Buitenland

Pike Trail Noorwegen: Alle blogs onder elkaar

Zweden mag dan al jaren bekend staan als snoekland bij uitstek, waar elk jaar veel Nederlanders heen trekken, minder bekend is dat er ook in Noorwegen veel én grote snoek rondzwemt. Beresterke snoeken bovendien, die huizen in de vele diepe fjordmeren met kraakhelder water, middenin een overweldigende, ruige natuur. En wat is er dan mooier om 4 meter onder de boot ineens een grote snoekenkop naar boven te zien komen die je kunstaas achtervolgt. Nog mooier natuurlijk als die er ook nog met veel geweld op knalt!

 


PIKETRAIL Tijdens deze piketrail van 5/6 dagen zullen Arnout Terlouw en Stef Jansens drie van zulke meren bevissen: als eerste Tyri- en Steinsfjorden en als laatste Kröderen waar Arnout al eerder heeft gevist. Alle drie op zo’n 2 uur rijden van Oslo. De grote vraag is: hebben de (grote) snoeken al gepaaid en liggen ze alweer wat dieper of zijn ze nog in de ondiepe baaien te vinden? Zijn ze hongerig, of juist niet? En wat gaat het weer (lees: wind) doen? Het zijn stuk voor stuk meren van enkele tientallen kilometers lang… Dagelijks zullen Arnout en Stef hier hun gal spuien of juist hun euforie delen over de groenjassen uit de Noorse fjorden. Volg ze dus!ARNOUT Arnout Terlouw is een ware vismachine, specimenhunten is wat hij het liefst doet. Geen enkele soort is veilig, dus ook snoek niet! Een brok ervaring die al het broodnodige mee heeft gemaakt op visgebied. Noorse snoeken… Wees gewaarschuwd!

STEF Stef Jansens is een allround visser, hij begon met fanatiek vissen op karpers, maar inmiddels weet hij wel beter. Die roofvissen zijn ook enorm kicken! In Nederland heeft hij al behoorlijk wat zoete rovers voor de lens getoverd, maar kan hij dit ook in het buitenland? We zullen het zien!


De reis is zonder tegenspoed verlopen, om half 4 vanmiddag steekt Arnout de sleutel in het sleutelgat van ons huisje voor de aankomende dagen. Niet veel later arriveren ook Geir en Morten die morgen met ons mee zullen vissen. De camping biedt uitzicht op de Tyrifjorden waardoor we maar een ding willen: vissen en wel zo snel mogelijk!
GEVOEL Na een heerlijk hapje in het restaurant van Camping Utvika wilden we graag nog even het water op. Gewoon effe gevoel krijgen met de situatie, bepaalde stekken checken en niet geheel onbelangrijk, ook de boot eens aan een grondige test onderwerpen. Met zijn 25 pk is de boot rap genoeg om snel van de ene naar de andere stek te komen. Stekken checken dus... Op de dieptekaart heeft Arnout een aantal interessante plekken gemarkeerd die we vanavond willen bezoeken, gewoon om even te kijken. Helaas blijken ze geen van allen écht productief, of nog niet in ieder geval.

SCHULD We zijn vissers, dus dat die vissen niet beten ligt niet aan ons. Wij geven nu het weer de schuld, geen zuchtje wind beroerde het wateroppervlak. Gelukkig redt Stef de eer van de dag met een klein boefje die zijn Tournament Bait kikker tot tweemaal toe aanvalt!

MOEDERSNOEK Morgen wordt dus een grote zoektocht, waar houden die moedersnoeken zich op? Dat zal de hamvraag zijn!
Volgens verschillende weersites zou vandaag de allermooiste dag van onze trip moeten zijn. Helaas ligt het slagen van een visdag niet enkel en alleen aan het weer, die verdomde vissen moeten natuurlijk ook meewerken!

