Tackle tests

Tackle Test: Spro Ikiru DD Baby Crank 40

Vlak voor het einde van de gesloten tijd lag er een pakketje op de deurmat. Bij het uitpakken werden direct mijn interesses gewekt. “Gaaf, nieuwe Salmo Hornets!” Bij nadere inspectie zag ik een andere naam en producent. Spro Ikiru DD Baby Crank 40. Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van de Salmo Hornet in de SDR 4 cm uitvoering. Exact het maatje waar we het nu over gaan hebben. Deze tackletest gaat natuurlijk over de Baby Crank, maar ik kan het niet laten om de vergelijking te maken met de Salmo Hornet.

TEKST EN FOTO’S BERND VAN BROEKHOVEN

Merknaam: Spro
Productnaam: Ikiru DD Baby Crank 40
Type product: Plug
Aantal per verpakking: per stuk
Kleuren: 10 natuurlijke kleuren
Winkeladviesprijs: 6 tot 7 euro
Gebruikt hengelmateriaal: lichte spinstok

Eerste indruk Enthousiast, geboeid, verbaasd, blij en direct aangespoord om de waterkant weer te bezoeken. Er zijn twee exemplaren naar mij opgestuurd. Beide in een natuurlijke kleur. Na het zoeken naar verdere productspecificaties kwam ik er achter dat de

 

producent zich alleen op natuurlijke kleuren gefocust heeft, wat uiteraard schitterend is. Mooie grote ogen, verre van een saai uiterlijk. Een sappig detail is dat de buikdreg rood is en de staartdreg zwart. Dit zal waarschijnlijk het rode van kieuwen moeten imiteren. Of het onder water veel uitmaakt weet ik niet. Vergeleken met de Hornet oogt de Baby Crank in ieder geval een stuk frisser en moderner. Het lijken me hoe dan ook lekkere snoepjes voor de baars. Toch blijft de Hornet één van mijn lievelingspluggen voor de baars. Een plug moet dan ook wel erg goed zijn wil deze beter in de smaak vallen dan de Hornet. Zal de Baby Crank in de buurt komen? Tijd voor de test!

 

Praktijktest Voor de praktijktest heb ik mij gericht op een tweetal wateren. Eén polderwater en een fors kanaal. Op beide wateren heb ik de Hornet ook meegenomen om het vergelijk te kunnen maken tussen de twee. Voor de tests heb ik een lichte spinstok van 1.80 meter gebruikt met een Shimano Stradic maatje 1000, 08/00 dyneema, klein speldje en in het geval van het polderwater een extreem dun singlestrand titanium onderlijntje omdat daar ook snoek rondzwemt.
De Baby Crank zou 3 meter diep moeten duiken volgens het boekje. De polders hier zijn tamelijk ondiep, maar ik wist nog wel een plek waar het ongeveer zo diep zou moeten zijn. Vistijd! De duikdiepte wordt gehaald, al is het niet met gemak. Pas bij een verre worp kreeg ik de plug bij de bodem. De Hornet was daarentegen een stuk sneller op diepte. Als je de pluggen naast elkaar legt zie je dat de duiklip van de Baby Crank iets korter is. Ook staat de maximale duikdiepte van de Hornet op 4 meter. De Baby Crank duikt gewoon wat minder snel en minder diep, prima. Qua actie was er een duidelijk verschil zichtbaar. De Ikiru trekt wat minder hard aan de hengel, daartegenover staat wel dat de plug minder ver uitslaat. De Hornet veroorzaakt onder water meer trillingen, maar heeft geen kogel in het plughuis. De Ikiru heeft dat wel. Qua werpeigenschappen heb ik nauwelijks verschillen ervaren. De pluggen wegen beide 3 gram en zijn door de omvang en naar verhouding grote zwemlip gevoelig voor wind. De Baby Crank zou misschien iets beter werpen vanwege de kogel die er in zit, maar dat is dan minimaal. Goed, is er verder nog iets gevangen in de polder? De baarzen waren helaas niet thuis, dus het bleef bij dat ene snoekje dat krassen achter heeft gelaten op de Baby Crank.

