Tackle tests

Tackle Test: PFS The Tool Magnum Troll 285

In navolging van de review over de Tool reel in dezelfde range een verslag over de PFS The Tool Magnum Troll 285 (Nano Structure). Het doel van deze hengel is meteen duidelijk: dit is een grootwater snoekhengel die wel wat zou moeten kunnen verduren op het gebied van trollen en werpen!

Tekst en foto’s Paul de Wal

Merknaam: Iron Claw (Pike Fishing Sucks)
Productnaam: The Tool Magnum Troll 285
Type product: Baitcasthengel – voor trollen en werpen op groot water
Lengte: 285 cm
Werpgewicht: tot 165 gram
Type hengel: geschikt voor een reel
Kleur: Zwart/Grijs, stukje van de blank is rood.
Handvat: Half foam, half kurk.
Winkeladviesprijs: € 159,95
Materiaal waarop dit getest is: In combinatie met The Tool 4501 reel en 50lb gevlochten lijn.

EERSTE INDRUK De hengel ziet er niet heel bijzonder uit. De blank is ietwat aan de dikke kant, maar het is dan ook een hengel voor het zware werk en dat is dat geen bezwaar. In de blank zie je de carbonvezels zitten en dat geeft de hengel een fraaie look. Op het topdeel zitten veel ogen die vrij klein zijn en dicht op de blank staan: het ziet er daarmee chique uit. Het handvat is half foam en half kurk. Persoonlijk had ik graag gezien dat alles kurk was of alles foam. Maar goed, dat is een kwestie van smaak. De butt is netjes afgewerkt met kurk.PRAKTIJKTEST Over een hengel kun je eigenlijk niets zinnigs zeggen, tot je ermee naar de waterkant gaat. Ik heb er één dag hoofdzakelijk mee getrold en enkele sessies mee geworpen op groot water.

De eerste worpen met deze hengel doen me goed. De lengte is met 285 cm aanzienlijk, maar dat is juist de kracht van deze hengel. Hij is strak tot in de top en een 110 grams Fatso slinger je echt tientallen meters weg. In de worp bouwt de hengel de kracht goed op en veert dan ook prachtig tot halverwege door, maar doet dat minimaal. De hengel laat zich het best beschrijven als een zeer strakke en harde stok, maar toch met een beetje flexibiliteit in het bovenste deel. En voor een hengel met zoveel power, vind ik hem geenszins zwaar of lomp gebouwd. Ik ben er over te spreken!De hengel bevat een verkasoogje dat gelukkig onderop de blank is gebouwd, zodat je hier nooit met je lijn langs kunt schuren. Verder is het handvat mooi op lengte om met je onderste hand veel kracht te ontwikkelen in je worp. Het concept van deze hengel is een troller en ook daarvoor is een langer handvat prettig. Tijdens het trollen houdt de hengel zich ook bij grote pluggen zeer goed. De top vibreert rustig mee op het flanken van de plug, maar voor het zetten van de haak heb je meer dan genoeg kracht in de blank. Eigenlijk kan ik maar weinig minpunten voor deze hengel formuleren: hij werpt als een kanon, is in staat groot kunstaas te vissen en een haak zetten is echt geen issue! Dat alles bij een gewicht en blankdikte die binnen de perken zijn gebleven. Ik heb er enkele vissen op gevangen, waarvan 1 regelrechte rivierbak – op paaigewicht. De vis kwam van een meter of drie diepte een grote plug halen. De haak is probleemloos gezet en ik had volledige controle tijdens de dril. De blank veert dan prima door, maar wat een kracht kun je eruit halen als het moet! Ik durf met deze hengel gerust tegen de grote snoeken der Nederlanden ten strijde te trekken. En als ik dan nog een negatief punt moet benoemen: dat werpgewicht van 165 gram gaat hij trollend redden, maar werpend heb ik er mijn twijfels over.DUURZAAMHEID De testtijd is altijd te beperkt voor een hengel, maar ik zie hier een hengel die potentieel jaren en jaren mee kan. Hij is gemaakt van stevig carbon en de fabrikant heeft hem niet te dun en te licht willen maken. Hengels in deze prijsklasse gaan vaak het langst mee van allemaal: goedkopere hengels zijn vaak zwak, duurdere hengels te kwetsbaar. Ik houd van hengels zoals deze, The Tool: door zijn eenvoud en middenklasse positie zijn er geen concessies gedaan.

VERKRIJGBAARHEID Zelfde verhaal als de reel: online nauwelijks iets over te vinden, hoe het in de fysieke hengelsportzaken zit weet ik niet. En dat is in dit geval jammer, want ik denk dat heel wat vissers gebaat zouden zijn bij een hengel als deze.

EINDOORDEEL Eenvoudigweg: dikke prima! Een no-nonsense hengel met genoeg kracht en lengte om echt te harken op groot water. Een prima investering voor iemand die een hengel zoekt voor het trollen (al dan niet als steunhengel!) of het werpen met grote softbaits en pluggen. Voor het jerkbaiten veel te lang, maar daarvoor is de hengel ook niet bedoeld. Ook voor het werpen op groot water (bijvoorbeeld wadend), lijkt het me een prima stok. Heel uniek is de hengel niet, maar ik weet zeker dat je niet teleurgesteld zult zijn wanneer je deze voortaan meeneemt. En als je ‘m bij de autodeur weg houdt, vermoed ik dat je er jaren plezier van gaat hebben. En de adviesprijs van € 159,95? Qua visplezier is deze hengel het waard, maar voor dit bedrag kom je bij andere merken al in het midden-hoge segment uit; hengels die met Fuji materialen zijn uitgerust en een duurdere (lees; dunnere en strakkere) blank bezitten. Conclusie: meer dan prima hengel, maar de consumentenadviesprijs had van mij lager mogen zijn wanneer je kijkt naar de producten van concurrerende merken.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242