Tackle tests

TACKLE TEST: Fox Rage Mini Fry'Fry' ook wel Engels voor bakken, braden, fruiten en frituren. In dit geval is Fry geen werkwoord, maar een zelfstandig naamwoord. Visbroed! Nu kun je visbroed ook prima in het frituur gooien, sprot en spiering geniet mijn voorkeur. Maar goed, deze tekst gaat over kunstaas, namelijk de tackletest van de Fox Rage Mini Fry. In de zomer van 2013 las ik voor het eerst over dit shadje. Toen onder de “Warrior” serie van Fox. Nu in 2015 is de Mini Fry opnieuw onder de aandacht gebracht van de roofviswereld als heuse “Fish Snax” met enkele fraaie kleurpatronen en echte visolie in de shad. Mijn eerste indruk: baarssnoepjes!

Tekst en foto’s Bernd van BroekhovenMerknaam: Fox Rage
Productnaam: Mini Fry
Type product: Shad
Lengte: 7 cm
Adviesprijs: 6 euro, zes per verpakking en 6,50 euro voor de loaded serie per vier verpakt.
Getest in combinatie met: Iron-Claw UL-Spin 210, Shimano Stradic 1000FB, 10/00 Spiderwire en 25/00 fluorocarbon onderlijn.

EERSTE INDRUK Bij het in ontvangst nemen van de shads was ik direct verkocht door het formaat van de shads en de vijf verschillende kleuren die beschikbaar zijn, echte baarssnoepjes. Met een lengte van 7 cm zijn het ideale shadjes om op baars en snoekbaars te vissen. Soepele shadjes met een nog soepeler staartje. Daar moet veel actie in zitten. Wat mij opviel was de reuk van de shad. Als je de shad onder je neus legt ruik je in eerste instantie de lucht van softbaits die nooit goed voor je gezondheid zal zijn … de visolielucht ook aanwezig, maar subtiel. Ik vind het prima zo.

PRAKTIJKTEST Voor het uitproberen van de Mini Fry heb ik een jachthaven hier in de buurt bestookt. Het is niet de meest ideale periode voor die visserij, maar gezien de windvoorspellingen die dagen stond ik daar lekker in de luwte. De verwachting dat er wel wat te vangen viel kwam uit. Het was moeilijk, maar ondanks de taaie sessies (toch drie mooie baarsbommetjes vol kuit) heb ik een helder beeld van de mogelijkheden met de Mini Fry.

Voor de praktijktest heb ik mijn favoriete techniek uitgekozen voor het vissen met shads. Werpend en dan gewoon met een loodkopje. De shads laten zich gemakkelijk riggen. De kop is stevig en scheurt niet uit. Ik heb verschillende loodkoppen geprobeerd, waarbij ik de voorkeur heb ontwikkeld voor een kopje van 7 gram, korte haak, maar wel met een wijde haakbocht. Met die dimensies beweegt de shad zich het mooist door het water. Het is niet alleen de staart die hevig beweegt, ook het shadlichaam zelf. Door de vorm van de shad en staart maakt de shad een flankende beweging.

Persoonlijk ben ik geen visser die snel naar een dropshotmontage zal pakken. Voor de geïnteresseerden heb ik toch de shads in het water gegooid om te kijken of ze zouden blijven drijven of niet. Dat deden ze dus niet. Iedereen heeft weer een andere voorkeur natuurlijk, maar mocht je liever drijvende shads gebruiken tijdens het dropshotten (of bij andere rigs?) dan is de Mini Fry minder geschikt.DUURZAAMHEID Zoals eerder beschreven is de Mini Fry gemaakt van stevig materiaal. Bij het herhaaldelijk riggen van de shad scheurde deze niet uit. Bij de visserij op baars zal het wel even duren voordat er echt scheuren in de shad komen. Tijdens de tests heb ik geen snoekbaars of snoek gevangen. Snoekbaars zou naar verwachting nog wel eens het staartje van de shad kunnen afbijten. Snoek zal de shad veelal geheel tot zich nemen, waardoor de tanden voor een groot deel buiten beschouwing blijven.

VERKRIJGBAARHEID Vergeleken met de vorige Mini Fry uit de Warrior serie zijn er binnen de nieuwe serie enkele veranderingen aangebracht in het kleuren segment. De shad is nu verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren, namelijk Hot Olive, Lemon Tiger, Salt n Pepper, Stickleback en Gold Shiner. De shads zijn per 6 stuks verpakt en te koop voor gemiddeld 6 euro. De 7cm lange shad kan ook geleverd worden als loaded softbaits. De kopjes die dan voor je geprepareerd zitten zijn 5 gram met een 1/0 haak. Conform de website van Fox Rage gaat dit niet op voor de Gold Shiner kleur, wel voor de andere 4. Vier voorgelode shads zijn te koop voor gemiddeld 6,50 euro. Mocht je lokale hengelsportwinkel de shads niet hebben, dan zijn er enkele webshops die ze aanbieden.
Mocht de kleurencollectie uit de Fish Snax serie je niet aanspreken, zoek dan even naar de eerdere uitvoeringen onder Warrior Mini Fry. Wellicht zit er tussen één van de kleuren Firetiger, Blue Ice, Gold Glitter of Motor Oil net je favoriete uitvoering. Deze zijn echter niet uitgevoerd met het “geurtje”. Of het shadmateriaal hetzelfde is weet ik niet.
Mocht je 7 centimeter te fors vinden en heb je liever wat kleinere shads dan heeft Fox Rage ook de Micro Fry op de markt gebracht. Dit shadje heeft vergeleken met de Mini Fry naar verhouding een veel grotere schoepstaart. Tackle tester Johannes Elzinga neemt de Micro Fry onder de loep en zal deze komend voorjaar reviewen. Ik ben zeer benieuwd wat zijn ervaring zijn naar dit mini aasje. In combinatie met miniloodkopjes moeten dat ook mooie shadjes zijn.EINDOORDEEL We hebben hier te maken met een prima stukje kunstaas van Fox Rage. Veel lof eigenlijk, weinig op aan te merken. Los van de niet drijvende eigenschappen van de shad verwacht ik wel dat er vissers zijn die graag wat meer flash in de shad zouden willen zien. Met uitzondering van de Salt n Pepper uitvoering zijn er geen glitters in de shads te vinden. Als je op de Fox Rage pagina kijkt zijn er tal van kleuren die ze kunnen produceren, maar die bij de Mini Fry dus niet beschikbaar zijn. Als ik zou mogen kiezen dan zou ik de Black n Lime erbij willen hebben. Bij de Fox Rage Pro Shads is dit mijn favoriete kleurtje, mooi contrastrijk met het zwarte en felgeel.

SAMENVATTEND is de Fox Rage Mini Fry een mooie shad die veel baars- en snoekbaarsvissers zullen waarderen. Voor komend seizoen staat deze shad bij mij in de basis. Hopelijk wordt het een topscoorder, de verwachtingen zijn in ieder geval hoog.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242