Tackle tests

Tackle Test: DLT Dare Devil

Na het testen van de Fat Boy Jointed, is een ander model van DLT aan de beurt: de Dare Devil. Die naam belooft natuurlijk wat. Het is een langwerpige, diepduikende plug die op het eerste gezicht uitermate geschikt is voor het grove snoekbaarsvissen op groot water. Ik nam ze mee naar de rivier, om te kijken of het ook daadwerkelijk dare devils zijn…

Tekst & foto’s: Paul de Wal

Informatie
Merknaam: DLT
Productnaam: Dare Devil
Type product: Eendelige, diepduikende plug
Lengte: 11,5 cm exclusief lip
Gewicht: 19 gram
Diepte: 4-6 meter +
Kleur: RH (Red Head) en PH.
Winkeladviesprijs: € 5,99
Materiaal waarop dit getest is: Een lichte maar hele strakke snoekbaarshengel, 2,60 m lang. Plug is gevist aan 15 LB lijn en 24 LB 7strand onderlijn.

Dare Devil RH

Eerste indruk
Wanneer ik ze uit de verpakking haal, heb ik twee prachtige pluggen voor me. De ene kleur is een redhead, de andere is licht en donkergroen met een gele stip bij de voorste haak. Beide pluggen zijn ‘mat’ gekleurd, wat ze een chique uitstraling geeft. Het model van de plug is helaas weinig origineel: het lijkt een 1 op 1 kopie van een Mann’s Stretch plug.
Er zitten een drietal Owner dreggen en splitringen op. Deze haken zijn vlijmscherp en blijven dat waarschijnlijk ook, refererend aan mijn eerdere ervaringen met Owner dreggen. Het formaat van de dreggen en splitringen is goed gekozen, alleen vind ik drie dreggen toch echt teveel van het goede op een plug van 11,5 centimeter. De kans dat je een vis of jezelf onnodig schade toebrengt bij een vangst, is met drie dreggen groot. Daartoe heb ik de middelste dreggen van beide pluggen eraf gehaald, waardoor de verdeling van de haken prima is: 1 voorop, 1 achteraan. De constructie van de pluggen ziet er verder goed uit. De lip is dik en oogt stevig, de lijkt ook stevig te zijn en bevat een mooie ratel. Het neusoog van de plug is in de lip zelf vastgezet en hoewel deze zeker niet zomaar zal losschieten, heb ik bij dergelijke pluggen toch liever een trough-wire systeem. Dat voorkomt, bij eventuele schade aan de lip op het moment van een harde aanbeet, dat de vis er niet vandoor kan gaan met de plug in zijn bek. Over het algemeen is het op het eerste gezicht een prachtig ding, waar ik veel vertrouwen in heb.

Qua kleuren zit het goed: voor het oog een prachtige plug!

Praktijk test
De rivier is het aangewezen water voor deze plug, dat is tenminste waar de Dare Devil voor gemaakt lijkt te zijn. Door zijn slanke uiterlijk en flinke duiklip belooft deze plug een echte diepduiker te zijn. De actie is, zoals verwacht, vrij rustig. Hij flankt mooi en slaat daarbij een beetje uit, maar niet teveel. Dat is ook belangrijk, want hoe wilder de actie van de plug, hoe minder diep deze duikt. Ik vis aan de buitenkant (diepe kant) van het talud, vol in de sterke hoofdstroom. Met kleinere plugjes haal ik de bodem met harde stroming nu niet, maar de Dare Devil haalt het gemakkelijk. Ik vis tussen de vier en vijf meter diepte, wat zonder problemen gaat. De redhead zwemt kaarsrecht en stabiel door het water, de groene trekt eerst scheef. Door het neusoogje van de plug iets te verstellen, heb ik deze ook zo recht lopen. Dat is essentieel, omdat de plug anders niet de juiste diepte haalt en ook niet op grotere snelheid gevist kan worden. Na deze aanpassing lopen beide pluggen prima en begin ik daadwerkelijk te vissen met de readhead. We trollen een riviertalud af, op zoek naar snoekbaars.

