Tackle tests

TACKLE TEST: Rapala MaxRap Fat Shad 5

Altijd leuk om nieuwe dingen te testen natuurlijk, maar toen ik las dat er twee kleine, diepduikende Rapala plugjes mijn kant op zouden komen was ik gelijk écht nieuwsgierig. Met het plugjesseizoen op de rivier in volle gang kan ik die mooi aan de tand voelen. En eerlijk is eerlijk: de ervaringen met Rapala zijn goed, dus de verwachtingen zijn hoog!

 Tekst & foto’s: Michiel Wateler

Foto4

Merknaam: Rapala
Productnaam: MaxRap Fat Shad 5
Type product: Hardbait/plug
Lengte: 5 cm
Gewicht: 8 gram
Diepte:  Werpend maximaal tussen de 2 en 3 meter, trollend tot maximaal 4 of 5 meter.
Kleur: Pearl Chartreuse Orange UV
Winkeladviesprijs: Onbekend (Vermoedelijk 11-14 euro)
Materiaal waarop dit getest is: Lichte strakke verticaalhengel voorzien van een molen maat 2500 bij het trollen en werpend met een 2,40 meter lange spinhengel voorzien van een molen maat 2500.

Eerste indruk
Toen ik in de mail las dat er twee nieuwe Rapala’s mijn kant op kwamen, ben ik de namen van de plugjes gelijk gaan Googlen. Gek genoeg zonder resultaat! Logisch, bleek later. De plugjes zijn namelijk nieuw en nog niet (in Nederland) te koop.. Al duurt dit niet lang meer!  Wat wel lang duurde was het wachten op het pakketje met kunstaas, want nieuwsgierig was ik zeker.

Foto1

Toen het pakketje arriveerde viel de MaxRap Fat Shad 5 me gelijk op. Precies het formaat, de vorm en het dieptebereik waar ik graag mee vis op de rivier! Kleine, bolle plugjes die tot minimaal 3 meter diep duiken blijken in onze visserij namelijk gewoon erg goede vangers te zijn. Waar anderen weer zweren bij slanke plugjes bij het vissen op snoekbaars, kies ik dus graag een wat dikker model hardbait. En in dat plaatje past de MaxRap Fat Shad 5 heel prima!

Foto2

Foto3

De duiklip van de plug laat zien dat het plugje aardig de diepte in wil en het bolle lichaam doet vermoeden dat hij onder water flink hard met z’n kont zal schudden. De plug heeft een mooie, luide ratel en zelfs een  ‘ver werp systeem’, waardoor bij het werpen een loodgewichtje (de ratel) in de plug naar de staart verplaatst wordt om extra verre worpen te realiseren. Rapala noemt dit het ‘Max Cast Mechanism’. Het principe is vergelijkbaar met het ‘Long Cast System’ zoals in Rapala Long Cast Minnow pluggen is verwerkt. In de praktijk blijkt het Max Cast Mechanism overigens goed zijn werk te doen, want ik gooi voor een plugje van slechts 8 gram(!) héél ver met deze Rapala.

Ook de kleuren van het plugje spreken me echt aan. Met de oranje rug, witte buik en gele kop heeft het plugje natuurlijk vrij felle kleuren, maar toch weer op zo’n manier dat het niet schreeuwerig over komt. Een stip op beide zijkanten maakt het design af, een mooi richtpunt voor de rovers. Kortom, een plugje dat ik zo zou kopen in de hengelsportzaak!

Foto5

Praktijktest
De plugjes zijn getest op een paar verschillende rivieren en kanalen in Nederland. Met de plugjes is trollend en werpend gevist. Bij het trollend vissen bleek de plug de op de verpakking aangegeven duikdiepte te overtreffen. Op de verpakking staat aangegeven dat de plug 2,4 - 3,6 meter diep duikt, maar in de praktijk blijkt de MaxRap Fat Shad bij het trollen de 4,5 meter zeker te kunnen halen. In sommige situaties (varend met de stroming mee) was zelfs vijf meter diep mogelijk. Tegen de stroming in was vier meter daarentegen het maximum.
Werpend komt de aangegeven duikdiepte wel prima overeen, over het algemeen vis je de plug tussen de twee en drie meter diep binnen en het plugje is door de ligging in het water vrij snel op diepte. Wanneer het plugje bij het trollen met flinke tempo tegen een steen op de bodem kletste, raakte het plugje slechts heel even uit de ‘flow’ om daarna gelijk weer in het juiste spoor te zitten. Een groot voordeel bij het trollen, want er zijn zat voorbeelden te noemen van plugjes die echt even de weg kwijt zijn en soms zelfs zo uit koers raken dat ze het water uit komen na zo’n aanvaring met de rivierbodem. Ook werpend voldeed de MaxRap Fat Shad aan de wensen. Zoals eerder vermeld kun je door het Max Cast Mechanism erg ver gooien voor een plugje van slechts 8 gram. De plug is daarnaast erg gestroomlijnd en dat komt de verre worpen ten goede, zeker met zijwind een groot voordeel.

