Snoek

Roofvis TV uitgelicht: Voorzichtigheid of daadkracht?

Lange tijd heb ik gedacht dat je niet té voorzichtig kunt zijn met een gevangen vis. Je wilt immers dat die mooie rover die heel even de jouwe is weer heelhuids in haar element wordt teruggezet. Om daarvoor te zorgen heb je daarom alle voorzorgsmaatregelen genomen om te zorgen dat het proces van landen en onthaken zo min mogelijk tijd in beslag neemt.

Ondanks het feit dat ik nog steeds een groot voorstander ben van grote, natte onthaakmatten en goed onthakingsmateriaal ben ik toch enigszins teruggekomen van de eerstgenoemde stelling. Soms zijn video's die laten zien hoe het niet moet het beste voorbeeld om je punt te maken. Zo ook deze video die vandaag precies om die reden op Roofvis TV verscheen. De video 'Bakken uit Alaska' laat zien hoe twee vismaten erin slagen een indrukwekkend aantal grote snoeken te haken. 'Te haken' zeg ik bewust, aangezien de beste heren (ondanks het bezitten van een eigen televisieprogramma) het niet voor elkaar krijgen om alle vissen te landen. Nu beweer ik natuurlijk niet dat ik elke vis weet te landen die zich aan mijn kunstaas heeft vergrepen, maar deze mannen vragen er gewoonweg om. Voorzichtig en bedachtzaam met een gevangen vis omgaan lijkt me nogmaals geen punt van discussie, maar wat als de mate van voorzichtigheid dusdanig is dat het de vis en de visser onnodig in gevaar brengt? Met name de eerste gehaakte snoek van deze video is daar een uitstekend voorbeeld van. In plaats van daadkracht te combineren met voorzichtigheid doet deze beste man zo te zien zijn uiterste best om zo min mogelijk daadkracht te tonen! Ik heb dit vaker gezien en niet zelden liep het voor de vis en degene aan de andere kant van de hengel slechter af. Ook in dit geval scheelde het niets of ook deze man had zijn dagje snoeken kunnen inruilen voor een bezoekje aan de eerste hulp. Ik geloof persoonlijk dat daadkrachtig handelen minder brokken veroorzaakt dan wanneer je alleen maar bezig bent met het maar zo voorzichtig mogelijk zijn. Wat mij betreft komt 'weten wat je doet' daarom ook voor voorzichtigheid. Nu vind ik persoonlijk dat de snoek van dit specifieke voorbeeld prima gehaakt is (kunstaas zit netjes aan een kant van de bek) , maar zodra een gevangen vis vreemd gehaakt lijkt te zijn twijfel je niet en grijp je naar je schepnet. Ondanks het feit dat dit visprogramma tijdens de intro netjes de sponsor van het schepnet vermeld is datzelfde net in geen velden of wegen te bekennen.  In dit geval leidt dat dus tot het onnodig belasten en het vervolgens ook nog verspelen van een hele mooie vis!

Tekst: David van den BrandtHet is altijd verstandig om even de tijd te nemen en vast te stellen hoe de vis precies gehaakt is. Wanneer je weet hoe de vork in de steel zit en je (zoals deze foto laat zien) de snoek besluit te gaan pakken moet je hem ook echt pakken! Daarmee komt daadkracht dus om de hoek kijken!De snoek van dit specifieke voorbeeld wordt echter maar een beetje lafjes vastgepakt en dat is precies wat de vis zich realiseert! Wat zou jij doen als je wist dat je nog een kans had?Als gevolg van het voorgaande geklungel wordt het hier even echt gevaarlijk. Je kunt goed zien hoe het kunstaas zich richting de hand van de visser begeeft. Dezelfde hand zorgt er zelfs voor dat de snoek een kans krijgt om zich van de haak te ontdoen.Resultaat: vis verspeeld en bijna een dreg in je hand! Totaal onnodig als je het mij vraagt.Ook de overige snoeken (die gelukkig wel worden geland) krijgen het dankzij de overmatige mate van voorzichtigheid waarmee ze worden behandeld gek genoeg juist te verduren!Met alle informatie en kennis die vandaag de dag beschikbaar is heb je als roofvisser geen excuus meer om zo te klungelen. Neem voor het vissen gewoon even moeite om je af te vragen of je klaar bent voor de vaak onvoorspelbare streken van een vis op de kant. Het zal je een hoop problemen besparen en je uiteindelijk meer vistijd opleveren!

Bekijk de video 'Bakken uit Alaska' hierrrr!

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242