Tackle tests

Tackle Test: Yasei Extra Heavy Pike Spinning

Shimano behoort al jaren tot de grootste hengelsportmerken ter wereld. En dit is niet zonder reden, want ze hebben niet alleen een zeer uitgebreid assortiment in alle prijsklassen, maar de kwaliteit is ook nog eens goed, tot zeer goed. Een paar jaar geleden lanceerde Shimano het Yasei concept, een complete hengelserie die het gros van de visserijen binnen Nederland dekt, en met een eigen gezicht.

 Tekst & foto’s: Volkmar Strikkers

Merknaam: Shimano Yasei
Productnaam: Yasei Extra Heavy Pike Spinning
Type product: Spinhengel
Lengte: 250 cm
Aantal delen: 2
Werpgewicht: 40-120 gram
Gewicht: 165 gram
Winkeladviesprijs: 169,95 euro
Optioneel: Balance Weights
Materiaal waarmee dit getest is: Shimano Twinpower 5000SW, Shimano Baitrunner 2500DL. 40lbs Dyneema. Kunstaas/aasvisEerste indruk Ik ben goed bekend met de Yasei serie en heb onder andere een dropshot 2.40 en speedjigging 2.15 in mijn bezit. Beide hengels sluiten perfect aan bij de visserijen die ik er mee beoefen en de kwaliteit is ook nog eens prima te noemen. Dat de kwaliteit van deze Pike Spinning XH dik in orde zou zijn, wist ik dus van tevoren al. Toch was ik reuze benieuwd naar deze hengel, met name vanwege de brede range in werpgewicht. In mijn optiek is het namelijk niet mogelijk om met eenzelfde hengel optimaal 40 zowel als 120 gram te vissen. Ik was dus vooral benieuwd naar het optimale werpgewicht.

De hengel komt in een foedraal en is tevens voorzien van een Shimano klittenband hengelbinder, welke handig is om de twee delen bij elkaar te houden tijdens transport. De hengel is gebouwd op een HPC100 + Biofibre blank wat inhoudt dat het een lichtgewicht, snaarstrakke en tevens super gevoelige blank betreft. Dergelijke blanks lenen zich met name goed voor de werpende visserij met shads, maar ook het twitchen met pluggen.

Het werpgewicht lijkt toch heel aardig te kloppen. Een regular Bull Dawg laat zich prima werpen aan deze hengel, evenals een Fatso van net over de 100 gram. Ik heb er echter ook mee op zeebaars gevist met pluggen van circa 20 gram; zolang ze voorzien waren van een long cast systeem wierpen ze als een raket aan deze strakke hengel. Het lekkerst vist de hengel echter bij een gram of 60-80. In die zin klopt het opgegeven werpgewicht dus heel behoorlijk.

Feit is wel dat ik gewichten van 60 gram en meer het liefst aan een baitcaster vis. Niet zozeer vanwege de hengel, maar vooral omdat een reel beter opgewassen is tegen dergelijke gewichten, dan een molen. Er zijn wel sterke molens, waarmee gewichten van 100 en zelfs 200 gram geworpen kan worden, maar dan kom je in de categorie Stella SW en Twinpower SW in de maten 10000-20000. Dat zijn molens van een halve kilo en daarmee een beetje overkill voor de Nederlandse zoetwatervisserij.

Ik zie 3 visserijen waarvoor deze hengel, in combinatie met een molen, uitermate geschikt is:

-       Werpen met shads 15-25 cm in combinatie met loodkoppen tot een 30 gram, twitchen met middelgrote pluggen en werpen met spinnerbaits.

-       Slepen of statisch dobbervissen met aasvissen.

-       De visserij in tropische oorden (niet uitgevoerd vanwege beperkt testbudget roofvisnet… ;-).Praktijktest

Werpen met kunstaas
Zoals eerder beschreven is deze hengel uitermate geschikt voor het werpen met middelgrote en grote shads. Ik doel hiermee op shads van 16-25 centimeter, gevist aan loodkoppen van 7-30 gram. Zwaarder is in de regel ook niet nodig bij het werpend vissen. Door de wat langere maar tevens strakke blank zijn de shads zeer goed te sturen, wanneer bijvoorbeeld door de plantenbedden gevist wordt. Ook kan snel gereageerd worden als de shad dreigt vast te lopen en uiteraard helpt een strakke blank bij een solide haakzetting.Het gevoel in de hengel is fantastisch. Dit komt mede door de opengewerkte carbon reelhouder waardoor je vingers op de blank liggen. Dit komt niet alleen van pas bij het vissen met shads, maar ook bij het twitchen van pluggen. Een visserij die niet veel beoefend wordt in Nederland, maar bij vlagen zeer productief kan zijn. Denk dan aan pluggen als de Lucky Craft Flash Minnow, de Storm Doom Bell T-Witch of zelfs een Grandma. Je vist deze pluggen feitelijk binnen als een jerkbait. Korte tikken, lange halen, maar vooral pauzes inlassen. Juist bij deze pauzes komen vaak de aanbeten en deze kunnen zowel ramhard als uiterst subtiel zijn. Het is wel prettig als je deze laatste ook voelt, en daar heb je dus een gevoelige hengel voor nodig.