Duurzaamheid
De haken van de plug zijn van VMC, zoals bij volgens mij alle pluggen van Rapala. Dreggen van hoge kwaliteit overigens, waar ik nooit in teleurgesteld ben door het Finse merk. Ook het ijzerwerk van de MaxRap Fat Shad 5 is dik in orde. Zelfs na een sessie of 5, waarin de plug elke keer wel een paar uurtjes gezwommen heeft in de buurt van de rivierbodem, zijn de dregjes nog vlijmscherp. Wellicht dat de licht gebogen haakpunten van de VMC dreggen hier iets mee te maken hebben. Ik zou me namelijk kunnen voorstellen dat een haakpuntje minder snel beschadigt wanneer deze iets naar binnen gericht is. De laklaag van de plug is verrassend goed. Niet dat ik me ook maar een enig moment druk maak om wat krasjes in de laklaag (ik vind het zelfs wel wat hebben), maar bij deze plug duurde het vrij lang voor de eerste serieuze sporen door de rivierbodem achtergelaten werden. Nu, na minstens 10 uur vissen zijn er wel wat krassen in de laklaag te zien. Achter gelaten door scherpe mosselbedden, stenen op de rivierbodem en vissentandjes. De lak laat overigens verder niet los, van afbladderen is geen sprake.De duiklip van het plugje heeft het duidelijk harder te verduren gehad. Niet gek als je beseft dat deze voortdurend tegen de rivierbodem en alles wat daarop ligt stuitert. Ik heb nog geen enkel plugje gehad waarbij de lip niet langzaam begon te slijten door deze visserij en ook bij de MaxRap Fat Shad 5 is dat het geval. Het begint met een paar kleine krasjes en voor je het weet zit de hele duiklip er onder. Daardoor iets minder mooi voor in de vitrine, maar voor de duikdiepte, actie en dus vangsten maakt dit niets uit. Misschien slijt de lip wel iets af maar ik heb nog nooit een serieus verschil in actie of duikdiepte waargenomen bij dergelijke plugjes. Over het algemeen heb je een plugje overigens toch al verspeeld voor de lip de kans krijgt om te slijten.

Verkrijgbaarheid
De verkrijgbaarheid.., momenteel nog even een lastig verhaal bij deze plug. Al zal het niet lang meer duren voor deze serie kunstaasjes ruim verspreid door Nederland en België in de hengelsportzaken hangt. Ook online in verschillende webwinkels zijn de plugjes op korte termijn te bestellen. De prijs van de plug zal vermoedelijk tussen de 11 en 14 euro liggen. En hierbij zijn we gelijk bij één van de weinige minpunten van dit plugje. Bij het vissen op de rivier verspeel je nogal eens een kunstaasje, zeker wanneer je vanaf de kant vist. Plugjes zijn nu eenmaal wat duurder, maar er zitten dagen bij dat je er meerdere per visdag verspeelt en dan is het vrij zuur als je er misschien wel 14 euro per stuk voor betaalt.  Nu vis ik veel op de rivieren, maar er zijn natuurlijk ook een hoop andere wateren waar prima roofvis te vangen is. Op die wateren zou ik een dergelijk plugje sneller inzetten, omdat daar de kans op verspelen van het kunstaas kleiner is. Overigens zat er tijdens het testen kennelijk een engeltje op m’n schouder, want in 5 sessies waarin ik veel met dit plugje heb gevist, heb ik hem nog steeds niet verspeeld.

Foto6

Eindoordeel
De verwachtingen voor dit plugje waren hoog en ik ben niet teleurgesteld! Vanaf moment één had ik vertrouwen in dit kek gekleurde dieplopertje en misschien hang ik de plug momenteel met nog wel meer vertrouwen aan de speld. De plug vist fijn, duikt diep genoeg, heeft een mooie actie en trekt niet te zwaar aan de hengel. Ook niet onbelangrijk: er wordt goed op gevangen! Enkele mooie snoekbaarzen al, maar vooral baars is helemaal gek van dit 5 cm lange, ratelende stukje kunstaas. Over het algemeen is Rapala kunstaas goed verkrijgbaar en dat zal met deze plugjes op korte termijn ook het geval zijn. Eén van de weinige minpunten van het plugje is de prijs. Al staat er natuurlijk wel wat tegenover de (voor een plugje) vrij hoge aanschafprijs. Je krijgt de Rapala kwaliteit waar je aan gewend bent. Een plugje dat gegarandeerd goed zwemt (elk plugje is individueel getest met de hand), een prachtige print op het kunstaas, oerdegelijke splitringen en dreggen en leuke features als bijvoorbeeld het Max Cast Mechanism. Kortom: is de kans op verspelen van je kunstaas niet te groot, dan is de MaxRap Fat Shad 5 een echt goede optie om eens uit te proberen. Laat je verrassen door dit kleine plugje, dat ongetwijfeld een grote wordt!

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21897

Foto's

92105

likes

290