Tackle tests

Tackle Test: Jaxon dropshotlood

Inmiddels zo’n vier jaar geleden, toen ik net begon met het dropshotten, verbaasde ik me al over de prijs-kwaliteitverhouding van het beschikbare dropshotlood wat er in de hengelsportzaken werd aangeboden. Naar mijn mening veel te duur en ook nog eens van een slechte kwaliteit en dan vooral de gebruikte wartels en de slechte afwerking van het lood. Na een aantal slechte ervaringen ben ik mijn dropshotlood gaan bestellen bij verschillende forumleden welke zelf dropshotlood gieten. Zij maken in mijn ogen gebruik van kwalitatief goede en stevige wartels waar de fluorocarbon onderlijn goed stevig in vast te klemmen valt en dat ook nog eens voor een scherpe prijs. In deze Tackle Test staat het dropshotlood van Jaxon centraal, beschikbaar gesteld door Hengelsport De Gouwe (www.betaalbaarvissen.nl), wellicht dat het lood van dit - voor mij nog onbekende merk - mij wel weet te overtuigen.

Tekst en foto's: Arjan de Jong 

Productspecificaties

Merknaam: Jaxon
Gewicht(en): 5, 7, 10, 12 en 15 gram
Aantal per verpakking: 5 en 7 gram 4 stuks, 10, 12 en 15 gram 3 stuks
Winkeladviesprijs: € 1,00
Materiaal waarop deze getest is: Ultra Light dropshothengel, molen maatje 500 en een 6/00 gevlochten lijn met 17/00 en 21/00 fluorocarbon onderlijnen.

Eerste indruk

Na enkele slechte ervaringen met fabriekslood en de hoge prijs welke de bekendere merken voor het dropshotlood durven te rekenen ben ik mijn dropshotlood dus gaan bestellen bij forumleden welke zelf hun lood gieten, dit voornamelijk vanwege het type puntvormige wartel dat zij gebruiken en natuurlijk speelden de lagere kosten ook mee. Na het openen van de verpakking valt me direct op dat de loodjes zeer netjes zijn afgewerkt en eveneens zijn uitgerust met hetzelfde type wartel als ik gewend ben van de forumleden. Daarnaast valt op dat ze ook zijn voorzien van een gewichtsaanduiding op het lood zelf. Op de achterzijde van de verpakking tref ik een prijssticker aan, tot mijn grote verbazing kost een verpakking dropshotloodjes van Jaxon slechts € 1,00, wat neer komt op 25 cent voor 5 en 7 grams loodje en 33 cent voor 10, 12 en 15 grams dropshotlood. De eerste indruk is dan ook zeer goed te noemen. Nu is het tijd om ze eens in de praktijk te testen. 

Praktijktest

Zoals eerder al vermeld zijn de dropshotloodjes van Jaxon uitgerust met een puntvormige wartel waardoor deze ook goed gebruikt kunnen worden in combinatie met dunnere fluorocarbon onderlijnen. Bij ander fabriekslood wordt er nog weleens gebruik gemaakt van wijder openstaande wartels, waardoor deze minder geschikt zijn voor de dunnere lijnen, met als gevolg dat  er alleen al bij het werpen onnodig lood verloren gaat. Hoewel dit probleem op te lossen is door de wartel met een tangetje dicht te knijpen, gaat mijn voorkeur uit naar de puntvormige wartels.
Bij het dropshotten maak ik zelf voornamelijk gebruik van een fluorocarbon onderlijn van 17 of 21/00. De dropshotloodjes zijn voor deze test op beide diameters gebruikt. Als eerste valt het op dat de lijn goed vast te klemmen is tussen de wartels, en heb ik op een volledige dag vissen niet één loodje verloren bij het werpen of binnenhalen, en ook bij het drillen van de vis bleef het loodje keurig aan de lijn hangen. Ook het herhaaldelijk tegen een brug aangooien van het lood maakte goed duidelijk dat deze loodjes niet zomaar van de lijn loskomen. Dit laatste heeft echter wel tot gevolg dat de lijn ook bij het vastzitten tussen de stenen of aan een fiets o.i.d. niet los komt uit de wartel waardoor je niet enkel het dropshotlood verspeelt, maar vaak ook de complete onderlijn.

Duurzaamheid

Mede door het gebruik van de puntvormige wartels komt het dropshotlood dus niet zomaar van de lijn los en is de duurzaamheid van het lood zeer goed te noemen. Natuurlijk gaat er bij het dropshotten in de binnenstad en zeker ook op andere type wateren genoeg lood verloren wanneer je vastzit tussen de stenen, fietsen, winkelwagentjes en weet ik veel wat er nog meer op de bodem ligt, maar dit hoort er naar mijn idee gewoon bij en dit is nauwelijks te verwijten aan het dropshotlood zelf. 

Verkrijgbaarheid

Het dropshotlood van Jaxon werd ter beschikking gesteld door Hengelsport De Gouwe en is tevens ook via hun webshop () te bestellen. Op dit moment hebben zij het staaflood beschikbaar in de gewichten 5, 7, 10, 12 en 15 gram.

 

Eindoordeel

Het dropshotlood van Jaxon behoort naar mijn mening zeker tot het betere fabriekslood wat op dit moment verkrijgbaar is! Daarbij kost een verpakking dropshotloodjes slechts € 1,00, een verpakking van 5 en 7 gram bevatten vier stuks loodjes en de 10, 12 en 15 gram verpakking bevatten drie stuks loodjes. Omgerekend komt dit neer op 25 cent per 5 en 7 grams lood en 33 cent per 10, 12 en 15 grams lood. Dit is een zeer scherpe prijs, zelfs vergelijkbaar is met de gehanteerde prijzen van de forumleden die dit type lood zelf gieten! Ik ben positief verrast over de prijs kwaliteitsverhouding van deze dropshotloodjes, de gebruikte wartel zorgt er tevens voor dat er niet onnodig lood wordt verloren op een visdag. De meegegoten gewichtsaanduiding op het lood heeft voor mij persoonlijk geen directe meerwaarde, maar ik kan me voorstellen dat anderen dit juist wel handig kunnen vinden. Als ik dan toch één minpuntje zou moeten benoemen is het de verpakking, op het eerste oog is het een erg handige hersluitbare verpakking. Je zou dan ook verwachten dat hierdoor wordt voorkomen dat het lood na een visdag door je tas zwerft. Niets is echter minder waar, de zijkanten van de verpakking scheuren namelijk nogal snel waardoor ik toch even heb moeten zoeken naar het lood dat her en der verspreid door mijn tas lag. Ik ben in ieder geval overtuigd en weet wel waar ik de volgende keer mijn lood zal bestellen!

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242