Tackle tests

Tackle Test: Westin Swim JerkToen er afgelopen januari een pakketje met twee Westin Jerkbaits op de mat plofte, begon het toch weer te kriebelen: ik moest de polder in! De laatste tijd was ik veel bezig geweest aan de rivier, maar met deze jerkbaits in m’n handen kreeg ik wel weer érg veel zin om me op de snoek te richten! Zonder te overdrijven zijn dit misschien wel de mooiste fabrieksjerkbaits die ik in handen gehad heb. Of beter gezegd: jerkbaits waar ik persoonlijk het meeste vertrouwen in heb. De verwachtingen zijn dus hoog!

Tekst & foto’s: Michiel Wateler

Merknaam: Westin
Productnaam: Swim & Mini Swim
Type product: Jerkbait
Lengte: 10 & 12 cm
Gewicht: 32 & 53 gram (suspending)
Kleur: Natural Perch & Natural Pike
Winkeladviesprijs: Beide modellen worden aangeboden voor bedragen tussen de € 10,50 & € 13,95.
Materiaal waarop dit getest is: Lichte tot middelzware jerkbaithengels en een strakke, korte spinhengel.
Verkrijgbaar bij: Vrij breed verkrijgbaar in online shops en hengelsportzaken in je omgeving.Eerste indruk
Zoals ik in de inleiding al schreef: ik was gelijk verliefd. Oké, dat klinkt wellicht wat raar, maar zo op het eerste gezicht hebben de aasjes precies wat ik zoek in een jerkbait voor het vissen op klein tot middelgroot water! De aasjes zijn suspenderend tot licht zinkend uitgelood (er bestaat in de 12 cm ook een zinkende variant, die wordt niet in deze test behandeld). De baits zijn voorzien van een prachtige, natuurlijke print en beschikken over een set stevige, scherpe dreggen. De jerkbaits zijn voorzien van een ratel en voelen erg degelijk aan.

De Westin Swim komt in twee modellen: een 10 cm en een 12 cm variant. Dit klinkt vrij klein, de 10 cm variant is dan ook echt een ‘schattig’ jerkbaitje, maar door het volle, bijna lompe model is de 12 cm variant toch een redelijk flinke hap. De 10 cm variant vermoed ik in de polder veel te gebruiken, de 12 cm lange versie zowel in de polder als op het grotere water. Natuurlijk zie je pas in het water wat zo’n jerkbait echt doet, maar de voortekenen zijn in ieder geval goed. Op naar de waterkant!Praktijktest
De jerkbaits zijn getest op klein tot middelgroot water en dan met name in polderstelsels. Als eerst ging de 12 cm Swim aan de speld. Door de prachtige ‘Natural Pike’ kleur – die ik overigens zo natuurlijk niet vind – had ik hier het meeste vertrouwen in. In het heldere water kon ik goed zien hoe de jerkbait reageerde op mijn handelingen: precies zoals ik verwachtte. De jerkbait is eigenlijk heel simpel en dat is gelijk zijn kracht. Bij monotoon binnendraaien zwemt de jerbait met rustige slagen door het water. Attractief genoeg om een snoek te verleiden. Nog mooier is het echter als je het aasje ook echt ‘jerkt’. De jerkbait slaat niet ver uit, maar draait met korte, felle slagen om zijn as. Als visser dien je dan ook behoorlijk door te tikken, de jerkbait met rustige slagen ver uit laten slaan zit er niet in!De Swim zal bij elke tik van de hengel direct om zijn as slaan, waarbij de actie erg voorspelbaar is. Je komt dus snel in een lekker ‘tik-ritme’ en je kunt de jerkbait fijn sturen. Laat je de jerkbait wel stil vallen, dan zinkt deze niet als een baksteen naar beneden, maar heel rustig met een mooie waggel. Hét moment waarop ik enkele snoeken heb weten te verleiden tot een aanbeet, vooral nadat ik in het eerste deel van de worp aardig agressief viste.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de 10 cm variant in eerste instantie tegen viel. Niet dat ik er geen vis op gevangen kreeg, in de derde worp was het zelfs al raak, maar ik kwam simpelweg niet in een lekker ‘tik-ritme’ met dit kleine jerkje. De jerkbait was me misschien iets te onvoorspelbaar. Eerst vermoedde ik dat het aan de wellicht te zware jerkbaithengel lag waar ik mee viste, maar ook met een strakke verticaalhengel bleef het probleem zich voor doen. Pas toen ik het jerkbaitje wat sneller ging vissen kreeg ik het onder de knie. Het lekkere ritme kwam er in en het viste meteen een stuk fijner. De constante rechts-links-actie in de jerkbait krijgen was ineens niet moeilijk meer! Wellicht is dit bovenstaande iets puur persoonlijks, maar ik vind het zelf belangrijk om een beetje ‘in the flow’ te raken met m’n jerkbait. Zeker op lange visdagen, dan houd ik het niet vol om met een ‘net-niet’ jerkbait te vissen!Op beide jerkbaits kreeg ik in de poldersloten een hoop actie en ik heb een aantal mooie vissen mogen vangen. Ik heb niet het idee dat de inhaking van de jerkbait beter of slechter is dan andere jerkbaits. Bij het vissen met een jerkbait heb je nu eenmaal wat vaker een misser, maar de spectaculaire actie bij de bijna altijd zichtbare aanbeet is een hoop waard! Een aantal keer moest ik de kleine Mini Swim achter uit de keel van een snoek vissen. De originele dreggen waren dan ook al gauw vervangen.