De Dare Devil trekt enorm hard aan de hengel. Ik ben blij dat ik een extra strakke hengel gebruik, want met normale verticaalhengels die wij doorgaans hiervoor gebruiken, is het eigenlijk geen doen. Dat harde trekken kan als vervelend worden ervaren, maar is tegelijkertijd ook onoverkomelijk wanneer je in de hoofdstroom van de rivier toch de bodem op 4-5 meter diepte wilt bereiken. Af en toe toucheert de plug de steentjes en blijft daarbij goed in balans: prima. Het duurt niet heel lang voordat ik een heerlijke aanbeet krijg van een mooie snoekbaars: de Dare Devil weet de rovers prima te verleiden!

Voor het filmpje, waarin naast de Dare Devil ook de FBJ van DLT wordt getoond, zie: 

De Dare Devil weet snel te overtuigen!

Door het harde trekken van de plug, komt hij vooral trollend goed tot zijn recht aan een, nogmaals, erg strakke hengel. Werpend trekt het ding zo zwaar, dat je jezelf een ongeluk draait aan de molen en een uurtje werpen met een Dare Devil, staat bijna gelijk aan een uurtje sportschool! Nee, trollen is meer waar hij voor gemaakt is. Ook de groene, die werkelijk prachtig gekleurd is, blijkt vis op te leveren. Een keiharde aanbeet op een meter of vier water, gevolgd door een mooi gevecht, resulteert in een geweldige zeventiger snoekbaars. De test is die dus meer dan goed doorgekomen!

Duurzaamheid
Na een dag vissen zijn er redelijk wat krassen te zien in de pluggen, deels van vis en deels van de haken. Hoewel dat natuurlijk een mooi teken is, had de Dare Devil van mij wel een iets betere laklaag mee mogen krijgen. Het lijkt er namelijk op dat de chique matte kleur helaas ook een keerzijde heeft: er zit namelijk geen beschermende – extra – laklaag op de pluggen.

Verder zien de lippen er nog goed uit. Natuurlijk wat krassen erop, maar ik kan geen schade ontdekken. Hetzelfde geldt voor de , haken en splitringen. Natuurlijk kan ik over de duurzaamheid geen sluitende conclusies trekken in de korte tijd dat ik ermee gevist heb, maar dat zal met alle geteste producten zo zijn. Op korte termijn lijken de pluggen in ieder geval van prima kwaliteit.

Prima dreggen en splitringen.

Verkrijgbaarheid
Tja, dan komen we misschien wel bij het grootste voordeel van de Dare Devils: ze kosten slechts € 5,99 per stuk en dat vind ik een hele mooie prijs voor deze pluggen. Vergelijkbare pluggen kosten vaak een stuk meer, maar qua actie en vangsten doen deze pluggen er weinig tot niets voor onder! Ze zijn goed te verkrijgen via Raven, waar ze op het moment van schrijven ook op voorraad zijn.

Eindoordeel
Ik ben erg te speken over deze pluggen.  Minpunten zijn het ontbreken van een duurzame laklaag (al heeft dat ook weer z’n charmes) en het model dat bijna letterlijk gekopieerd lijkt van Mann’s. DLT laat zien dat zij prachtige pluggen kunnen bouwen die ook nog eens goed presteren en ik hoop dat zij in de toekomst ook willen investeren in het ontwikkelen van eigen modellen. Ik kan namelijk wel begrijpen dat mensen die van originaliteit houden, deze pluggen niet spannend vinden. Voor mij gaan prestatie en betaalbaarheid ver boven originaliteit en ik ben op dat gebied onder de indruk van DLT.
De Dare Devils zijn pluggen die misschien niet elke sessie gebruikt zullen worden, maar onder bepaalde condities zijn ze enorm handig om te bezitten. Bij sterke stroming of diep water zijn dit regelrechte aanraders die eigenlijk elke riviervisser in zijn koffer moet hebben zitten. De kwaliteit van de pluggen lijkt op het eerste gezicht prima, ze hebben zichzelf bij mij binnen een paar uur bewezen als effectieve snoekbaarsvangers en voor een prijs van 6 euro is dat heel netjes. De naam Dare Devil doet het ding inderdaad eer aan: geenszins bang voor stroming en donkere diepten en weet daar prima het leven van de snoekbaarzen zuur te maken. Ik voorspel een mooie toekomst voor deze pluggen, wanneer ze echt worden ontdekt door snoekbaarsvissend Nederland.

Met zulke vissen is het vertrouwen snel gevestigd!

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242