Product Informatie | Snoekbaars | Visverhalen

Stinken en vangen

Bij het flavouren van aas wordt al snel gedacht aan het karpervissen. Wordt echter de link gelegd met het roofvissen -of specifieker, het verticalen- dan zal dat tot het nodige wenkbrauwgefrons leiden; alsof rovers niet kunnen ruiken… Wel, het tegendeel is waar en geurstoffen kunnen je vangsten wel degelijk een boost geven.

Tekst: Wim Van de Velde, foto’s: Wim Van de Velde en redactie



MEER EN GROTER Zo ben ik er van overtuigd dat iemand die bij het verticalen extra aandacht schenkt aan details niet alleen méér, maar ook grotere exemplaren boven water haalt! Vaak zijn het namelijk de kleine dingen die het doen. Met deze gedachte ben ik me een paar jaar geleden gaan verdiepen in het gebruik van geurstoffen. Telkens weer las ik over verticaalvissers die met verse spiering of voorntjes een stapje voor hadden op de rest of denk aan de vissers die dood aas gebruiken voor het vissen op snoek, die maar wat graag gebruik maken van de doordringende geuren van zoutwater aasvissen zoals makreel, sardien of een brakwatervis zoals spiering. Zeker wanneer de roofvis passief is, kan het geen kwaad om een extra zintuig als het reukorgaan te prikkelen. Tenminste, dat is de gedachte bij het vissen op snoek, wat betreft snoekbaars hoor of lees je veel minder over het gebruik van geurstoffen. Toch ben ik er van overtuigd dat ook snoekbaars alle zintuigen op scherp zet om zijn maaltje bij elkaar te schrapen en als er dan zo’n plastic ding zeer traag voorbij huppelt met een doordringende geur. Tja… waarom zou hij het laten?



AASTIJDEN De belangrijkste zintuigen van een snoekbaars blijven de ogen en het zijlijnorgaan en wanneer hij actief op jacht gaat, zullen deze zintuigen vol aan het werk worden gezet. We hebben het hier feitelijk over aastijden, waarop verschillende factoren van invloed op zijn. Denk bijvoorbeeld aan het weer. Zo zul je misschien weten dat het veel beter vissen is met donker herfstweer dan met een zonnetje hoog aan de hemel. Denk ook aan eventuele stroming die van heel grote invloed kan zijn. Op sommige wateren (bijvoorbeeld aan het Haringvliet) is dat duidelijk merkbaar. Wanneer er volop stroming staat, krijg je te maken met knalharde aanbeten. Ligt de stroming er uit, dan zijn de aanbeten opeens spaarzaam en nauwelijks nog merkbaar.



REUKVERMOGEN Nu mag je tijdens een passieve periode een shadje voorschotelen met het mooiste kleurenpallet, de snoekbaars zal passief blijven. Wel ben ik van mening dat het triggeren van het reukvermogen nu voor verschil kan zorgen. Belangrijk daarbij is dat de presentatie hier wel op af wordt gestemd. Zo zal een heel actieve aanbieding van een shad (lees wild op en neer bewegen) nog steeds weinig resultaat geven. Beter is een heel rustige, passieve aasaanbieding, waardoor het voor snoekbaars nauwelijks moeite kost om het geflavourde kunstaas te grijpen. Ik denk ook dat op deze manier de lokwerking van de geurstof het best tot zijn recht komt.



OVER DE STREEP TREKKEN Nog meer geloof ik in de kracht van een geflavourde shad tijdens het moment van de aanbeet. De geur (smaak) zal hem het gevoel geven dat hij een natuurlijke prooi in zijn bek heeft en zodoende zal hij het langer en steviger vasthouden. Het weer uitspugen van het aas behoort nu misschien niet tot het verleden, maar wordt toch tot een minimum beperkt. Laat ik voorop stellen dat ik uitsluitend geurstoffen aanbreng op softbaits. In het flavouren van hard kunstaas zoals bijvoorbeeld pluggen heb ik weinig tot geen vertrouwen. Ook doe ik het eigenlijk alleen in hartje winter, wanneer de snoekbaarzen geconcentreerd samen ligt en niet actief aan het jagen zijn. Over de streep trekken heet zoiets…