Vissen met aasvissen
Enorm populair geworden de laatste jaren en dat is niet zo gek gezien de resultaten. Met name het dobbervissen in één van de vele havens in ons land wordt meer en meer beoefend. Veelal worden hiervoor lange en zware karperhengels ingezet. Op zich prima, maar echt lekker drillen is het niet. De hengels missen gevoel en die grotere lengtes zitten vaak vooral in de weg. Ver werpen is over het algemeen niet nodig en als je in krappe ruimtes moet drillen heb je liever een wat kortere hengel met voldoende power. De Yasei Pike Spinning XH is zo’n stok. Pittig genoeg om een flinke voorn op zijn plek te krijgen, strak genoeg voor een solide haakzetting, maar tevens een goede balans tussen veilig en plezierig afdrillen.Waar ik de hengel echter vooral voor heb gebruikt is het slepen met aasvissen. In combinatie met een lichte baitrunner een fijne set. Ook bij het slepen met aasvissen is een krachtige doch gevoelige hengel een pre. Krachtig om de haak te kunnen zetten, gevoelig om het onderscheid te makken tussen een vastloper en een sluiperige aanbeet. Vooral snoek is een ster in het opslurpen van een aasvis, zonder dat de dobber er hard vandoor gaat. Voelen met de hengel, voor het eventuele zetten van de haak, is dan de enige manier om zeker te zijn. Daarnaast is 2.50 een fijne lengte voor het vissen vanuit de boot, zeker wanneer je de vissen met de hand wil landen. Een langere hengel zit dan alleen maar in de weg.

Eventueel is de hengel ook goed te gebruiken als fireballhengel. Ik prefereer voor deze visserij een hengel van ongeveer 2.10 meter  (in mijn geval de Yasei Speedjigging 7-28 gram), maar ken ook mensen die liever een langere hengel gebruiken.Duurzaamheid
De hengel is gebouwd op een kwalitatief hoogstaande blank en voorzien van enkelpootsogen die, op het startoog na, dicht tegen de blank liggen. De ogen zijn van topmerk Fuji. Ik prefereer driepootsogen boven enkelpootsogen, omdat deze significant steviger zijn. Zeker in de boot leg je de hengel nog wel eens ergens tegenaan en een enkelpootsoog welke verder van de blank staat maakt dan meer kans te verbuigen. De enkelpootsogen op deze hengel staan echter zo dicht tegen de blank, dat dit probleem niet voor zal komen.

Het kurk op de gehele Yasei White serie is van behoorlijk goede kwaliteit, voor een fabriekshengel. Ook na regelmatig in en uit de steun heb ik nog geen slijtage kunnen ontdekken. Verder is de hengel uitgerust met een simpele doch kwalitatief erg goede reelhouder, goed voor jaren plezier. Enig nadeel wat ik hierover kan noemen is dat de reelhouder krasgevoelig is, maar is er iemand die daar wakker van ligt?

Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaar in vele Nederlandse (web)shops. Feitelijk alle (web)winkels die Shimano in het assortiment hebben.Eindoordeel Net als de andere Yasei hengels die ik in mijn rek heb staan is deze hengel zijn geld dubbel en dwars waard. Met name op dressuurwateren kan het werpen met middelgrote shads verrassende resultaten opleveren. Niet alleen langs de taluds maar ook tussen de planten. En daar leent deze hengel zich perfect voor. Daarnaast is de hengel ook zeer goed in te zetten  voor zowel passief als actief vissen met doodaas, of bijvoorbeeld als steunhengel tijdens het trollen. Voor de tropen is dit ook een erg mooie stok met voldoende power doch ook te gebruiken voor lichter kunstaas. Het is echter wel een tweedelige hengel en dus duur in transport (extra hengelkoker)*. Al bij al is de Yasei Pike Spinning XH een breed inzetbare hengel en daarmee zowel interessant voor diegene die geen rek vol hengels kan of wil hebben staan, maar tevens voor de specialist die een hengel zoekt die perfect bij zijn wensen aansluit.

*In dezelfde Yasei serie zit ook een Monster STC reishengel, die qua specs redelijk in lijn ligt met deze stok, maar deze is wel vierdelig en past zodoende in een koffer. Dit is dan een prachtig alternatief.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242