Visverhalen

Allround het roofvisseizoen in

Eindelijk, de twee tergend lange gesloten maanden zijn voorbij! Natuurlijk heb ik mij vermaakt met andere vissoorten en onderhoud van materiaal, maar die laatste zaterdag van mei kon niet snel genoeg komen. Al een tijdje lagen er plannen voor dit weekend, die moesten echter door de harde wind helemaal omgegooid worden. Gelukkig bood Alex vrijdagmiddag aan om zaterdag op te stappen op zijn boot, even een paar uurtjes werpen

Tekst en foto's: Simon TorenbeekRELAXT Alles ging vandaag op zijn gemakje. Het duurde dus ook wel even voor de boot in het water lag, maar wat maakt het uit? We mogen weer vissen en dat is een hele geruststellende gedachte. Begin van de middag gassen we richting de eerste stek waar Alex werpend met shads aan de slag wil. Door de harde wind moeten we behoorlijk zwaar vissen en het is echt weer even wennen. Contact met de bodem, stroming, harde wind in de lijn, een driftende boot... Het duurt niet lang of het is raak bij Alex!

WENNEN Bij mij duurt het even voordat ik het weer in de vingers krijg. Op het moment dat Alex op zijn 3e vis aanslaat krijg ook ik een tik, hangen! Waar Alex zijn vis mist, hangt mijne wel. Heerlijk, zo'n droge snok. Die had ik gemist zeg!STROMING Even vallen de aanbeten weg, kan goed met de stroming te maken hebben meldt Alex. Dit zijn de benedenrivieren, welke qua stroming sterk afhankelijk zijn van het tij. Het voelt heel vreemd dat de rivier per uur opeens totaal de andere kant op kan stromen! Het gave hieraan is wel dat de stekken er elk moment van de dag anders bij liggen. Sommige stekken stroomt het gewoon opeens té hard om te kunnen vissen! Met 21 gram kom je gewoon niet op de bodem (3 tot 4 meter diep), onvisbaar! In deze harde stroming vang ik echter wel een baarsje, die in de luwte van de stroming achter een paal hing. Soort nummero twee is ook binnen!

BLEI Aan het einde van de middag staat de teller inmiddels op meer dan 15 vissen, we hebben lekker gevist! Op weg naar de trailerhelling komen we langs een plek waar Alex vaker roofblei heeft gevangen. Oké, we pakken deze stek nog even mee! Het duurt 5 worpen voordat mijn tailspinner direct bij het plonzen wordt gegrepen. Ik heb nog amper de beugel van mijn molen dicht wanneer er een paar meter lijn van de spoel vliegt. Heerlijk! Een korte dril later sta ik ook met de eerste blei van dit seizoen in mijn handen. Dik geslaagd vandaag!DAG TWEE Zondag verliep anders. Al vroeg in de ochtend kom ik aan bij Kevin, een volle dag vissen stond op de planning. De ochtend verliep super stroef. Geteisterd door buien en harde wind was het precieze vissen er ook wel een beetje vanaf en dat leek zijn weerslag te hebben op de vangsten. De gehele ochtend bikkelden we voor 3 visjes; 2 snoekbaarsjes en 1 mooie baars. Kevin stond helaas nog op 0, na twee vissen verspeeld te hebben.PLAN B In de middag gooien we het roer om. Op de rivier waar we vissen is weinig te halen vandaag, dat moge duidelijk zijn na 5 uur ons best doen voor 3 visjes.  We besluiten een klein, aangrenzend water op te gaan waar af en toe grote snoeken gevangen worden. We doen een 'alles of niets' poging op snoek, hier maken we naar ons gevoel het meeste kans op een bonusvis.

In verband met de harde wind beginnen we op dit stuk met trollen. Ik had vandaag echter niet gerekend op snoekvissen, we zouden immers snoekbaarzen op de rivier. Kevin vist met een zware snoekstok, beaasd met groot kunstaas. Ik vis met mijn lichte stokkie met een klein plugje, kansen spreiden kan eigenlijk ook geen kwaad. Het eerste stukje slepend vissen levert een baarsje op en even later krijg ik een lompe beuk op het plugje. Mis! Zuur, maar binnen een minuut hangt er een volgende vis. De sterke 80-er geeft flinke sport op m'n lichte hengeltje maar geeft zich gewonnen. Een schitterende 2-tone snoek met duidelijke paaiwonden mag even voor de camera.

HELDER We trollen dit talud nog even door, echter zonder resultaat. Dan maar een paar hotspots bestoken met jerkbaits en shads! Het water is kraakhelder, met polaroidbril kan ik zien dat er op 4 meter diepte mooie plantenbedden aan het opkomen zijn. Na een halfuurtje is het raak voor Kevin. Eindelijk van de nul! Wel is het middenin een regenbui, even snel een plaatje met de telefoon dus...BONUS In de middag krijgen we hier en daar nog wat actie en vangen we beiden nog een paar snoeken. Allemaal duidelijk afgepaaid en hongerig. Aan het einde van de middag trollen we nog nog één keer het taludje af waar ik in het begin van de middag een vis miste én de 2-tone snoek ving. Een tijdje gebeurt er niks, maar opeens is het raak, weer op dat kleine plugje! Dit voelt zwaar, dit trekt direct een aantal meters lijn van de spoel... En dan opeens valt de spanning weer weg. Los. GRR! Dit had de bonusvis moeten zijn van vandaag!

Licht verbouwereerd leggen we de laatste meters af van vandaag. Op de laatste 50 meter van dit talud krijg ik tóch nog een aanbeet! Zeker vergeleken met het vorige contact voelt dit als een klein snoekje. Of een grote baars, het snelle kopschudden bevestigen mijn vermoeden. Natuurlijk, gewoon op een klein plugje! Kevin staat al klaar met het schepnet, deze mag niet verspeeld worden.Deze dikke baars is een perfecte afsluiter voor het openingsweekend. We taaien 'm af, beiden zijn we zeiknat maar voldaan. Het seizoen is weer open en dat voelt goed. Deze periode gaan we de vistijd van de afgelopen twee maanden maar weer goed inhalen! Iedereen een goed seizoen gewenst, laat die vangsten maar langs komen op het Roofvisforum of Facebook!

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242