FEROMOMEN Wat betreft manieren en producten voor het flavouren van kunstaas zijn er tal van mogelijkheden en merken. Het is sowieso zelf ook zoeken wat het beste werkt. Om te beginnen heb ik zelf erg goede ervaringen met de smaken Crawfish, Smelt en Trophy Walleye van de firma AMS Fishing! Deze geuren komen overeen met hetzij spiering, schaaldieren, zeevissen, oftewel prooien die rijk zijn aan vetten en oliën en/of een typische geur hebben. Nog steeds blijft de vraag waarom snoekbaars en snoek zo gecharmeerd zijn van sardien of makreel, terwijl ze deze vissen nog nooit in levende lijve hebben gezien of gegeten. De gel van het merk Trigger X Zander van Shimano gaat nog een stapje verder met een chemische stof op basis van zogenaamde feromonen. Feromonen kun je zien als een stof die organismen gebruiken om te communiceren met (meestal) soortgenoten. Denk aan een school visjes die bij het zien van een roofvis bepaalde feromonen verspreiden ten teken dat het tijd is om te vluchten. Met Trigger X Zander is het vanzelfsprekend de bedoeling dat de feromonen de snoekbaars laten weten dat het etenstijd is. Trigger X heeft wel de neiging om in een koude omgeving harder te worden; het vet wordt namelijk wat dik en dan kan het lastig zijn om je shad ermee in te wrijven. Is dat het geval dan kun je het goedje eventueel mengen met een vloeibare flavour en kun je er ook als het koud is prima mee uit de voeten.

Genoeg keuze in geurenland! Een diverse collectie lok- en geurstoffen bij Fish Inn.

TOP SECRET  Wat attractors betreft is ook Berkley flink aan de weg aan het timmeren met sprays, dips en natuurlijk het welbekende Gulp Alive. ‘It looks alive, feels alive and tastes alive!’, aldus de slogan van Gulp en er worden erg goede resultaten mee behaald. Echter of het nu om een geurstof gaat of dat er aminozuren of feromonen gebruikt zijn is niet duidelijk. In ieder geval is het ontwikkeld op basis van een ingewikkeld onderzoeksproces, zijn de ingrediënten topgeheim en sommigen zweren erbij. Minder geheimzinnig zijn de kant-en-klaar geflavourde softbaits die verschillende firma’s in hun assortiment hebben. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe shads van Fox Rage, waarbij tijdens het fabricageproces gebruik is gemaakt van (echte) visolie. Eigenlijk is dit een andere, misschien iets verbeterde versie van vroeger, oftewel de shads die tijdens het fabricageproces werden vermengd met vismeel, zoals de oeroude, maar nog altijd vangkrachtige Culprit.



EIGEN MAAK Ik heb sowieso de indruk dat shads, die fabrieksmatig zijn voorzien van geurstoffen, uitsluitend ontwikkeld zijn opdat roofvissen het aas langer in de bek houden. De lokwerking is min of meer ondervertegenwoordigd. Daarom mag ik zelf ook graag een stinkend brouwseltje maken, zodat beide aspecten worden uitgebuit. Hiervoor snijd ik wat verse, vette zeevis zoals sardien, haring of makreel in kleine stukken (inclusief ingewanden); mix dit in een blender, tezamen met wat neutrale olie of beter nog visolie of een vissaus die gemaakt is van rauwe, gedroogde of vergiste vis of schaaldieren. Vervolgens laat ik dit een dag of wat marineren, waarbij ik de boel regelmatig omroer. Dan laat ik de vaste stoffen bezinken, scheid ik voorzichtig de olie van de vaste stoffen en klaar is de eigen maak flavour voor mijn softbaits. Bedenk wel dat dit mengsel niet zo lang houdbaar is…



ZEEM Voor het aanbrengen van de geur heb ik verschillende manieren. Als eerst een methode, die ik vooral vroeger gebruikte, eigenlijk totdat ik met holle shads ging werken, waarover later meer. Toch blijft die oude methode een beproefde manier, die mij veel vis heeft opgeleverd. Wat je hiervoor moet doen is de shad met behulp van een fijne (boilie)naald doorprikken en niet eenmaal maar tientallen keren zodat er vele minuscule gaatjes in het rubber ontstaan. Besprenkel nu de shad met de flavour en masseer de shad, zodat alle gaatjes van geur worden voorzien. Het beste effect verkrijg je door dit een paar dagen van tevoren te doen en de shads te bewaren in een afsluitbare doos, zodat de stof goed in het rubber kan trekken.



TIJDIG VERVANGEN Op de visdag zelf kun je dan eventueel nog kiezen voor extra attractie. Hiervoor snijd of knip je kleine reepjes ter grootte van 2 centimeter bij 3 millimeter uit een zeemvelletje, die je vervolgens even in een geurende vloeistof hangt. Nu prik ik een boilie- of fleurnaald net achter de loodkop in het shadlichaam, bevestig het geflavourde zeemvelreepje in het haakje van de naald en trek dit terug door het lichaam, zodat het reepje in het shadlichaam blijft steken. Het zeemreepje levert overigens nauwelijks weerstand op en de geurstof wordt zo heel langzaam in het water afgegeven. Na verloop van tijd zal de geurwerking afnemen en dat gaat sneller dan verwacht. Is na een tijdje de geurstof al wat verminderd -en geloof me, dit duurt nog geen 15 minuten- dan vervangen we het oude zeemreepje voor een nieuwe en leggen we het oude terug in de geurstof.





