Tackle tests

TACKLE TEST: WESTIN W6 DROPSHOT

Westin heeft het afgelopen jaar veel in de belangstelling gestaan. Het moge duidelijk zijn dat de ontwikkelaars in Scandinavië in samenwerking met enkele topvissers uit de lage landen verantwoordelijk zijn voor hengelsportmateriaal van de bovenste plank. Eind dit jaar kreeg ik de mogelijkheid om één van de nieuwe dropshothengels uit te proberen. De W6 Dropshot. Bij de hengel zat een label bijgevoegd met de volgende tekst die ik jullie niet wil onthouden: “You don’t get to go fishing as often as you like, so shouldn’t you enjoy every trip as much as possible? The Westin W6 range was designed for people who love to use fine quality tackle. We put a lot of love into it, so we know it’s going to make you happy.”Alvorens het gebruik van het materiaal te beschrijven krijg je dus de boodschap dat je veel plezier kunt gaan beleven aan de hengel, super toch!?

Tekst & foto’s: Bernd van Broekhoven

Merknaam: Westin
Productnaam: W6 Dropshot
Type product: Dropshothengel
Lengte: 8’ (244 cm)
Delen: 2
Werpgewicht: 5-28 gram
Transportlengte: 126 cm
Hengelgewicht: 137 gram
Adviesprijs:€ 299,-
Getest in combinatie met: Shimano Exage 2500FB, 10/00 spiderwire, kleine shadjes en 10 gram dropshotloodjesEerste indruk Laten we de omschrijving uit de voorjaarscatalogus van 2015 er even bij pakken om Westin nog eens aan het woord te laten.
“Based on the well-loved 3776 rod, this little cutie has all the delicate tip sensitivity of a cat’s whiskers when you’re waiting to feel those tender takes, and all the muscle you need when you finally get into a brawl with the mightiest fish out there. We’ve left nothing out of the design when it comes to thinking of your comfort – we’ve even flattened the top edge of the back handle for great support and control.” Bron: http://www.profish.ru/pdf/catalog_westin_2015.pdfDeze hengel is dus gebaseerd op de voormalige 3776 dropshot en moet een pareltje zijn. Luc Coppens is medeverantwoordelijk voor het op de markt brengen van de W6 Dropshot. Destijds bij Fox heb ik een tweetal dropshothengels van zijn hand uitgeprobeerd, welke ik beide met plezier gebruikt heb. Stilstand is achteruitgang, de verwachting is dus dat deze hengel mogelijk een (hele) verbetering is.
Voor ik de hengel te zien krijg moet ik een fraaie hengelkoker en foedraal open maken. De hengel ziet er net als de hengelkoker en foedraal tip top in orde uit. Ik verkies kurk boven een foam handgreep, maar dat zit waarschijnlijk tussen mijn oren. De hengel zelf is licht van gewicht waarbij ze de mogelijkheid hebben gegeven om met drie gewichtjes (10, 15 en 20 gram) in totaal acht verschillende totaal gewichten te plaatsen in het handvat voor het uitbalanceren van de hengel met de molen die gebruikt wordt. De molenhouder ziet er wat anders uit dan ik gewend ben. Op het eerste gevoel houdt het vreemd vast, maar in combinatie met een molen is het prima. Ook het afgeplatte achterstuk van het handvat had ik nog niet eerder vast gehad. De hengel staat niet alleen stabieler tegen je elleboog, ook in een hengelsteun zoals de Berkley quickrelease zal de hengel steviger liggen.Persoonlijk ben ik niet zo van de transportoogjes, maar met dropshotten erger ik me altijd kapot aan het loodje dat overal naartoe zwengelt en verstrikt raakt. Net boven de molenhouder zit een lusje/haakje waar je mooi het loodje in vast kunt zetten.Praktijktest Voor de praktijktest heb ik vanaf de kant en vanuit de bellyboot op groot water gevist. Bij alle sessies heb ik gevist met de Shimano Exage 2500FB, 10/00 Spiderwire, kleine shadjes, aasvisjes en 3 tot 20 grams dropshot lood. Door de lengte van 240 cm en een werpgewicht van 5 tot 28 gram is de W6 Dropshot uitermate geschikt voor verschillende stijlen van dropshotten. Hij is niet te zwaar en ook zeker niet te licht van gewicht. Persoonlijk vis ik graag op groot water. De weersomstandigheden zijn vaak toch wat heftiger waardoor je wat zwaarder (10-14 gram) wilt vissen. Met een te lichte hengel is dat not done. De W6 Dropshot is in mijn ogen een fijne hengel voor op het grote water doordat de hengel licht is van gewicht, maar voldoende karakter heeft om toch wat zwaarder te kunnen vissen. Niet alleen zwaarder vissen, maar ook zonder pardon zwaardere vissen haken en fatsoenlijk uitdrillen.
Door de subtiele molenhouder zit je met je hand kort op de blank. Het handvat is verder ook dun waardoor je het gevoel hebt dat je de blank zelve vast hebt. Bij het vissen en het drillen van je vangst voel je dat dan ook terug. Tezamen met de snelheid van de hengel is het plezierig vissen.
Het werpgewicht op de hengel komt aardig overeen met de gewichten waarvoor ik de hengel zou gebruiken. Het maximale gewicht van 28 gram is in mijn ogen niet fijn vissen, maar zeker niet onmogelijk met deze hengel. Het minimale gewicht van 5 gram zou ik enkel toepassen bij lichte weersomstandigheden. Tijdens een sessie in zwaar weer heb ik op een gegeven moment een plek in de luwte opgezocht waarbij ik het vervolgens met klein aas en 3-5 gram dropshotloodjes voorzien had op de kleinere rovers onder het wateroppervlak. Peuteren op juveniele snoekbaars, baars en ook zwartbekgrondels ging prima met de W6 Dropshot. Op dat moment had ik wel het idee dat een lichtere hengel meer plezier op zou leveren. Ondanks dat was dit een bevestiging dat ook de subtielste aanbeten goed doorkomen op de hengel.Out of the box met de W6 Dropshot. Na het verspelen van een dropshot tuigje langs de rivier stond ik voor een keuze. Enkele honderden meters teruglopen voor het doosje met dropshotuitrusting (vergeten mee te nemen) of doorvissen met een loodkopje dat ik nog wel bij me had. Dat laatste genoot mijn voorkeur. Na enkele mooie drifts – shad werpen en mee laten bewegen/stuiteren over de bodem – kreeg ik een zaligmakende aanbeet. Nee, geen snoeiharde tik op de hengel, maar een subtiel stootje welke ik op de lijn/top registreerde. Het is geweldig om bij zo’n aanbeet lekker in de hengel te gaan hangen en de actie te zien. Een sterke baars van 40 cm was het resultaat. Top, niet op de dropshot, maar gewoon op een loodkopje.
Los van het vissen met de dropshotmontage (en dus ook met loodkopje) voorzie ik dat de hengel ook met andere loodmontages van betekenis kan zijn. Bij een volgende sessie wil ik aasvisjes op het sleepje proberen. Zowel werpend als slepend vanuit de boot verwacht ik de meest subtiele aanbeten waar te kunnen nemen. Door het vissen met nylon en de zachte top kun je de vis mooi opzoeken zonder dat ze ook maar een idee hebben van wat komen gaat.