TANDJES Vroeg in de ochtend tuffen we rustig de haven uit, allereerst willen we slepen met kunstaas op wat plekken in Tyrifjorden. Aan onze spelden gaan een Shad Clone en een grote Mike the Pike, deze trol actie verloopt in het geheel zonder succes. Altans, dat denken we. Wanneer Arnout zijn Mike the Pike uit het water lift blijkt dat hij wel degelijk te grazen is genomen! Een snoek heeft zijn tandafdrukken net achter de kop van Mike achtergelaten, maar de aanbeet zelf hebben wij nooit gezien.VISSIGNALEN Trollen blijkt niet heel succesvol te zijn, dus dan gaan we werpen. Verschillende taluds worden aangedaan. Van flauwe hellingen tot aan regelrechte afgronden alles wordt nauwgezet uitgekamd. Zo nu en dan zien we zelfs wat vissignalen op de dieptemeter, maar helaas wel stijf tegen de bodem aan. Een teken aan de wand dat de vis niet heel actief is. Heel af en toe zet een snoek de aanval in, sommige van deze aanbeten worden verzilverd. Uit alles blijkt dat de snoek niet heel gulzig is momenteel.

TAAI In de middag zoeken we Morten en Geir op. Zij zijn ook al de hele dag aan het vissen. Zij bevissen het noorden van Tyrifjorden en gezien zij dit water als hun broekzak kennen, is het niet geheel onverstandig om even met ze te babbelen. Het blijkt gewoon een enorm taaie dag te zijn. Ook zij vangen met pijn en moeite slechts een handvol kleine snoekjes. Vlak in de buurt van de plaats waar we met Morten en Geir spraken stroomt een rivier Tyrifjorden in. Wellicht dwingt de stroming van dit riviertje de vis tot een wat actievere houding? Met die gedachte planeren we het riviertje op. De diepe kanten worden afgegooid met shads en jerkbaits. Stef krijgt al snel een vis achter zijn jerkbait aan. Hij volgt tot aan de boot, maar loopt niet over van agressie. Vlak voor de boot proeft de snoek zijn jerkbait voorzichtig.

ZONNEBRIL Beide in elk geval van die hatelijke 0 af, dat is een opluchting! Bovendien is de missie al geslaagd; vang een grotere vis dan die van gisteren. Bovenstaande foto betekende trouwens de laatste seconde van Stef zijn zonnebril. Wanneer hij voorover bukt om de vis terug het water in te laten glijden, ploept hij zo van zijn hoofd af. Enkele meters kunnen we de bril het diepe in zien zakken, maar hem te pakken krijgen is schier onmogelijk. Helaas! Enigszins balend vanwege de verloren zonnebril varen we een baaitje in om op ons gemak te lunchen. In de baai blijkt een visnet te liggen die tot overmaat van ramp in de schroef terecht komt. Gelukkig krijgt Arnout de boel snel ontwart en weet daarbij zelfs een 60+ brasem te redden.MORGEN De weersvoorspelling voor morgen is op zijn zachtst gezegd ruk! De hemelsluizen zullen al hun geweld op ons loslaten, maar wij zullen het weer trotseren en hopelijk doet dit weer veel goeds met de snoeken. Het plan is om morgen op het wat meer beschut gelegen Steinsfjorden te gaan vissen. In verband met de voorspelde wind is het niet te doen om op Tyrifjorden te blijven.
Dat de vis niet los is, was ons al lang duidelijk. Maar wie doorzet wordt uiteindelijk beloond toch?!

PIKE ALLEY Gisteravond was Arnout druk in de weer om zo'n beetje al zijn kunstaas van haken en stingers te voorzien, alles om te voorkomen dat we straks die ene beuker missen. Vanochtend zetten we in alle vroegte koers richting nieuwe visgronden: Steinsfjorden. Al trollend leggen we de weg af. Erg veel gebeurt er niet, ditmaal zijn er zelfs geen signalen op de dieptemeter te zien! Onderweg naar Steinsfjorden varen we langs Utoya, dat blijft toch vreemd om te zien. Wetende wat daar gebeurd is.Wat verder achterin Steinsfjorden, op een stek die door Evert Oostdam liefkozend tot Pike Alley is gedoopt, krijgen we voor het eerst actie. De afgesteunde hengel krijgt een dreun waarna de top lichtjes doorgebogen in de hengelsteun blijft staan. Helaas is de dader gevlogen tegen de tijd dat de hengel uit de steun is gegrist, maar gelukkig hing de WaterWolf ditmaal wel aan de lijn!

