FF zeuren met Bertus; Kierbesluit en Noordzeekanaal

Zoals bij alles loopt het ook voor de hengelsport niet altijd even lekker en hebben we altijd genoeg te klagen. Daar zijn we immers Nederlanders voor. Bertus Rozemeijer is goed bekend met alle lagen binnen de hengelsport en aanverwante instanties, partijen en groeperingen. Hij geeft graag zijn mening en neemt het voortouw in interessante discussies die op het Roofvisforum doorgang kunnen vinden.
Discussies genoeg wat betreft de Benedenrivieren. We zijn er, helaas, nog lang niet klaar mee. Regeren is vooruit zien. Ik ben geen regent, maar probeer wel de logica van ontwikkelingen te zien. Het Haringvliet met het Kierbesluit zout tot hooguit het Spui? Ik denk het niet, want zal er niet veel afhangen van de waterstand aan beide kanten? En dan nog. Als het Volkerak zout wordt en aan getijde onderhevig is, gaat heel het verhaal, zout tot aan Middelharnis niet op! Tel daarbij op het grote aantal scheepsbewegingen en het aantal keren dat de sluizen tussen het Hollands Diep en het Volkerak gebruikt worden. Vergelijk dat eens met de scheepsbewegingen in het Noordzeekanaal (NZK) en je zou, als regent, moeten inzien dat daardoor het zout bij Middelharnis niet ophoudt!

Ik ben geen regent, maar vang wel gul, steenbolk en meer zout spul in hartje Amsterdam, 22 km vanaf de sluizen van IJmuiden. Ik weet het, we vangen ook veel snoekbaars en baars op het NZK, maar er zal geen boer zijn die zijn land met NZK water irrigeert. En nee, hoe verder je richting de kust vist, des te slechter de vangsten!Wat te doen met het beroep op de Benedenrivieren? Netten discrimineren niet, dus zal er erg veel optrekkende riviervis in de netten gevangen worden. Het zogenaamd verbieden van het vangen van zalm en zeeforel gaat dus betekenen dat dit ook het einde is van staande netvisserij! Geloofwaardig? Mmm… Ik heb sterk mijn twijfels. Die netten worden net zo vaak of misschien wel uitgezet naarmate er meer intrek van zalmachtigen is. Een vis die in een staand net verward raakt komt binnen enkele uren om, dus heeft het ook geen zin die vis terug te zetten.Tel uit je winst! Er is een verbod om na september op aal te vissen, maar dat verbod is allang niet meer van kracht. We vissen nu met dezelfde fuiken op wolhandkrab en mogen de aal als bijvangst houden… Met de staande netten vergaat het de vis net zo. Of zijn er al vaststaande afspraken gemaakt omtrent dit probleem? Nee hoor. Nieuwe slogan: “Doe het beroep een plezier en zet de zooi op een kier”. Kortom, we modderen maar wat aan, er is bij niets en niemand inzicht en er kan al helemaal niet inzichtelijk gemaakt worden hoe de toekomst er visserijkundig uit gaat zien. Ik vrees met grote vreze dat deze doorlopende onwetendheid de sportvisserij en daarmee een belangrijk stuk recreatie, welzijn en vooral ook economie verloren gaat.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21897

Foto's

92105

likes

290