Duurzaamheid Wie voor het eerst de W6 Dropshot in zijn hand heeft zal voelen dat het om een stevige blank gaat. De W6 Dropshot is niet de lichtste hengel in zijn soort. De top is niet overdreven dun, waardoor deze minder snel zal sneuvelen bij de rouwdouwers onder ons. De geleideogen zijn van Fuji (SiC Y-Frame) wat natuurlijk top is. Echter zijn ze eenpoots, waardoor de kans groot is op verbuigen. Het startoog, plus de drie ogen erna staan wat verder van de blank, deze zijn dan ook het meest kwetsbaar.
De hengel zit verder mooi in de lak en oogt sterk. De molenhouder (Fuji TVS) zelf is stevig en lijkt robuust. De lak van de molenhouder en ook het materiaal is wat dun. Bij normaal gebruik verwacht ik hier binnen de kortste keren beschadigingen op, maar daar ligt niemand wakker van verwacht ik. De handgreep is van EVA foam gemaakt. Het materiaal is compact, waardoor ik niet verwacht dat er gemakkelijk beschadigingen op te zien gaan zijn.
Alles wat los kan zitten en klein van formaat is kun je gemakkelijk verliezen. In dit geval heb ik het over de gewichtjes en 'lucky coin' die meegeleverd worden voor het uitbalanceren van de hengel. Het geluksmuntje kun je nog wel verliezen, met andere voorwerpen kun je de dop onderaan het handvat ook losschroeven. De gewichtjes zijn daarentegen minder gemakkelijk te vervangen. Ze zijn ongetwijfeld opnieuw te bestellen, maar je kunt ze gewoon beter niet verliezen. Goed opbergen dus!
Voor zij die de hengel voor en na gebruik direct opbergen in de foedraal en/of hengelkoker zal de hengel sowieso een lang leven lijden. Nu ken ik er weinig die dat ook daadwerkelijk doen, maar goed. Zoals bij iedere hengel is enige voorzichtigheid en beleid gewenst natuurlijk.Verkrijgbaarheid Vanaf begin 2015 zal de W6 Dropshot ongetwijfeld verkrijgbaar zijn in de bekende hengelsport(web)winkels in Nederland.

Eindoordeel De ontwikkelaars van Westin gaven de boodschap dat het vissen met de hengel me blij zou maken. Ik kan je vertellen dat het inderdaad het geval was. Het is een fijne hengel die zeker bij de grootwater-vissers in de smaak zal vallen. Ook zij die op kleiner water vissen, maar toch liever zwaarder dan 5-10 gram vissen is deze hengel een uitkomst. De prijsklasse waar de hengel in valt doet zijn eer aan. De materialen zijn hoogwaardig en duurzaam te noemen. Wellicht valt er iets in de prijs te winnen indien de hengelkoker als optioneel wordt aangeboden.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21897

Foto's

92105

likes

290