TOPSTEK? Al trollend lopen we, alsof het zo bedoeld is, tegen een ontzettend mooie stek aan. Een dun rietkraagje aan het einde van een lange baai is wat er boven water zichtbaar van is. Maar onder water blijkt dit een juweel van een stek te zijn. Vanaf de rietkraag loopt het de eerste 5 meter af naar 3 á 4 meter diep, maar dan ineens is daar een steil richeltje wat richting 7 meter diepte dondert. Een perfecte plek voor de snoek om met zijn vette pens te gaan wachten op een visje wat het randje over durft te zwemmen. De eerste worp is het direct raak! Arnout haakt een wel heel klein snoekje, tijdens de release haakt Stef een iets betere. Een papperig dikke snoek heeft zijn toad met de kop eerst diep opgeslokt. Dit talud geven we eens goed de tijd, dit moet echt een topstek zijn! De vis blijkt hier erg verspreid te liggen. Zo hier en daar wordt er een snoek gevangen, maar een vetpot is het niet.

KRÖDEREN Morgenvroeg vertrekken we richting Kröderen, nieuw water, nieuwe kansen! Wat we al weten is dat het gemiddeld formaat van de vis groter is dan op Tyri- en Steinsfjorden, dus dat is goed nieuws. Het is alleen even de vraag hoe het weer en dan vooral de wind zich houdt. Kröderen is namelijk een lange geul wanneer je het water vanuit de lucht bekijkt. Als de wind hier net uit de verkeerde richting komt kan het knap lastig worden om het water nog enigszins fatsoenlijk te bevissen. Het is nog onduidelijk of we morgen WiFI hebben in de omgeving van Kröderen, maar daar zijn jullie snel genoeg achter. Staat er morgenavond een blog online? Dan hadden we WiFi!
Met terugwerkende kracht zullen alle in Noorwegen geschreven blogs nog daglicht zien. Vandaag gaan we verder waar we gebleven waren: dag 4!
Deze morgen zijn we vroeg uit de veren gegaan om onze spullen in te pakken en gedag te zeggen tegen camping Utvika, Tyri- en Steinsfjorden. Krøderen, here we come!SNEL Het huisje waar we verblijven aan Krøderen is pas in de avond beschikbaar, dus we sturen de volle auto maar meteen richting het idyllische haventje waar een bootje op ons ligt te wachten. Gelukkig is de boot uitgerust met een 25 pk 4 tact motor, waardoor hij behoorlijk snel vaart. Dat kan nog weleens handig van pas komen hier op Krøderen.

BREEDGESCHOUDERD Arnout heeft al eens eerder op Krøderen gevist, toen was het noordelijke gedeelte van dit water zijn terrein. Nu echter, is het onhandig om helemaal naar het noorden te varen. In het zuiden moet ook gewoon vis zitten en daar ligt onze boot! Allereerst varen we helemaal naar het zuidelijkste puntje van dit water. Waar we op Tyri- en Steinsfjorden echt moesten zoeken naar een mooi richeltje of andere hotspot, struikelen we er hier haast over. De eerste stek die we bevissen is een langgerekt talud van 4 naar 7 meter diepte. Ergens in de tweede drift krijgt Arnout de eerste beuk. Een breedgeschouderde snoek heeft zijn kikker onderschept. Supergaaf! Hierna krijgt Stef 3 aanbeten vlak na elkaar. Helaas blijft geen één snoek hangen… Pure pech!CODE GEKRAAKT Stekken vinden op Krøderen blijkt niet zo heel moeilijk. Het water is zo helder dat je liggend in de punt van de boot de taludranden kunt zien. Zo hebben we diverse taluds van 2,5 tot 7 meter gevonden! De mooiste stek hebben we op basis van puur geluk gevonden. Arnout stuurde de boot per ongeluk de ondiepte op. Een ondiep plateau met donkere bodem, begroeid met hier en daar een plukje wier en scherpe randjes. Zo zien we het graag! Al snel haakt Arnout hier de eerste vis. Deze kwam van verrassend ondiep water. Niet veel later krijgt ook Stef een dreun te verwerken, hier liggen ze! Code gekraakt. Er zitten nog geen beren van snoeken bij, maar wat ons wel opvalt is dat de snoeken van Krøderen gespierder zijn dan die van Tyri- en Steinsfjorden. Een snoek hier voelt echt stevig aan, een en al spier! En dat laten ze merken tijdens de dril ook, ze zijn echt ontzettend sterk.

