Snoek | Visverhalen

Kunstaas in de winter

Als de wintertijd aanbreekt en de temperatuur rond of onder het vriespunt komt te liggen, is dat voor veel snoekvissers onder ons een reden om over te stappen van kunstaas naar doodaas. Omdat het water koud is zijn snoeken minder actief en proberen ze zo weinig mogelijk energie te verspelen, een gemakkelijke prooi heeft dus de voorkeur. Maar ook met kunstaas is in deze tijd van het jaar genoeg snoek te vangen.

Tekst & Foto's: Nick Landman

Persoonlijk vis ik het liefst het hele jaar door met kunstaas, mits het weer dat een beetje toe laat. Als de temperatuur boven 0 blijft en de zon er af en toe bij schijnt hoor je mij niet klagen! Je zult misschien een paar koude handen krijgen en een muts of pet over je hoofd moeten trekken maar vissen kun je! Het lekker bezig zijn, het struinen langs de waterkanten & de mooie natuur, daar kan ik echt van genieten in deze periode. Maar waar houdt de snoek zich op en welk soort kunstaas gebruik je nu onder deze omstandigheden?GECONCENTREERD De winterperiode kan over het algemeen heel taai zijn, zeker nu de vis geconcentreerd gaat liggen. De ene dag vang je de één na de ander, en de andere dag moet je heel hard werken om een visje te vangen. Je kunt dus overal willekeurig gaan staan werpen, maar de roofvis zal vast en zeker in de buurt van de witvis gaan liggen.
Denk aan bruggetjes, duikers, havens of de wat dieper gelegen stukken in het water. Met die kennis op zak ben je al een heel eind. Dat is niet gezegd dat je daar dan meteen wat vangt, ook op deze plekken lijkt het soms uitgestorven, en blijft een aanbeet uit. Maar als je thuis blijft weet je zeker dat je niks gaat vangen.

JERKBAITS Het kunstaas dat ik nu het liefst gebruik zijn langzaam zinkende jerkbaits. Je kunt deze op gewenste diepte af laten zinken en langzaam binnen tikken. Met name het type glider, daar vis ik veel mee, gliders hebben een mooie wijd uitslaande actie en je kunt ze zo lekker even een paar seconden in het water laten hangen, dit lokt doorgaans vaak een keiharde aanbeet uit. Ook de luie en wat twijfelachtige snoeken kunnen er op zulke momenten maar moeilijk vanaf blijven. Neem zeker een kijkje bij de collectie jerkbaits van Fishinn.nlVARIEER! Omdat een jerkbait continue om zijn as draait kun je het best een stalen spinstang of enkelvoudig titanium stangetje gebruiken zodat deze niet verstikt raakt in de dreggen. Het zou zonde zijn wanneer je op één van je favoriete plekken werpt en je onderlijn zit meteen om je dreg gewikkeld. Neem ook niet allemaal jerkbaits met dezelfde actie of lengte mee, zorg dat je in deze omstandigheden af kunt wisselen van tactiek. Van een langzame naar een wat vlottere actie, of van een grote naar een wat kleiner model. Ik vis persoonlijk het liefst met felle kleuren in de winter, dit omdat het water vaak troebel is en het simpelweg wat meer opvalt, niet alleen voor de vis maar ook voor mezelf. Als je zo voor jezelf het één en ander uitprobeert en afwisselt dan komen die aanbeten vanzelf, want ze moeten tenslotte gewoon blijven eten, ook met het koude weer. Aan jou de taak om ze uit te lokken!

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242