Tackle tests

TACKLE TEST: WESTIN PLATYPUS 9CM

Het vissen op baars staat de laatste maanden op een lager pitje. De uren die gemaakt worden aan de waterkant zijn vooral gericht op het vissen in de polder op snoek. Collega vissers hier in de buurt vissen vaak met grof geschut. Groot rubber en jerkbaits bijvoorbeeld. Regelmatig hoor ik dat er weinig gevangen wordt. Slechte visstand? Echt niet! Probeer gewoon eens wat verfijnder te vissen. Een mooi voorbeeld van een geschikt aasje zou de 9 cm Westin Platypus  kunnen zijn.Tekst en foto's Bernd van Broekhoven
Merknaam: Westin
Productnaam: Platypus
Type product: Plug
Lengte: 9 cm
Adviesprijs: € 9,99
Getest in combinatie met: SPRO Signature Troller 2.20, Shimano Stradic 1000FB, 10/00 PowerPro en titanium singlestrand onderlijntje.Eerste indruk Bij het in ontvangst nemen van de plug is het mij gelijk duidelijk dat het gaat om een plug uit de Platypus serie van Westin. Platypus is Latijns voor vogelbekdier, wat in dit geval slaat op de zwemlip en de staart van de plug. De plug is in verschillende grote uitvoeringen (19, 16 en 12 cm) verkrijgbaar, maar nu dus ook in een kleine 9 cm uitvoering. Zelf heb ik de pluggen alleen op filmbeelden in actie gezien, waardoor ik van de uitslaande en rollende zwemactie op de hoogte was. De fabrikant noemt dit de “Westin-Roll”. Los van de bouw van het plugje vallen eigenlijk direct de aparte ogen op. De plug is uitgevoerd met 'Westin Optic Eyes'. Het is net of je in de ogen van een snoekbaars kijkt, maar dan in een felgroene tint. Een mooi detail. De plug die ik mocht testen was uitgevoerd in de kleur Wow Perch. Het is niet een levensecht patroon, maar zeker mooi uitgevoerd met natuurlijke kleuren. Al met al geboeid en nieuwsgierig wat de plug gaat opleveren.

Praktijktest Voor de praktijktest ben ik een paar keer de polder in gedoken. De duikdiepte van de plug is volgens de Westin 2015 catalogus 0,5-2 meter. Op de plug vond ik echter de waarden 1-3 meter. Wellicht een demomodel? De opdruk van het werpgewicht van 10 gram en de suspending uitvoering komen wel overeen met de catalogus.
De Platypus is uitgevoerd met twee bevestigingsoogjes op de duiklip. Het bovenste oogje resulteert in een actie die 2 meter diep gaat. 3 meter diep heb ik niet gehaald in de polder, mogelijk dat dit slepend met een zware onderlijn wel behaald kan worden. Het onderste oogje resulteert in een duidelijk ondiepere actie. Los van de duikdiepte is me ook opgevallen dat de plug meer rolt en wijder uitslaat ten opzichte van de andere bevestigingsmogelijkheid. De plug draait bijna 180 graden om zijn as. De snelheid waarmee de plug heen en weer slaat en daarmee het getik van de ingebouwde ratel varieert dus ook. Wil je een snellere actie, dan is het bovenste oogje geschikt. Heb je liever een tragere actie, dan is het onderste oogje meer geschikt. Natuurlijk hangt dit ook deels af van de manier van binnenhalen. Zelf vond ik de actie het meest interessant bij de montage op het onderste oogje. Continue binnenhalen deed ik nauwelijks. Het driftig binnen vissen van de plug en het inlassen van rustmomenten resulteerde verschillende keren in mooie aanbeten.
De plug is suspending, indien je met licht onderlijnmateriaal vist zal dit tot zijn recht komen. Vis je met zware spinstangen, dan zal de plug toch zinken. Iedere plug heeft zo zijn werpeigenschappen. De Platypus 9 cm is niet echt een plug waar je hele verre afstanden mee zult halen. Het gebeurde mij regelmatig dat de dreggen in de leader verstrikt raakten. Bij korte onderhandse worpen had ik er geen last van, maar bij verre bovenhandse worpen gebeurde het irritant vaak. Meestal lukte het dan wel weer na een paar tikken dat de plug goed kwam te liggen. Slepend heb je hier natuurlijk helemaal geen last van.Duurzaamheid De Platypus is uitgevoerd in hardplastic en voorzien van stevige scherpe dreggen van Japanse makelij. De bedrading in- en uitwendig bestaat uit één stuk. De lak op de plug is gemiddeld genomen prima in orde. Tijdens de test is de plug regelmatig tegen de binnenkant van een duiker aangegooid. Er zijn hierdoor geen noemenswaardige beschadigingen opgetreden. Verder heb ik enkel gebruikelijke gebruikssporen kunnen vinden zoals krassen van snoektanden en beschadigingen door de dreggen.Verkrijgbaarheid Op moment van schrijven heb ik de Platypus 9 cm nergens online kunnen vinden. De enige informatie die ik heb kunnen vinden staat in de catalogus van 2015 waarin de uitvoering als 'NEW' staat weergegeven. De plug is hoe dan ook in 18 verschillende kleuren verkrijgbaar.
Eindoordeel De tests hebben me een goed beeld gegeven van de Platypus 9 cm. Het eindoordeel is dan ook goed. Ik ben te spreken over de actie die deze plug heeft. Geen enkele andere plug die ik heb liggen krijgt het rollende kunstje voor mekaar. De onzekere werpeigenschappen neem ik voor lief, ik moet ook zeggen dat het steeds behoorlijk waaide tijdens de tests. Voor zij die graag met compact kunstaas vissen is het een mooie plug. Voor zij die dat niet graag doen: probeer het toch eens en je zult zien dat verschillende snoeken toch overgaan tot die aanval. Zeker in combinatie met een licht spinsetje zul je er veel plezier aan kunnen beleven.


Wat uitleg van Jörgen Larsson van Westin over de pluggen (19, 16 en 12 cm, de 9 cm was nog niet op de markt).

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242