AANKNOPINGSPUNTEN De weersvoorspelling voor morgen stemt ons niet heel vrolijk: langdurig en veel regen en daarbij ook nog eens veel wind. Dat kan weleens een lastige dag gaan worden. Gelukkig hebben we vandaag een aantal aanknopingspunten gevonden waardoor we morgen met veel vertrouwen aan de slag kunnen.
Gisterenavond wisten we het al… Vandaag zou een lange dag gaan worden. De weersvoorspelling voor vandaag: bar en boos! Waar het kwik gisteren nog waarden van rond de 15 graden bereikte, in combinatie met een heerlijk warm zonnetje. Kelderde de temperatuur vandaag tot onder de 7 graden! Één ding was ons van te voren al duidelijk; dat kan nooit veel goeds met de snoekactiviteit doen.


NOORDEN Om die reden besluiten we om eens niet al te vroeg op te staan. De voorspelde regen valt met bakken tegelijk uit de lucht en dat moet tot ongeveer 4 uur vanmiddag zo doorgaan… Rond een uur of 9 stappen we aan boord, we zetten koers richting het noorden van het water. Hier liggen enkele stekken die Arnout nog kent van zijn vorige trip naar Krøderen. Lang, erg lang vissen we zonder enig teken van leven. Halverwege de middag onderschept een gespierd, maar niet al te lang snoekje Stef zijn Westin Teez shad. Eindelijk!

REALITEIT De middag regent gestaag op ons neer, worpje links, worpje rechts, maar nergens actieve snoek te bekennen. Rond de klok van 5 geeft Stef aan het wel welletjes te vinden, niet heel gek ook. De godganse dag vissen voor één echte aanbeet en wat vage tikjes is immers niet heel goed te noemen. Uit de gein antwoordt Arnout ik doe nog één worp, maar let op! Ik gooi hem recht in de bek van een snoek. Met een soepele zwier zwaait Arnout zijn Tournament Kikker een eindje richting de horizon. Wanneer de kikker in het water landt, laat hij de softbait aan een strakke lijn zakken. Voordat de kikker de bodem heeft bereikt slaat Arnout al aan! Even gelooft Stef zijn ogen niet, dit is toch te mooi om waar te zijn? De beuken op Arnouts hengeltop zetten Stef met beide benen weer in de realiteit. Het is echt!NEKVEL In het glasheldere water zien we de vis stevig kopschuddend omhoog komen, de discussie begint. Wel of geen meter? Arnout is van mening dat deze vis de meter toch zeker wel gaat redden, Stef denkt echter dat het een goede 90’er is. Tijdens de dril zien we dat beide haken van de kikker in de bek van de vis zitten, geen reden voor paniek dus. De eerste poging om de vis te landen mislukt, al kopschuddend gaat de vis er weer vandoor. Hiermee slingert de snoek een haak zo uit haar smoel, de andere zit nog maar aan een dun velletje. Snel handelen dus! Arnout grijpt met zijn ene hand de dame in haar nekvel terwijl hij met de ander op zoek gaat naar meer houvast bij de kieuwen. En dat lukt gelukkig! Na meting blijkt dit een echte net-niet te zijn. Met 99 cm is dit nu de grootste vis van onze trip. Voor morgen hebben we onszelf als doel gesteld dat er een metervis aan boord moet komen. Dat lijkt ons niet onmogelijk, tot morgen!


