zitten oogjes op. De flank van de shad is voorzien van een aantal driehoekige inkepingen en een motiefje van fijne verticale lijntjes. Ik vermoed dat dit het ‘V2 Double Vibration concept’ in levende lijve is. Of wellicht zit dit in de staart, want die is ook wat afwijkend ten opzichte van wat ik ken. Hij bestaat namelijk uit een zeer klein v-tailtje, aangevuld met een grote v-tail er bovenop. Verder lijkt het exact een Finn-S, Berkley Flex Shad of een van de andere 138 merken/modellen die je hier zou kunnen neerzetten. En dat is eigenlijk prima, want dit model softbait is wellicht de beste allround snoekbaars / walleye shad die er te krijgen is.
Verder zijn de shads voorzien van een merkwaardig anijsachtig aroma waarvan ik vermoed dat je er best high van kunt worden wanneer je er te lang aan blootgesteld wordt. Bijvoorbeeld wanneer je te lang met je snufferd boven je tacklebox hangt, te twijfelen welke kleur je eraan gaat hangen.

PRAKTIJKTEST Van elke kleur (ik heb er een stuk of vier per maat) heb ik er enkele gerigd voor wat werp- en verticaalwerk op de grote rivieren van ons land. Wat daarbij opvalt is dat het rubber zich perfect laat riggen door de zeer fijne structuur en hardheid van het rubber. Wat ook opvalt is dat de plakoogjes er vooral op zitten voor de eerste vangst: de vangst van de sportvisser in de hengelsportzaak. Het is me namelijk niet gelukt om een shad te riggen en te water te laten zonder dat er één of beide oogjes eraf vielen. In mijn tacklebox liggen nu dan ook shads met plakoogjes op de vreemdste plekken. Die oogjes maken mijns inziens geen klap uit voor het vangen van snoekbaars, dus had dit gerust achterwege mogen blijven. Het zijn shads die zich vooral verticaal geweldig laten vissen. Kopje van 18-21 gram erop, staartdregje in het rugje en gaan met die banaan. Op die manier heb ik nu een aantal snoekbaarzen op deze Riggle’s gevangen. Dat is niet zo gek, want zoals ik net al aanhaalde zijn dit soort shads ronduit zeer goede vangers. Tik ze rustig op, laat even hangen boven de bodem en zet hem daar rustig weer op neer. Door de aquadynamische vorm heb je weinig last van stroming en elke beweging die jij met je hengeltop geeft, vibreert door naar de shad. Zomer of winter, 2 of 12 meter diepte: ze doen het altijd. Praktijktest: prima, met glans doorstaan.DUURZAAMHEID Duurzaamheid is altijd zeer betrekkelijk bij softbaits; het zijn domweg verbruiksartikelen en dat moet je je altijd realiseren. Dit zijn echter wel stevige shads die zeker een flink aantal vissen mee moeten kunnen gaan en dat is prettig. Verder kan ik melden dat ze niet of nauwelijks afgeven op andere shads in de tacklebox.

VERKRIJGBAARHEID Gunki valt onder groothandel Sensas en deze groothandel levert aan praktisch elke hengelsportzaak en webshop in de Benelux. Nog lang niet al die verkooppunten hebben Gunki in het pakket, maar je ziet wel dat dit zich langzaam aan het uitbreiden is. Deze shads zijn bij enkele webshops prima te verkrijgen, ik heb slecht inzicht in de verkrijgbaarheid bij fysieke retailers.

EINDOORDEEL De hippe technologieën zoals dat V2 Double Vibration, doen het vooral goed boven de waterspiegel: leuk voor de marketing, maar geloof niet dat deze shad het ook maar iets beter zal doen dan een vergelijkbaar model van een ander merk. Anderzijds is het allerminst een slechte shad: hij is fraai, van uitstekende kwaliteit en vangt prima vis. Qua pricing passen ze prima in de prettige marktpropositie van Gunki: betaalbare kwaliteit met een beetje Franse luxe. Zou ik ze zelf kopen als ik ze tegen zou komen in de hengelsportzaak? Jazeker, want een vangende shad die ook nog prettige geurtjes in je muffe shadbox verspreidt… wie wil dat nou niet?

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21551

Foto's

92113

likes

271