Buitenland

Baas Blackbass

De meest moeilijke roofvis? Lastig te zeggen, maar ik denk dat black bass in de top 3 niet mag ontbreken. Niet leuk om te bevissen? Integendeel, deze vis is als een drug; eenmaal bezig met deze lastpak, kom je er niet meer van af en wil je meer en groter.
Tekst, foto’s en video: redactie en Simon Torenbeek
EEN SCHADUW Langzaam stuurt Fred zijn fully equiped Ranger bass boat richting een regelrechte hotspot. Ondertussen werpt hij wat andere stekken aan, maar alle hoop is gevestigd op de bewuste hotspot, een verzonken boom een eindje uit de kant. Drie hengels liggen ‘schietklaar’. Een gerigd met een wacky rig, een met een crankbait en een met een weedless gemonteerde softbait. In zijn hand een hengel, beaasd met een van Freds paradepaardjes, de doublet rig. Een ingenieus systeem met twee softbaits, die je jerkend kriskras door het water kunt laten schieten. De spanning stijgt, we naderen de uitstekende takken van de verzonken boom. Geconcentreerd werpt Fred het aan met de doublet rig en vist hij het agressief terug. Dan ziet hij plotseling een schaduw onder de takken vandaan komen. Als een speer rost hij de doublet rig naar binnen, werpt de hengel aan de kant, grijpt de hengel met de wacky rig en werpt de schaduw aan, die nu wat dieper lijkt af te zakken. Dit alles in luttele seconden. Aan de haak een rubberen worm imitatie die in het midden gehaakt zit. That’s it!Slechts op de haaksteel zit een minieme loodverzwaring. Plotseling stilte en spanning. Tergend langzaam zinkt de wacky rig af aan een slappe lijn. De schaduw lijkt verdwenen te zijn. Dan een klein kringetje op het punt waar de vislijn het water in gaat. Fred reageert als de bliksem, zet de haak en de hengel kromt zich. Even later begint een flinke black bass aan zijn luchtcapriolen aan het wateroppervlak, maar lang duurt dat niet, want al snel heeft Fred de vis stevig vast bij de onderkaak. Dan een voldane glimlach op zijn gezicht. De aanpak werpt vruchten af!DOUBLET RIG Dit stuk van de Lot wordt super druk bevist en als er een vis aan dressuur onderhevig is, dan is dat black bass wel. Zeker overdag zoeken ze daarom schuilplaatsen op en laten ze zich zelden zien. Toch is het volgens Fred allereerst noodzakelijk om ze uit de tent te lokken. Hoe je dat doet en met wat, maakt niet zoveel uit, als je ze maar niet afschrikt. Het gaat er om dat je hun interesse wekt. Het kunstaas wat hij hiervoor gebruikt is dan ook vaak wat grover en puur bedoeld om ze hun gezicht te laten zien; in Fred zijn geval, de doublet rig. Ook mag hij hier graag een crankbait of oppervlakte-prop bait voor gebruiken. Het daadwerkelijke vissen gebeurt veel delicater. En de vrijwel onverzwaarde wacky rig is daar uitermate geschikt voor. Is de vis eenmaal getriggerd en heeft hij zijn schuilplaats verlaten, dan is een sappige worm ideaal om hem daarvoor te belonen en de wacky rig het juiste systeem om het zo natuurlijk mogelijk over te laten komen.

TOPWATERS Natuurlijk pasten we die trip ook andere technieken toe. In de avonduren vissen we bijvoorbeeld met het mooiste wat de hengelsport te bieden heeft, topwaters en dan het liefst propeller baits. We zien de vis rond de avondschemering overduidelijk actiever worden en na verloop van tijd elke avond zelfs aan het wateroppervlak jagen. Nog steeds is het echter niet makkelijk, maar kunnen we toch enkele spectaculaire aanbeten verzilveren.LUILAKKEN Ook passen we regelmatig een veel directere aanpak toe. Dat wil zeggen, we wachten niet tot ze uit hun schuilplaats komen, maar bestoken ze doelgericht direct in hun schuilplaatsen met kleine plugjes of weedless softbaits. Niet hun interesse afwachten, maar ze direct een maaltijd voorschotelen zonder dat ze tijd hebben om te twijfelen. Een groot gedeelte van de rivier is aan de oevers overhangen met struiken en geloof maar dat black bass in deze schaduwrijke plekken zijn kansen afwacht. Nu is het nog zaak om je kunstaas daar aan te kunnen bieden. ‘Ah, ze pakken het wel als je je crankbaits er net voor langs laat lopen!’ Nope, vergeet het maar! We hebben (zeker overdag) met echte luilakken te maken, die ook nog eens erg argwanend zijn… Het kunstaas moet zodoende hoe dan ook onder die struiken aangeboden worden en des te verder onder al dat groen, des te beter…

