Tackle tests

Tackle Test: DLT Fat Boy Jointed

Voor deze eerste tackle test kreeg ik een drietal DLT plugjes in mijn tas gegooid. "Succes ermee!" Nou prima, ik laat me graag verrassen. Ik ken deze plugjes namelijk nauwelijks. Ik wist ongeveer welke modellen DLT had, maar heb er nooit één in mijn bezit gehad of er mee gevist. Een van deze drie betreft een ‘Fat Boy Jointed’. Een zes centimeter lang, tweedelig, diepduikend baars- en snoekbaarsplugje. En waar kan ik die beter stevig aan de tand voelen dan op de grote rivier?

Tekst & foto’s: Paul de Wal

Merknaam: DLT
Productnaam: Fat Boy Jointed
Type product: Tweedelig baars- en snoekbaarsplugje.
Lengte: 6 cm (exclusief lip).
Gewicht: 14 gram.
Diepte: Duikt 2 tot 4 meter diep.
Kleur: Red Head (kleurcode: RH).
Winkeladviesprijs: €4,99
Materiaal waarop deze getest is: medium zware verticaalhengel, molentje maatje 1000 en een dunne 12 lb gevlochten lijn.Eerste indruk
De Fat Boy Jointed is op het eerste gezicht eigenlijk een prachtig plugje. Hij bestaat uit twee delen, heeft een luide ratel en is van een mooi handzaam formaat. Ik kijk altijd direct naar de haken en splitringen van nieuwe aasjes, omdat die echt goed moeten zijn voor mij. Ik ben blij verrast met de Owner dregjes en splitringen die erop zitten. De dregjes zijn vlijmscherp, hebben een mooi klein weerhaakje en passen qua formaat perfect bij het plugje.  De splitringen zijn ook degelijk en zo zit het met de hardware van dit plugje helemaal goed.Het plugje zelf is keurig afgewerkt. Details in de vorm van een schubbenpatroontje, kieuwdekseltjes en mooie oogjes maken het tot een mooi plugje om te zien en ik constateer verder geen gebreken of bijzonderheden. Wel komt dit plugje mij ‘bekend’ voor: het lijkt bijna een 1 op 1 kopie van een Illex Aragon SR en erg origineel is de Fat Boy Jointed dus niet. De eerste indruk is verder goed en ik verwacht best wat van deze kleine jongen!

Praktijk test
Het plugje mag de eerstvolgende sessie mee de grote rivier op. Terwijl we langzaam varen, zwemt het plugje prima mee. Ook sneller gaat het dingetje prima. Recht door het water, zonder uit balans te raken of scheef te zwemen. De actie is bijzonder te noemen: ik denk dat dit plugje de meest wilde actie heeft van alle plugjes die ik in mijn bezit heb. Hij schudt enorm hard heen en weer, waarbij de ratel en de twee delen echt veel herrie maken. Wanneer ik het plugje achter de boot gooi om te trollen, voelt het eerst wat onwennig. De actie voelt erg vreemd aan je hengel, in vergelijking met de eendelige, diepduikende plugjes die ik normaal gebruik. Je voelt de deeltjes duidelijk tegen elkaar komen, waardoor je in plaats van een, twee vibraties per zwembeweging in je hengeltop voelt. Het voelt onwennig, maar tegelijkertijd goed.

De weerstand van het plugje, dus hoe hard deze aan de hengel trekt, valt erg mee. Ondanks zijn wilde bewegingen is het plugje prima te vissen op een medium verticaalhengeltje, zonder pijn in je pols te krijgen. Zonder problemen haalt het plugje 3,50 meter diepte. Tegen de stroming in haalt ‘ie zo’n 3 meter, met de stroming mee zo’n 4. Dat had ik aanvankelijk niet verwacht, omdat een tweedelig bol gevormd model plugje nou niet bepaald de reputatie heeft om diep te duiken. Door de enorm wilde actie zwemmen dit soort plugjes vaak minder diep dan eendelige soortgenoten. Niets bleek echter minder waar en de Fat Boy Jointed doet prima zijn werk. Ook in de diepte!

Dat bleek eigenlijk al snel. Ik zat tijdens het trollen aan de diepe kant van het talud, waardoor ik met de Fat Boy Jointed niet de bodem zou halen: daar zijn echte dieplopers voor nodig. Vismaat Jeroen zat logischerwijs wel aan de ondiepe kant en die mocht dus de vangstprestaties van deze kleine druktemaker testen. Na een klein half uurtje waren er twee snoekbaarsjes en een baars gevallen voor de FBJ. Het belangrijkste van alles doet ‘ie uitstekend: vis vangen.Duurzaamheid
Na twee keer vissen blijken de haakjes nog prima scherp. Ondanks dat het plugje diverse malen over de stenen is gestuiterd, is hier weinig van te merken. Zowel de zwemlip, als de rest van het plugje is nog prima intact. Natuurlijk zitten er wel wat krasjes op de zwemlip, maar dat is onoverkomelijk met al die stenen op de rivier.

Het enige wat iets minder lijkt, is de laklaag die erop zit. Zeker waar de twee delen van het plugje elkaar raken, is na twee keer kort vissen al duidelijk slijtage te zien. Ook zijn al enkele snoekbaarstandjes te zien in de lak. In hoeverre dat erg is? Voor mijzelf maakt dat echt niets uit, ik vis met aasjes om vis op te vangen en niet om ze mooi te houden.  Ik ken ook eigenlijk geen vergelijkbare plugjes met een laklaag die aanmerkelijk beter is en vele sessies mooi blijft. Als je op de rivier vist, krijgt een plugje het nou eenmaal zwaar te verduren!Verkrijgbaarheid
En dan nu een van de grootste voordelen van dit plugje. DLT is te krijgen via Raven Hengelsport, een grote hengelsportwinkel die ook een webshop heeft. De prijs van dit plugje is slechts €4,99 en dat is echt keurig. Ik ken zelf geen plugjes die in Nederland voor dat geld te koop zijn, kwalitatief goede haken en splitringen bezitten en op een dergelijke manier presteren als de Fat Boy Jointed. Voor 5 euro kun je zo’n plugje ook nog eens parkeren tussen de stenen of onder een brug: iets wat vaak voor komt met dit soort kleine diepduikertjes. Voor een Rapala of soortgelijk plugje ben je vaak al 9 tot 12 euro kwijt. Nee, de prijs is echt keurig te noemen.

Eindoordeel
Ik ben blij verrast over de kwaliteiten van dit plugje. Ik zal eerlijk bekennen dat, toen ik hoorde dat DLT de eerste plugjes afleverde voor de tests, ik niet direct overtuigd was. Des te meer ben ik dat nu. Het plugje zit goed in elkaar, het lipje voelt betrouwbaar en er zitten uitstekende haken en splitringen op. Hij presteert ook echt goed: een wilde, wijd uitslaande actie met een harde ratel erin. Hij valt dus zonder meer op. Ondanks dat duikt hij zonder problemen richting 3,5 – 4 meter diepte en vist hij ook werpend prettig binnen, doordat de weerstand van het plugje niet overdreven groot is. Het design is mooi, alleen niet origineel. Het is namelijk bijna een exacte kopie van een Illex Aragon SR en dat is jammer. Het allergrootste voordeel van dit plugje is zijn prijs: voor €4,99 heb je een betrouwbaar en goed presterend plugje. Voor dat geld heb je pas 1/3e van het originele model van Illex en volgens mij vangt deze kleine druktemaker minstens zo goed.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242