Tackle tests

TACKLE TESTERS: Voorstelronde deel 3

logo tters

Het internet staat bol van de productreviews; erg interessant, want zo blijf je op de hoogte van wat er nieuws is. Toch is menigeen benieuwd naar hoe het product daadwerkelijk in de praktijk uit de verf komt. Wat zijn de plus- en minpunten, waar moet je rekening mee houden en onder welke condities kun je het het best inzetten? Roofvisnet heeft een selectie gemaakt van 10 zogenaamde Tackle Testers (TT’ers), elk met hun eigen expertise, die in de loop der tijd diverse producten gaan testen en hiervan verslag doen op Roofvisnet. Allereerst stellen de TT’ers zich aan je voor. Deze voorstelronde zijn Frans den Ouden,  Stef Jansens, Robert Noorland en Michiel Wateler aan de beurt.

 

 

Frans den Ouden
Geboortejaar: 1958
Favoriete visserij: Werpen met jerkbaits
Favoriete water: Lough Dergh in Ierland
Woonachtig in provincie: Noord-Brabant


Op achtjarige leeftijd werd ik door mijn moeder voor het eerst meegenomen naar de waterkant om met een zware bamboehengel met daaraan aan een 45/00 nylonlijn en een pier te gaan vissen.Ik vergeet nooit meer dat de eerste aanbeet van een 45 cm grote snoek kwam;  in een beweging aangeslagen en uit het water getild werd . Het arme beest heeft waarschijnlijk nooit beseft wat er met hem gebeurd is..

foto's JosFrans 27-6 003

Na enkele jaren kwamen de hormonen wat meer in beweging en werden de hengels even aan de kant gezet voor andere zaken. Toen  mijn kinderen een jaar of 6/7 oud waren werd mij de vraag gesteld door hen of papa een keertje mee wilde gaan vissen.  Al snel werd ik weer helemaal gegrepen door het ‘visvirus’, waarbij vooral het kunstaasvissen op roofvis de meeste aandacht kreeg. Tijdens  het roofvissen ben je toch even wat meer lekker in beweging dan met het wat meer statische wit- en karpervissen en dit paste mij het beste.

snoek PR mooiste foto

Snoek kreeg na enige tijd het meeste aandacht, waarbij zo’n beetje alle mogelijke vismethoden aangeleerd werden. Alleen het vliegvissen (te veel werken) en het dood azen (te weinig beweging) ontbreken (nog) op mijn CV, maar voor de rest kan ik met het meeste kunstaas wel uit de voeten.

Snoek 102 randmeren 22-10

Ik wil tijdens hoogzomer ook nog wel eens met klein kunstaas op baars, snoekbaars en roofblei vissen, wat ik ook erg leuk vind, maar meestal is snoek toch het ‘slachtoffer’.

Gruwelijke vis

Tien jaar geleden  werd een klein polyester bootje aangeschaft wat sinds 3 jaar vervangen is door een aluminium exemplaar en hiermee worden nu de diverse wateren bevist.  Als er wat minder tijd beschikbaar is, wil ik ook graag vanaf de kant een paar uurtjes aan de gang gaan op vooral kleinschaliger water.

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam: Stef Jansens
Geboortedatum:  05-04-1991
Favoriete visserij: Werpend op baars, snoekbaars en snoek.
Favoriete water: Grote watersystemen.
Woonachtig in provincie: Noord- Brabant

 

 


DSC03283

Als klein mannetje ging ik zo nu en dan met mijn vader mee om wat voorntjes lastig te vallen. We maakten er altijd een wedstrijdje van. Totdat ik een jaar of 10 was gingen we in de zomer regelmatig samen naar het water. Hierna heb ik de vaste stok 2 jaar niet meer aangeraakt.   Totdat mijn zus een ‘date’ had met een jongen uit de buurt, wel een beetje een rare snuiter hij wilde namelijk met haar gaan vissen. Mijn zus vond dit maar vreemd en vroeg of ik mee wilde gaan. Eenmaal aan het water keek ik mijn ogen uit, de jongen viste met een werphengel en piepers. De vissen die hij ving waren loeisterk, hij liet mij er ook één vangen. Vanaf dat moment brak de hel los in huize Jansens. Spaarpotten werden omgekieperd en de tocht naar de hengelsportzaak werd gemaakt. Trots als een pauw liep ik naar buiten met mijn allereerste werphengel en een heuse pieper! Die sterke vissen moest en zou ik ook gaan vangen. Na school zat ik geregeld achter het piepertje te wachten op een van de schubkarpertjes die het vennetje rijk was, en niet zonder succes. Al snel had ik de smaak echt te pakken en wilde ik zelfs in de winter doorgaan met vissen… Wat moet je anders?!

551702_10151059895178804_778884202_n

Maar dat karper in de winter een lastig verhaal is was me al snel duidelijk, ik moest dus op zoek naar wat anders. De zoekwoorden ‘vis, vangen, november’ werden ingegeven op google, deze trouwe zoekmachine bracht me naar hét roofvisforum. Met grote ogen bekeek ik de plaatjes van al die zoetwaterkrokodillen. Na heel wat leeswerk dacht ik er wel klaar voor te zijn. Het werphengeltje was wel goed genoeg, alleen had ik gevlochten lijn, stalen onderlijntjes, kunstaas en een tangetje nodig! Direct na deze aanschaf scheurde ik naar het water en begon wat te gooien. Ik had er bar weinig vertrouwen in, wat zien die vissen in hemelsnaam in zo’n tollend stukje ijzer, dacht ik. Na goed 2 uur werpen haak ik iets. Het ging niet zoals beschreven op het forum, geen vlammende aanbeet en een gierende run maar meer alsof ik een oude schoen opdregde vanaf de bodem. Langzaam kwam het gewicht mee tot het voor mijn voeten lag… Maar nu?

