FF zeuren met Bertus

FF zeuren met Bertus; Zwarte Piet

Zwarte Piet is weg, en dat is maar goed ook, want Zwarte Piet mag niet meer. Het is discriminerend en wat dat nou precies is, gaan we met z’n allen uitleggen aan drie-, vier- en vijfjarigen. Er is echter nog een zwarte piet waar wij last van hebben, de aalscholver. Een Piet die al 26 miljoen jaar geleden verscheen en in al die jaren een prima onderdeel van ons ecosysteem is geweest.  "Nu niet meer", wordt gedacht en gezegd. In ons land moeten we de visstand delen met 25.000 paar dus 50.000 vogels. Die hebben elke dag 400 gram vis nodig, dus consumeren ze 50.000 x 400 x 356 dagen = ruim 7000 ton in een mix aan vissoorten… Maar dat is toch verschrikkelijk!
Nou… dat valt misschien nog wel mee. Ik wil hier niet neerzetten wat wij, sportvissers aan vis, vooral snoekbaars en baars aan het water onttrekken, maar geloof me, dat liegt er niet om. Doe daar de enorme druk van het beroep bij en wij overtreffen de onttrekking van vis met een wel erg groot verschil. Daarbij komt ook nog eens het simpele feit dat een aalscholver 100 % van zijn vangst daadwerkelijk consumeert en dat wij maar rond de 30 % van onze vangt ook echt benutten…

En toch geven wij af op die vliegende zwarte piet. Hoe is het zover gekomen? Eigenlijk is het heel eenvoudig. Nederland is gewoon de grootste aalscholverkwekerij van Europa. Dat is ons land al jaren en heeft alweer te maken met ons visserijkundig (hahaha) beleid. Laat het beroep maar zonder quota vissen. Laat maar in het duister waar vis aangeland wordt. Jarenlang is structureel de bovenlaag van de visstand op het IJssel en Markermeer afgeroomd. Het gevolg, een reuzenbak vol met steeds meer kleine vis. Kleine vis is erg in trek bij… aalscholvers en er is jarenlang genoeg voor ze geweest. Dit heeft weer tot gevolg dat pa en moe aalscholver niet zoveel moeite hadden hun kroost van voldoende voedsel te voorzien. Waar onder normale omstandigheden slechts een of twee kuikens uitvliegen, is dit aantal vaak verdubbeld. Het gevolg hiervan kennen we. Op het IJssel- en Markermeer foerageren niet alleen aalscholvers. Als een ware vogelmagneet weten ook tal van andere visetende vogels het IJsselmeer en Markermeer te vinden en treffen daarbij niet alleen veel kleine vis, maar vooral ook veel netten. Honderden kilometers netten, waarin op jaarbasis vele duizenden vogels verdrinken. Ik denk een kleine tienduizend aalscholvers, per jaar, in alle staande netten in ons land en zo houden we de natuur toch weer in balans.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242