Buitenland

Visverslag: Costa Ricaans paradijs

Vierhonderdzevenenvijftig stappen zijn het… Elke stap heb ik geteld, en om een of andere reden krijg ik het niet uit mijn hoofd. Dit aantal stappen is nodig om de pier van Crocodile Bay af te lopen en aan boord te stappen op een van de boten om een dag te gaan vissen op de Pacifische Oceaan!

Tekst en foto’s: Antonio Varcasia
Driehonderd mijl ten westen van Crocodile Bay rijst een van de meest afgelegen natuurparken van Costa Rica op uit de oceaan. Cocos Island is de naam van dit gebied. Om je een idee te geven van hoe het er daar uitziet: Jurassic Park is er opgenomen! Toch hoef je hier in Crocodile Bay niet ver te reizen om schitterende natuur tegen te komen. Direct onder de kust zijn al vissoorten te vinden die je niet koud zullen laten: jack crevalle, blue runners, blue trevally, roosterfish, barracuda en ga zo maar door. Het gaafste is misschien nog wel dat je al deze vissoorten kunt vangen met oppervlakte kunstaas! Maar niet alleen voor de oppervlakte visserij kun je hier terecht, wat dieper, vlakbij de bodem is het ook feest! Wereldrecord formaten grouper, en cubera snappers zijn er hier gevangen...

VREETFESTIJN De inshore visserij hier kent geen hoog- of laagseizoen, zoals dat bij offshore wel het geval is. Voor zowel zwarte als blauwe marlijnen kun je het beste in november vissen. Van december tot april kun je hier terecht voor zeilvis, in de warmere maanden kan het aardig gek lopen. Je kunt dan in de dubbele cijfers aan zeilvis belanden! Dorado kun je jaarrond verwachten, maar in het regenseizoen (augustus) kun je dankzij het vele drijfhout een heus vreetfestijn verwachten! Naast al dit moois kun je zelfs tonijn vangen in deze wateren, twee soorten maar liefst: yellowfin- en grootoogtonijn!ALS NOOIT TEVOREN Voor een visser die gewend is om in rustig water te vissen zal het even wennen zijn. Het water langs de Zuid-Amerikaanse kust kan flink tekeer gaan. Om er goed te kunnen vissen moet je snappen wat stroming met de vissen doet, wat ze triggert tot azen en wat juist niet. Bovendien is het ook gewoon wennen aan een ander klimaat. De hoge luchtvochtigheid in combinatie met hoge temperaturen gaan niet in je koude kleren zitten. Het klimaat hier wordt gekenmerkt door twee seizoenen; een droog seizoen van november tot april en een nat seizoen van mei tot oktober. Een regenbui hier is heel wat anders dan in Europa… Je kunt hier opstaan en je ’s ochtends flink verbranden door de felle zonneschijn. ’s Middags steekt er een stevig briesje op en beginnen de eerste wolkjes zich samen te pakken ergens aan het einde van de horizon. Houd je dan maar vast! Binnen 5 minuten zal het hozen als nooit tevoren. Alsof iemand de stop eruit heeft getrokken. Zo’n bui kan minuten, maar ook uren aanhouden en de omstandigheden op zee en in de natuur drastisch veranderen.

GETIJDENWERKING Het getij is een andere factor om serieus rekening mee te houden. Het verschil tussen hoog en laag water kan maar liefst 2,7 meter bedragen. Zeker voor mensen zoals ik, die uit het Middellandse Zee gebied komen, is dat enorm wennen. Bij ons is het verschil tussen hoog en laag op zijn meest 30 cm… Een stek die je graag zou willen bevissen kan met laag water zomaar droogvallen. Bovendien zijn de stroming en de golven die gecreëerd worden door de getijdenwerking ook iets om rekening mee te houden. Iedere zes uur verandert het getijde van hoog naar laag. Dit ritme verschuift iedere dag een uur vooruit; is het vandaag om 1 uur laag water, dan zal dat morgen om 2 uur zijn. Weten wanneer het water hoog of juist laag is, is essentieel! Zeker bij de inshore visserij. Een uur voor en na hoog water zijn bij mij het beste gebleken, de zee is nu op zijn ruigst en dat blijkt enorm van invloed op de vangsten.

MATERIAAL Alle boten zijn uitgerust met trol-, inshore- en offshorevismateriaal. Op aanvraag kunnen ook jig- en vliegenhengels geregeld worden. Kortom, het maakt niet uit wat jouw favoriete visserij is, alles is aanwezig. Voor de inshore visserij is het echter wel handig om je eigen materiaal mee te nemen. Neem minstens twee 20 á 30 lbs hengels mee met molens van het 5000 of 6000 formaat.Het is belangrijk  dat de inhaalsnelheid van deze molens snel is, anders zou je jezelf een ongeluk draaien! De molens spoel ik altijd op met 50 lbs gevlochten lijn, sterk genoeg voor zo’n beetje iedere vissoort. Natuurlijk is het ook slim om een lading poppers en stickbaits mee te nemen. Wie nog nooit in tropische omstandigheden heeft gevist doet er goed aan om speciale kleding te kopen met UPF filter.ONNODIGE KILOMETERS Snel terug naar de visserij, waarom is de lange reis het waard om naar Crocodile Bay te komen? Die reden is enorm simpel! Alle vissoorten die je wilt vangen, kun je hier vangen. Alles is op ongeveer dezelfde plaats te vangen, je hoeft dus weinig onzinnige kilometers te maken om vis te vangen. Het is hier bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat een visboot ’s ochtends vertrekt met als strijdplan zeilvis op het wijd, om diezelfde boot ’s middags vlak voor de kust aan te treffen om op cubera snapper en roosterfish te vissen. Zo gevarieerd is het hier nu eenmaal! Naast de fantastische visserij is er ook voor de niet-vissers veel te beleven. Dit betekent dat het dus een vakantievriendelijke bestemming is voor iedereen! Voor meer informatie kun je terecht op:

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21897

Foto's

92105

likes

290