INJECTIE Vandaag de dag gebruik ik bij het flavouren van shads bij voorkeur de holle shads, die meer en meer op de markt verschijnen en die je nagenoeg overal kunt verkrijgen. Daarnaast gebruik ik holle loodkoppen van het merk Powerline, die helaas wat lastiger te verkrijgen zijn. Met deze holle loodkoppen, overigens verkrijgbaar in verschillende gewichten, kun je heel efficiënt en eenvoudig de shad voorzien van een geurstof, liefst een stroperige vloeistof of gel.Voor een optimaal resultaat snijd of knip je het neusje van een holle shad (bijvoorbeeld de Hollow Shad van Spro) af, zodat hij mooi op de holle loodkop past. Vervolgens neem je een stukje siliconen slang dat qua diameter net iets kleiner is dan de holte van de speciale loodkop. Daarna smeer je de buitenkant hiervan in met een beetje superglue en steek je hem zowel in de loodkop als in de holle shad, waardoor beide delen goed aan elkaar vast komen te zitten. Het kost even wat moeite, maar voor mij is dit de ideale shad om met geuren te vissen en dus de moeite waard.



INJECTIENAALD Een handig hulpmiddel om de gel in de shad te krijgen is een injectiespuit, maar dan zonder naald. Je zuigt het nodige in de injectiespuit, zet de spuitmond in de holte van de loodkop en spuit zachtjes de gel in de holle shad, totdat je de gel tot net aan de staart ziet binnendringen. Wanneer je nu verticaal vist, dan zal door het op en neer bewegen van het kunstaas of door lichte stroming een beetje water door de holle loodkop stromen en druk uitgeoefend worden op het binnenste en dus de gel. Het leuke is nu dat de holle shads voorzien zijn van een kleine opening achter in de staart, waarlangs heel geleidelijk de gel in het water verspreid raakt en zo een lokkend effect teweeg brengt. Maar ook bij een aanbeet, lees happen van een snoekbaars in de shad, zal er gel vrijkomen en dit geeft de roofvis het gevoel dat hij met een echte prooi te maken heeft.



PIEPSCHUIM Inmiddels ben ik nog een stuk verder met het experimenteren met holle shads. Zoals je wellicht weet azen witvisjes met de kop naar de bodem gericht en staat de staart daarbij schuin rechtop. Met de holle shad kunnen we een dusdanige presentatie verkrijgen door gebruik te maken van piepschuim bolletjes. Je rijgt enkele kleine bolletjes op een lange fleurnaald en je steekt deze vervolgens via de ‘neus’ van de shad naar de staart toe. De fleurnaald steken we dan door de kleine opening in de staart, maar hierbij houden we de piepschuimbolletjes vast zodat ze blijven zitten in het staartgedeelte. Bij sommige holle shads kun je de staartopening een beetje uitrekken en de bolletjes handmatig in de staart duwen. Bekijk het resultaat maar eens in een bak met water; de staart wordt omhoog gelift en het lijkt net of je kunstaasvisje nietsvermoedend aan het azen is. Het is een heel natuurlijke presentatie en zeker voor in de winter het proberen waard. Op de zeer koude dagen wanneer de snoekbaars weinig actief is kun je een dergelijk geprepareerde shad gerust een tijdje op de bodem laten staan. Gebruik je nu een geurstof dan blijft er voor langere tijd een attractieve wolk rondom het kunstaas.



LUIE SNORKELS Het vraagt wel heel wat concentratie en vertrouwen om je shad zomaar te laten staan op de bodem voor minstens 10 seconden, maar het is het proberen waard. Ook voor de kantvisserij op snoekbaars kan dit systeem voordelig uitpakken. Door de diagonale positionering van de shad zul je veel minder snel vast komen te zitten. Vooral met de staartdreg zul je veel minder risico lopen dat die bodem(vuil) haakt. Het kan in ieder geval zomaar de manier zijn om erg luie snoekbaars over de streep te trekken. Ik heb zo al enkele keren meegemaakt dat de shad door snoekbaars feitelijk van de bodem werd opgeslurpt. Bewijzen kan ik het niet, maar ik heb sterk het vermoeden dat de geurstof hierbij een cruciale rol speelt. Let wel dat het gebruik van geurstoffen je geen garanties geeft. Het is eerder een aanvulling en zeker als de vis het laat afweten kan het je helpen om ze toch overstag te krijgen. Het is altijd mooi om iets achter de hand te hebben, nietwaar?



 
 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Recente artikelen

Roofblei Codes

Gepubliceerd door Team Roofvisnet

Met extreem soepele en precieze loop.
Low profile

Gepubliceerd door Rudy van Duijnhoven

Zeebaarsgetijden

Gepubliceerd door Team Roofvisnet

Leden

20866

Foto's

92096

likes

216