Duurzaamheid
Ik heb niets te klagen over de duurzaamheid van de Westin Swim. De laklaag is niet onverwoestbaar, want al na enkele gevangen snoeken waren de sporen op de jerkbait duidelijk zichtbaar. En ach, dat vind ik wel mooi. Dat een laklaag oppervlakkig beschadigd wordt door tandafdrukken is geen probleem. Belangrijk is dat de jerkbaits zelf heel blijven en dat is dan ook de gehele testperiode gebeurd. Tot ik zelf zo stom was om de 12 cm variant op volle kracht tegen een brugpeiler aan te smijten, dat heeft de jerkbait helaas niet overleefd. Gezegd moet worden dat ik daar echt hard voor moest gooien. De dreggen van de jerkbaits zijn snel vervangen omdat het in enkele situaties verstandiger was om te knippen, maar op de haken was op het eerste gezicht niets aan te merken.

Verkrijgbaarheid
Westin kunstaas is tegenwoordig vrij breed verkrijgbaar. Zowel bij hengelsportzaken in de buurt, als op vele online shops. De prijs varieert van zo’n 11 tot 14 euro. Ik heb twee natuurlijke kleuren getest, maar er zijn meer dan 15 kleurvarianten!Conclusie
Ik denk dat ik kan stellen dat de Westin Swim zijn verwachtingen heeft waar gemaakt. Ik heb gewoon weinig tot niets aan te merken op de jerkbaits! De jerkbaits zijn qua specificaties helemaal wat ik zoek. Het model, het formaat, de zinksnelheid, de kleuren, de hardware: dik in orde! De 12 cm jerk is bijzonder gemakkelijk te vissen, de 10 cm lange variant moest ik mezelf even leren vissen. Toen ik dat eenmaal door had (vooral iets sneller en feller), pakte ik ook deze steeds vaker uit de koffer.

De duurzaamheid van de aasjes is goed te noemen. Krasjes in de lak komen voor, maar meer ook niet. Op den duur zullen allicht de haken eens vervangen moeten worden, maar dat zal met elk merk dreggen het geval zijn.

Ook de prijs is een positief punt van deze bait. Een goede fabrieksjerkbait vind je meestal pas vanaf een euro of zestien. Als je goed zoekt heb je de Westin Swim (óók de 12 cm variant) voor iets meer dan een 10tje in huis. Dat is gewoon een nette prijs voor zo’n prima jerkbait. Ik zal de 12 cm variant dan ook zeker weer aanschaffen, dan heb ik die vast in m’n koffer voor de opening van het seizoen!

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242