Tackle tests

TACKLE TEST: SPRO Komodo


De Komodo shad van SPRO is niet meer weg te denken uit het assortiment van de roofvisser. Of je nu een peuteraar met kleine shadjes bent of iemand die graag met een mooie shad werpend kribvakken uitkamt, de Komodo voldoet waarschijnlijk wel aan je eisen. Met de verschillende uitvoeringen van 6, 9 en 11 centimeter kun je in verschillende situaties prima uit de voeten. De shad is al enkele jaren een succes. Voor SPRO een reden om de succesvolle shad voort te zetten en te verrijken met enkele nieuwe fraaie kleuren, namelijk: Rusty Nail, Pepper Melon, Dirty Gold, Pink Noise en Passion Kiwi.Tekst: Bernd van Broekhoven, Foto’s: Sanne Ploegaert, Tim Puts en Bernd van Broekhoven

Merknaam: SPRO
Productnaam: Komodo
Type product: Softbait
Lengte: 6, 9 en 11 cm
Adviesprijs: Varieert
Getest in combinatie met: loodkop en dropshot

Eerste indruk Voor de tackletest heb ik de afmetingen 9 en 11 centimeter toegestuurd gekregen in ieder twee verschillende uitvoeringen. De 9 centimeter in de kleuren Pink Noise en Passion Kiwi. De 11 centimeter in de kleuren Rusty Nail en Pepper Melon. Ondanks dat de shads al jaren een succes zijn heb ik ze zelf nooit aangeschaft. Inkoop stop, na oververzadiging, zal niet onbekend klinken bij velen. Hoe dan ook, op deze manier heb ik dan toch een paar Komodo’s aan mijn assortiment toegevoegd. Daar verschillende viskameraden de Komodo met succes hebben ingezet was de indruk van de shad sowieso al goed. Qua afmetingen is het de 11 centimeter uitvoering die mijn voorkeur geniet als het gaat om werpend vissen. Iets meer en een wat grotere staart, langere zweefmomenten dus. De kleinere 9 centimeter uitvoering zal meer ingezet gaan worden onder de top of voor kortere onderhandse worpjes op kleiner water. Ook is de 9 centimeter praktischer op de dropshot.Praktijktest Er zijn allerlei fancy methoden mogelijk om de Komodo shad te presenteren. Voor de test heb ik het bij twee methoden gelaten, namelijk loodkop en dropshot. Werpend vissen met shads blijft voor mij dé methode waar ik het meest plezier aan beleef. De Komodo 11 centimeter is precies zo’n shad die bij de visserij past.De slanke shad laat zich prima vissen op een loodkoopje. Stingertje is niet nodig, indien je haak groot genoeg is. De actie van de shad is precies zoals omschreven wordt. De waggelende actie ziet er natuurlijk uit. Tezamen met de ribbels in de shad geloof ik graag dat er onder water veel vibraties gecreëerd worden. Snoek, snoekbaars en baars, ze vliegen er bovenop!

Dropshottend heb ik geen actie gezien, pech gehad met de visdagen denk ik. Ik heb er genoeg mee gevist om een indruk te krijgen van de actie en mogelijkheden. Op een enkele haak zonder loodkop komt de waggelende actie nog beter naar voren. De 9 centimeter vind ik prettiger vissen dan de 11 cm. Werpend met de dropshot vind ik een shad van meer dan 10 cm sowieso al wat lomp worden. Ik kan me voorstellen dat verticaal vanuit de boot dit wat beter zal gaan.Duurzaamheid De Komodo is niet de meest stevige shad die er bestaat, maar voor SPRO begrippen vind ik de shad toch tamelijk stevig. De haakpockets maken de shad fysiek wat dunner. De haak scheurt sneller uit dan wanneer de shad wat grover was geweest. De mooie zwembeweging van de shad compenseert dit wat mij betreft volledig. Shads als deze horen natuurlijk niet heel te blijven, ze moeten helemaal kapot gereten worden door de schurende lippen van baarzen en het tandenarsenaal van de snoek en snoekbaars.Verkrijgbaarheid De Komodo is bijna in iedere hengelsport winkel wel te koop. Is dat niet het geval, dan zou ik de eigenaar er maar eens over aanspreken. Op internet is de Komodo ook in vele vormen terug te vinden. Je kunt ze per stuk kopen zag ik, maar ook gewoon in een pakje. Daarnaast zijn er ook enkele winkels die bulkverpakkingen aanbieden. Voor de grootverbruiker zeker een uitkomst! Qua prijs heb ik niet echt een lijn kunnen vinden. Per stuk vind je ze in ieder geval zo rond de 65 eurocent. Soms duurder, soms goedkoper.Eindoordeel Wanneer is een shad goed en wanneer is een shad slecht? Ik vind een shad slecht als deze niet aan de verwachtingen van een roofvisser voldoet. De Komodo doet dat ruimschoots. Mooie afmetingen, werkend design, rijk kleurenpakket en het vangt!

Los van mijn eigen ervaringen mag het duidelijk zijn dat de Komodo een shad is die zijn vangkracht al vele malen bewezen heeft. Op menig websites is te zien hoe de Komodo iedere keer weer zijn doel treft. Mocht je de shad nog niet in je bezit hebben, schroom dan zeker niet en probeer ze een keer uit.Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242