De laatste visdag van onze trip is aangebroken, aan al het moois komt een einde, helaas! We hebben heel erg veel zin in deze laatste dag, de weersvoorspelling is erg goed. We hopen dat de snoeken het ervan nemen nu het water weer wat zal opwarmen na die koude dag gisteren.
SPROOKJESACHTIG Deze dag gaan we het ervan nemen, we staan om 05:00 uur op zodat we een extreem lange dag kunnen gaan vissen. Allereerst gaan we naar de zuidkant, waar Arnout zijn allereerste Krøderenvis ving; een grote vis van ergens in de 90 centimeter. Bovendien kreeg Stef er toen ook wat aanbeten, dus we vermoeden dat daar meer te halen moet zijn. Het decor is ronduit schitterend vandaag, er hangt een strook bewolking onderaan de heuvels. Het wit van de wolken steekt scherp af tegen de donkergroen beklede heuvels, haast sprookjesachtig!

KNEITERHARD Nu we alle tijd hebben besluiten we de zuidkant eens goed onder de loep te nemen. De baai waar we vissen blijkt te bestaan uit een opeenstapeling van plateaus met steile randjes, erg interessant dus! Het duurt deze dag ook niet lang voor we actie krijgen. Voor we er goed en wel erg in hebben heeft Stef al drie vissen aan boord gekregen; kneiterharde aanbeten op de Westin shad! Dan wordt Arnout wakker en trekt de stand in rap tempo gelijk. Beiden drie vissen op de eerste stek!

TEKENING Hierna blijft het lang stil... De eerste stek lijkt leeggevist. Op naar stek nummer twee! De tweede stek is het ondiepe plateau, gisteren kwam daar een bijna metervis vanaf dus er is zeker grote vis aanwezig. De wind staat precies rot op deze stek. Driftend vissen zit er niet in, dus besluiten we om de paar meter te ankeren om vervolgens alles goed uit te kammen. We vissen zowel met jerk- als softbaits. Ergens in de middag, precies wanneer het zonnetje doorbreekt begint het te lopen. De snoek ligt erg verspreid, hier en daar haken we er een. Stuk voor stuk schitterende snoeken met prachtige kleuren. En het meest aparte is misschien nog wel de tekening, waar die bij de Nederlandse poldersnoeken ophoudt te bestaan ter hoogte van de buikvinnen loopt de tekening van deze Noorse snoeken helemaal door over de buik, prachtig!

DOELSTELLING Gisteren hadden we onszelf een doel gesteld: we wilden minimaal één metervis vangen. Halverwege het langgerekte plateau krijgt Arnout een forse dreun wanneer zijn kikker net in het water is beland. In tegenstelling tot wat de meeste snoeken hier doen; woedend kopschudden zodra de haak is gezet, blijft deze vis erg rustig, hij blijft diep en gooit zijn gewicht in de strijd. Dit lijkt een betere vis te zijn! Eenmaal naast de boot zien we het, dit is absoluut een meter! De twee oranje poten bungelen uit de bek van de snoek, de kikker is tijdens het vallen met de kop eerst opgeslokt. Snel leggen we de vis langs het meetlint. 104 cm! Uiteindelijk eindigen we deze dag met 16 snoeken, wat een heerlijke afsluiter!

 

 Voor alle benodigde reisinformatie kun je terecht bij: http://www.visitnorway.com/nl/
Voor meer informatie over Tyri- en Steinsfjorden kun je terecht op: www.utvika.no
Voor meer informatie over Krøderen: www.bringebaer.com, www.norefjell.com  www.gjovik.com en http://dintur.no/Feriehus-i-Norge/S%C3%B8ndre-Bjerkerud-G%C3%A5rd/

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21897

Foto's

92105

likes

290