Tackle tests

Nieuwe Tackle Tester: Synco Bandsma

Bij het voetbal is de transfermarkt ten einde gekomen, in de wereld van tackle testers gaat die onverminderd door. Zoals sommigen weten hebben enkele waardevolle krachten het Roofvisnet team verlaten, maar staan nieuwe talenten te trappelen. Mogen we je onze gloednieuwe aanwinst voorstellen? Synco Bandsma!Naam: Synco Bandsma
Geboortedatum: 1972
Favoriete visserij Nederland: Werpend op roofblei, actief op snoekbaars, topwater vissen op diverse vissoorten
Favoriete visserij buitenland: Blackbass, laketrout, snoek (topwater) en zeeforel
Favoriete water: IJssel
Woonachtig in provincie: Gelderland

IN DEN BEGINNE Geboren en getogen in Zutphen waar ik nog steeds woon. Hoe ik bij het vissen ben gekomen weet ik zelf ook niet, want mijn vader viste ook niet. Wel ben ik toen ik nog erg jong was met mijn oom wel eens mee geweest. En natuurlijk maakte hem dat tot de beste visser die ik kende. Op mijn beurt maakte ik weer indruk bij hem door een potje wormen aan mekaar te kunnen knopen. Wat ik me nog goed kan herinneren in mijn jonge jaren waren de vakanties naar Duitsland. Daarbij de bagage die meeging, bamboehengels, al voorzien van een felgekleurd dobbertje. Die herinnering alleen al, dat was op dat moment het ultieme vakantie gevoel. En dat visvirus zou de jaren daarna alleen nog maar erger worden.STEKELS, BRRR Tijdens de jaren die volgden werd de stap gezet van bamboe naar fiberglas en naar iets wat tegenwoordig vanzelfsprekend is: de werphengel. Werkelijk alles wat zwemt werd toen belaagd. Met de werphengel werden de eerste stappen gezet met het bekende blinkertje. Vooral baarzen waren toen de pineut, die met de grootste voorzichtigheid werden onthaakt. Want die stekels, daar moest je echt voor uit kijken, brrr. De jaren die volgden bleef vooral het actief vissen de boventoon voeren. Actief met de korst op graskarper, een dikke vlok onder een vlokdobber op ruisvoorn en winde. Maar natuurlijk werd de 'gewone' hengel niet vergeten. Lekker makkelijk en succes verzekerd. Voertje kopen en brood of maden mee en vissen maar. Brasem, voorntjes, kroeskarper, zeelt etc.DE IJSSEL De eerste snoekbaarzen werden weliswaar op een geplet visje gevangen, maar ook hier werden de eerste stappen met kunstaas gezet. Misschien dankzij de toen nog wat betere omstandigheden voor snoekbaars (troebel water en een betere snoekbaars-stand), had ik in mijn jonge jaren toch al een pr snoekbaars van 86 cm op een twister, gevangen op de IJssel.

Met de vakanties die ik toen nog met mijn ouders maakte ging uiteraard de hengel mee. De grote meren in Zweden en Noorwegen werden hoofdzakelijk bevist met de worm. Ja, de worm scoorde eigenlijk altijd. Op de kleine riviertjes waar we soms langskwamen was ik succesvol met kunstaas, en zo scoorde ik eens meer dan 50 forellen in een middag vissen in Denemarken.

De eerste stappen naar echte vistrips werden gezet. Die stappen zorgden voor een behoorlijke omslag, zowel in mijn kijk op het vissen als de ervaring die ik er door kreeg. Vooral door de verhalen die ik las werden de pijlen gericht op Canada. Snoek was inmiddels mijn favoriete vissoort en die verslaving kon je daar aardig voeden. Vele duizenden snoeken werden daar gevangen alsmede de eerste kilometers varen met een buitenboordmotor. Ook forellen waren een welkome aanvulling en ook die werden in aardige aantallen en flinke formaten gevangen.ROOFBLEI En toen verscheen ineens een nieuwe speler ten tonele. De roofblei! Hoewel ik de IJssel altijd een moeilijke rivier vond, trok deze exoot me meer naar de rivier dan welk vissoort daarvoor. Veel info werd tot me genomen, maar net zoveel frustratie was ook mijn deel vissende op deze vis. Toen eenmaal de resultaten begonnen te komen was ik hooked.VROEGE UURTJES Misschien mede dankzij het vissen op roofblei werden nieuwe wegen ingeslagen. Een boot werd gekocht, samen met een vismaat. De mogelijkheden werden alsmaar groter. En wie had gedacht dat ik ooit in een waadpak, gewapend met vlieghengel op zeeforel zou vissen? Ik en een vlieghengel? En dat waadpak wordt trouwens ook regelmatig ingezet voor het vissen op roofblei. Talloze hele vroege uurtjes heb ik samen met Michel Dekker doorgebracht in kniediep water wachtend op die harde beuk.BLACK BASS Ook een buitenlandse vissoort zou snel door ons worden belaagd, de blackbass. Samen met visvrienden sta je dan ineens in Spanje op snoek en blackbass te vissen. En hoewel de eerste keer door slecht weer niet echt succesvol was, was de 2e poging na een moeilijk 1,5 jaar voor mijzelf een boost die ik nodig had. Geen wonder dat ze in USA zo gek zijn op deze vissoort. Ook bij mij is het kwartje gevallen.NIET-VISSERS Veel vooral niet-vissers vinden het vreemd dat je helemaal naar Canada, Spanje en welk land dan ook gaat om te gaan vissen. Dat kan hier toch ook? Maar ik denk dat iedereen ooit in zijn leven een keer zo’n droomreis moet maken. Zonder dat je het soms beseft neem je al die ervaring mee en maakt je dat tot een veel completere en betere sportvisser. Mede hierdoor sta ik ook veel meer open voor nieuwe vismethoden, nieuwe aassoorten.

Materialen die door de industrie jaar in jaar uit op de markt worden gezet. Sommige zullen zich keer op keer bewijzen en andere verdwijnen in de vergetelheid. En hoewel ik altijd wel enthousiast ben over bijvoorbeeld nieuw kunstaas, blijf ik wel nuchter kijken naar de nieuwe dingen. Maar ik denk dat door de opgedane ervaringen in binnen- en buitenland en de vele vissoorten die ik even heb mogen vasthouden jullie voldoende kan informeren over de tackle die ik mag testen.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242