Buitenland

Scandinavisch avontuur: Pelagische snoekbaars

Het is bijna een jaarlijks ritueel geworden voor mij; de zomervakantie doorbrengen in Scandinavië. De rust, wijdsheid en pracht van de natuur blijft mij trekken! De eerste paar jaren nog met mijn ouders, daarna met Hugo en de laatste paar jaren met Ellis. Dit jaar hebben we de luxe en tijd om 4 weken weg te gaan, immers kost het niet zo veel meer zodra je er eenmaal bent. 

Tekst en foto's: Simon Torenbeek

FACEBOOKDATE De reis begint in Zuid-Zweden. Na een bezoekje aan de prachtige stad Malmö, rijden we een stuk richting het noorden. We kamperen ergens langs een riviertje en maken ons de volgende dag op voor een dagje vissen met Thorbjörn. Ik ken Thorbjörn via Facebook, waar hij me uitnodigde om eens langs te komen. Hij is gespecialiseerd in het pelagisch vissen op snoekbaars en bloedfanatiek! Een aanbod welke we niet konden afslaan!ZWEMMEN Na een enthousiaste ontmoeting leren we TB direct goed kennen... Door de sterke aflandige wind is zijn reeds getrailerde boot enkele tientallen meters het meer op gedreven. Zonder aarzelen trekt 'ie zijn kleren uit en zwemt hij achter zijn boot aan! Brrr... Snel alle spullen in de boot en op naar de eerste stek!De dag begint met wat duidelijke instructies: TB bestuurt de boot, wij vissen om en om. Op zijn teken laat de visser zo snel mogelijk de shad zakken en dan begint het spelletje op het beeldscherm. Het klinkt heel simpel, dat is het niet.TECHNIEK In het kort is dit de techniek:
We varen stationair over het meer, goed kijkend op de dieptemeter. Door middel van de sidescan kan een redelijk grote strook water afgespeurd worden naar vis. Zodra er een snoekbaars in beeld komt (na enige tijd ga je ze herkennen en onderscheiden van andere vissen) gaat de buitenboordmotor snel in zijn achteruit. Als de vis duidelijk in beeld is laat je de shad zo snel mogelijk zakken tot ongeveer een metertje boven de vis. Vaak reageren de vissen hier direct op en zwemmen ze weg óf ze komen rustig omhoog. Met kleine bewegingen kan de aandacht nog meer getrokken worden. Soms zwemt een vis rustig een paar meter met het kunstaas omhoog, zoals ook deze vis deed.RAAK De eerste 2 uur laten we ongeveer 10 keer het kunstaas zakken, zonder een aanbeet. Uiteindelijk is het Ellis die dan toch een aanbeet krijgt. Na een korte, intense dril komt er een schitterende snoekbaars boven. Tijd voor een plaatje!Na deze prachtige vangst proberen we nog een aantal stekken, hier en daar vinden we wat snoekbaarzen. Echter, geen van allen toont interesse in het kunstaas.Pas als we helemaal doorweekt zijn van de aanhoudende regen in de middag krijg ik ook eindelijk een aanbeet!KAMPEREN We vinden het goed geweest voor vandaag, totaal verregend maar voldaan traileren we de boot. Thorbjörn kent dit gebied op zijn duimpje en laat ons een mooie plek zien om te kamperen. Het is een plek waar kanoërs kunnen overnachten, inclusief WC, schuilhut, droog hout en een vuurplek. Goed geregeld!

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22082

Foto's

91912

likes

295