Baars | Visverhalen

Grote baars op de Lek

Bij de trailerhelling ontmoeten Wim van de Velde en ik twee NKS’ers (deelnemers aan het Nederlands Kampioenschap Snoekbaarsvissen). Over twee weken is er een wedstrijd op dit stuk van de rivier de Lek, grofweg tussen Schoonhoven en Ameide. Of wij ook gaan trainen? “Nee??? Gaan jullie voor iemand anders voorvissen dan? Ook niet? Je gaat ons toch niet vertellen dat jullie hier voor je lol komen?!”

Tekst en foto’s Sjoerd Beljaars & Wim van de Velde

Tja, de Lek leek niet bepaald los te zijn, zo bleek. Toch wilden Wim en ik de gok wagen, al was het alleen al om eens nieuw water aan te doen. Wim was hier lang geleden eens geweest, ik nog nooit! Van de Lek weten we sowieso dat het nagenoeg nooit om de aantallen gaat, maar als er dan een glasoog aan hangt…

THEEWATER Het is altijd een beetje vreemd om te zeggen, maar het water zag er goed uit. Geen troebele soep en zeker ook

 

geen kraanwater. Tja, een beetje theewater zonder melk misschien, voor snoekbaars toch goed. De rivier zelf stroomde behoorlijk; langs de vele interessante kribben zagen we mooie neringen. Dat in combinatie met een zonovergoten hemel kon wel eens een mooie visdag opleveren. Maar goed, hoe anders kan het uitpakken. Al snel wees alles er op dat het een taaie dag zou worden.

 

STROOMNAAD Wij besloten ons te concentreren op de kribben en kribvakken en dan met name die in de buitenbocht, daar waar net wat meer diepte te vinden was. Aanvankelijk legde Wim zich toe op het verticalen, waarbij hij zijn boot positioneerde op de stroomnaad tussen de kribkoppen. Ikzelf probeerde nauwgezet de kribben zelf uit te werpen en ook de ondieptes ver het kribvak in.

GEEN TIKJE De dag vordert, het aantal secuur afgeviste kribvakken en kribben stapelt zich op. Wim en ik worden zo langzamerhand moedeloos. Geen tikje, geen teken van leven. Dan komen we aan bij een kribvak als alle andere kribvakken. Totaal niets dat anders lijkt ten opzichte van het andere. Afgezien van het feit dat we hier wel actie krijgen.

LEKMONSTER Het begint bij de vangst van een prachtige 45’er baars. Op het ondiepe, echt ondiep, nog geen meter water. De shad voel ik hobbelen over talloze steentje die daar moeten liggen. Dan een stukje waar het net wat dieper wordt en bam, een doffe knal. Eindelijk! Even later lijkt het wel alsof ik vastzit, maar langzamerhand komt er beweging in het gevaarte. Net alsof de vis niet door heeft dat er een haak zit in de prooi die hij zojuist gepakt heeft. Dit is iets groots, maar voordat ik me dat goed en wel realiseer is het feest voorbij. Een losser, dit was wellicht zo’n Lekmonster. Wie zal het zeggen? Niet lang daarna krijg ik er weer een baars op, weer een mooie! Ik ben er blij mee, maar mijn gedachten gaan naar de gemiste vis van even daarvoor.

THAT’S ALL We zijn in ieder geval weer scherp, laten het betreffende kribvak voor wat het is en vervolgen de drift naar de volgende. Hier moet het pas echt raak zijn! Daar waar bij de vorige krib geen noemenswaardig verschillen waren ten opzichte van andere kribben in de reeks, staat hier een gemaaltje. De verwachtingen zijn hoog, het resultaat is dat niet. Wim weet er een snoekje weg te vangen, that’s all…

SIGNALEN Wat ontredderd varen we door. Het mag niet baten. De Snoekbaars schittert door afwezigheid. Op de fishfinder toch veelbelovende signalen, oftewel visiconen valk boven de bodem, maar ze houden de kaken kennelijk stijf op elkaar. Misschien juist die binnenbocht eens proberen dan? Ook dat lijkt het niet te zijn. Verticalend los ik vlak voor de boot weliswaar een ondermaats snoekbaarsje, maar daar blijft het dan ook bij.

BOOMING We hebben nu alleen stroomafwaarts gevist vanaf de helling. We besluiten daarom het hele stuk terug te varen en eens stroomopwaarts te kijken. Niet voordat we nog een weerzien hebben gehad met het ‘producerende’ kribvak. We zouden wel gek zijn om deze links te laten liggen bij onze terugtocht. En jawel, zowaar is het weer booming hier! Zowel Wim als ik vangen er twee wederom schitterende baarzen van net over de 45 cm!

BAM! HANGEN! Eenmaal stroomopwaarts stuiten we op een kribvak waar een kreekje op uitkomt. Het ziet er allemaal erg interessant uit. Helaas begint de tijd te dringen. Toch nemen we hier nog even tijd voor. Al snel vliegen onze shads door de lucht. Beiden concentreren we ons op een stukje dat net buiten de stroming ligt. Langzaam vissen we ons kunstaas vanuit deze luwte tot in de stroming, waar we de shads uiteindelijk min of meer tegen in tikken. Bam! Hangen! Ik krijg er een beuk op. Snoekbaars, ik durf het bijna niet te geloven. Toch heb ik even later een mooi exemplaar in handen van precies 60 cm! Dan krijgt Wim een beuk op zijn hengel, alleen blijft deze helaas niet hangen! Erg jammer!

HET LEK BOVEN De dag zit er op en de balans wordt opgemaakt. Een vreemde visdag met nagenoeg de meeste actie op twee kribvakken, te midden van vele andere. Gooi daar maar eens een theorie tegen aan! Het Lek is zogezegd nog niet boven en reden te meer voor Wim en mij om deze rivier nog eens aan de tand te voelen, want ongeacht het feit dat het er behoorlijk taai kan zijn, is het een veelbelovend stuk water!

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242