De tweede testdag vond plaats langs het kanaal waar ik al vele jaren vissen mag. Langgerekte kademuren hebben vaak in het teken gestaan van lopend trollen. De Hornet was dan vaak het plugje dat op de speld ging en voor vele baarsvangsten zorgde. Al snel ben ik er achter gekomen dat ook de Baby Crank de vangkracht heeft die de Hornet ook heeft. Tijdens het avondje vissen ving ik verschillende baarzen op zowel de Hornet als de Baby Crank. Super dus! Voor het lopend trollen moet de plug echt goed uitgelijnd zijn. Scheeflopen tegen of van de kade resulteert in mindere vangsten, plus dat het gewoon niet lekker voelt. Het finetunen van de plugjes gaat bij beide pluggen goed, waarbij ik toch een lichte voorkeur moet toegeven voor de Baby Crank. Het oogje zit steviger in de duiklip verwerkt, waardoor gemakkelijker te tunen valt. Het verschil in duikdiepte tussen de twee pluggen ben ik tijdens het lopend trollen weer tegen gekomen. De Baby Crank heeft meer lijn en een langere tijd nodig om op diepte te komen. De Hornet duikt veel sneller naar beneden, heeft minder lijn nodig en duikt ook wat dieper dan de Baby Crank. In enkele gevallen ging de Hornet te diep, waarbij vastlopen aan de orde was. De Baby Crank viste er mooi overheen, waarbij er baars gevangen werd.

In andere gevallen kwam ik met de Baby Crank niet bij de baars, dat ene metertje dieper met de Hornet leverde dan weer wel baars op. Het verschil in trillingen en wel of geen kogeltje zijn niet tot uiting gekomen in de vangsten. Wel heb ik ervaren dat de Baby Crank minder snel stijgt dan de Hornet. Het drijvend vermogen van de Hornet is groter ten opzichte van de Baby Crank. Dit zit hem in het gebruik van het materiaal. De Hornet is van een soort foam en de Baby Crank van kunststof. Het tijdelijk stoppen van binnenhalen of trollen kan vaak een aanbeet uitlokken. Met beide pluggen heb ik aanbeten gehad van baarzen tijdens het laten stijgen van de plug. Het zal misschien van dag tot dag verschillen welke actie ze het aantrekkelijkst vinden. Vandaag heb ik niet echt een verschil in vangkracht kunnen ervaren. Al met al een tevreden praktijktest, waarbij de Baby Crank zeker goed is ontvangen!

Duurzaamheid Tijdens de eerste praktijktest is het plugje aangevallen door een snoekje. De kleine tandjes hebben voor wat lichte krassen gezorgd. De lak blijft er naar omstandigheden goed op zitten. Regelmatig heb ik het plugje langs een kademuur geworpen, waarbij zo nu en dan de wind het plugje op de kant wierp. Dit resulteerde in zero slijtage. Eén keer had ik een blunder. Mijn beugel sloeg dicht bij het ingooien, waarbij het plugje met een behoorlijke snelheid op beton terecht kwam. Het plugje bleef heel, maar er was wel een hap uit de lak. Helemaal niet gek, vele andere pluggen waren mogelijk gesneuveld. De Baby Crank is zeer robuust te noemen. Zeker als de duiklip nog eens onder de loep wordt genomen. Deze is tamelijk smal en lang, maar toch stevig te noemen. In tegenstelling tot de Hornet is de duiklip een stukje dikker. Ik heb nog nooit een Hornet gesloopt, maar de Baby Crank oogt wel steviger. Zeker bij het slepen is een stevige duiklip een must. Dat is dus dik in orde. De dreggen zijn van goede kwaliteit zoals je van Spro gewend bent.

Verkrijgbaarheid De plugjes zijn sinds 31 mei op de markt als ik het goed begrepen heb. Het is inmiddels weeral even geleden dat ik 'geshopt' heb in een hengelsportwinkel, dus ik ben ze nog niet tegengekomen in de schappen. Gezien de producent en het aard van het plugje verwacht ik dat ze in de grotere hengelsportzaken wel verkrijgbaar zullen zijn. Online zijn er verschillende winkels die ze inmiddels in hun assortiment hebben.

Eindoordeel De nostalgie en de ervaringen uit het verleden zorgen er nog altijd voor dat ik persoonlijk een voorkeur blijf hebben voor de Hornet. De Baby Crank is natuurlijk met een achterstand begonnen in mijn kunstaasdoos. Mogelijk wordt de Hornet nog wel eens ingehaald. Eerlijk is eerlijk, had ik de Hornet niet gekend, dan was ik echt door het dolle gegaan met een plugje als de Baby Crank. Qua uiterlijk en degelijkheid is de Baby Crank wel beter dan de Hornet. De plug is robuuster en verkrijgbaar in geweldige natuurlijke kleuren. Ben je fan van felle oranje, gele en groene kleuren (ik best wel) dan zul je deze echter niet terug kunnen vinden in de colourchart van de Baby Crank.

Samenvattend vind ik dat Spro een zeer mooie plug op de markt heeft gebracht die goed in de smaak zal vallen bij vele baarsvissers. Houd in je achterhoofd dat kleine plugjes als deze ook al vele grote snoeken en snoekbaarzen hebben opgeleverd. De Spro Ikiru Baby Crank 4 cm, vergeet ‘m niet!

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242