SKIPPING Ooit zul je het wel eens hebben gedaan met een steentje, het scheren over het wateroppervlak. Een, liefst plat, steentje, smijt je met een rotgang in een horizontale lijn over het oppervlak met als doel dat het steentje over het water stuitert. Oftewel precies het principe wat er gehanteerd wordt bij het zogenaamde skipping. Waar het hier op neer komt is het kunstaas, veelal softbaits, stuiterend over het water zo ver mogelijk onder struiken te krijgen. Daar waar black bass beschutting zoekt en nauwelijks van zijn plek komt. Een metertje onder de struiken is zo moeilijk nog niet; een paar keer oefenen en dat zal je een van de drie keer lukken. Toch is dat niet genoeg; die softbait moet nog veel verder en dan komt het aan op training en toewijding. Het zogenaamde skipping wordt daar in Frankrijk dan ook als een ware kunst verheven. ‘Wie het skippen onder de knie heeft, wint wedstrijden’, dat is zo’n beetje de gedachte! Wij hadden de eer om een van de dagen op te stappen bij Illex pro-staffer Christophe Decours, een van de grootmeesters op dit gebied en Frans nationaal black bass kampioen 2013!We besloten hem eerst maar eens van een afstandje gade te slaan, vanuit de boot van collega Alex Boom. Wat we zagen was een geoliede vismachine. Langzaamaan driftte hij met zijn boot langs een stenen kant met daartussen, net boven het water stekend, enkele gaten. Een van die gaten moest black bass huisvesten, daar was Christophe van overtuigd. Skippend raakt hij heus wel eens de stenen kant, maar uiteindelijk wist hij zijn softbait in alle gaten aan te bieden. En jawel, in de laatste lag er een van 40 cm, die hij ook wist te vangen! Fantastisch! En dan te weten dat er toch aardig wat wind stond en hij ook continu zijn boot op koers moest houden...

Niet lang daarna stapten wij bij hem op en kregen we demonstratie op demonstratie. Naarmate de dag vorderde ging ook de wind wat liggen en verdween ook de kabbel op het water wat het skipping in de kaart speelde. Christophe ging los en tikte zijn kunstaas tot diep onder de overhangende jungle. En niet alleen softbaits, ook zijn wacky rig en zelfs crankbaits. Het wierp duidelijk vruchten af. Op een dag waar anderen op het water bot vingen, kon hij toch vangst na vangst noteren!
Nu kennen wij dressuur in Nederland ook wel, maar daar is er toch wel in overtreffende trap sprake van. Toch zijn er genoeg raakvlakken met onze visserij en zijn alle technieken min of meer toe te passen. Wat te denken van wacky op baars? Vraag het maar aan onze trots op het gebied van Streetfishing, Bart van der Walle. Zou het aanwerpen met softbaits van snoek onder overhangende struiken ook niet wel eens erg succesvol kunnen zijn? Verder en bovenal, black bass is een vissoort waar je heel veel van kunt leren in zijn algemeenheid! Wat dat betreft is het jammer dat ze niet in Nederland voorkomen, maar wie weet met de klimaatopwarming…Dat je voor het blackbass vissen een hoop technieken onder de knie moet hebben is wel duidelijk. Frédéric liet ons hier ook het spybaiten zien, een uiterst effectieve techniek. Bij ons nog vrij onbekend, maar ook in Nederland moet het toepasbaar zijn!

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242