306367_10150459709793804_337591902_n

Een snoek! Vol ontzag voor dit prachtige roofdier probeerde ik hem te landen. Best eng wel zo voor de eerste keer, ik had ook het idee dat dit beest me keer op keer probeerde te bijten. Uiteindelijk kreeg ik mijn handen om haar buik heen en til ik het beest de kant op. Maar die spinner zat helemaal achterin haar giechel! Dat lukt nooit met het tangetje wat ik bij me heb bedacht ik me. Lichtelijk in paniek keek ik om me heen om te kijken of ik zo 1, 2 ,3 een andere oplossing kon bedenken. In de verte kwam een witte golf met oranje-blauwe stickers aanrijden. Een politieauto, wellicht dat zij me kunnen helpen. Druk zwaaiend maande ik ze te stoppen. Zwaar hijgend vroeg ik de agenten of zij de snoek misschien konden onthaken.

DSC00903

Dat konden ze wel, met een gummiknuppel in de bek werd de bek opengehouden en met een tangetje werd de dreg eruit gewipt. Het was zo’n grote vis dat heer agent er wel even mee op de foto wilde. Toen de foto genomen was vroeg de agent me om de vis maar terug te zetten, helaas heb ik zelf dus geen foto van mijn allereerste snoek. Maar dit hele avontuur vond ik zo gaaf dat ik direct verkocht was aan het snoekvissen!

DSC01776

Tegenwoordig ben ik een erg fanatieke allround visser. Ik vis graag op karper en snoek op veel verschillende manieren. Ik kan dan ook niet echt één favoriete methode aanduiden, ik vind het allemaal erg tof! Ik heb het geluk een aantal vismaten te hebben met een bootje, hierin vindt een groot deel van mijn visserij plaats. We vissen op een kanalenstelsel dat in verbinding staat met groot water. Vaak bestaat een dagje vissen uit het opzoeken van scholen vis om deze te bestoken met shads, ratelaars, aasvissen, grotere pluggen en jerkbaits.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam: Robert Noorland
Leeftijd: 22 jaar
Favoriete visserij: verticalen en diagonalen op baars en snoekbaars
Favoriete watertype: de grote rivieren
Woonachtig in provincie: Zuid-Holland


Van jongs af aan ben ik opgegroeid in de polders van Zuid-Holland. Hier heb ik dan ook leren vissen. Dit begon, zoals bij velen, met de vaste hengel op witvis. Voor mij was dit op vijf- of zesjarige leeftijd. Na een aantal jaren werd er de overstap gemaakt naar een werphengel. Hiermee heb ik avonden gevist aan de oevers van een grote rivier. Meestal was dit met wormen op paling of met een voerkorfje en maden op witvis. Toen er echter een karper met de vaste hengel werd gevangen, moest mijn werphengel ook gebruikt gaan worden voor het pennen op karper. Iets wat ik in het gesloten seizoen nog steeds graag doe.

bellybootsnoek

Zo rond mijn tiende of elfde levensjaar werden de eerste snoeken gevangen met een Ondexspinner. Een nieuw tijdperk was aangebroken… Roofvissen! Na enkele tientallen snoeken in de polder werden ook de eerste snoekbaarzen en baarzen gevangen. Deze laatste twee genoemde vissoorten zijn nu nog steeds de soorten waar ik het liefst op vis.Het begon allemaal met een 3 meter lange 2Shad-It van Rozemeijer. Deze hengel had een werpgewicht van 20 tot 60 gram. Standaard viste ik vroeger met een loodkop van 20 gram en het maakte hierbij niet uit of er 1 of 7 meter water stond. Ik kan me zelfs herinneren dat ik met deze hengel ben begonnen met verticalen.Na het vangen van een sterke riviersnoek van ruim 90 cm sloeg het verticaalvirus toe! Mede dankzij dit forum heb ik enorm veel geleerd wat betreft de verschillende technieken en de hengels die daarbij horen. Nog steeds is deze hengel in mijn bezit en ik zal hem nooit meer wegdoen. Alleen al vanwege de vele avonturen die ermee beleefd zijn.

IMAG0577

Op dit moment vis ik met de boot en af en toe met de bellyboot op vrijwel alle grote rivieren en rivierplassen. Ook de rivierendelta wordt met enige regelmaat bezocht, op zoek naar grote baarzen en snoekbaarzen. Elke dag weer wordt er genoten van het vissen. Want dat is toch het belangrijkste! Het maakt dan niet meer uit of er 5 of 50 vissen gevangen worden. Daarnaast vind ik het heerlijk om, in de zomeravonden, al diagonalend aan de oevers van de grote rivieren te staan.Ideaal om even uit het werk te ontspannen en wanneer er een visje wordt gevangen is dat helemaal genieten. In de winter vis ik meestal 1 dag per week en zolang de dagen langer worden, neemt de vistijd ook toe. In de zomer vis ik ook meestal een dag en probeer ik nog wat avondjes mee te pakken. Wellicht dat we elkaar op of aan het water tegenkomen. Vang ze!

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam: Michiel Wateler
Geboortejaar: 1990
Favoriete visserij: Liever weinig en groot dan veel en klein.
Favoriete watertype: De rivier
Woonachtig in provincie: Zuid-Holland


Op m’n vierde ben ik naar mijn huidige woonplaats verhuisd en daar leerde ik Martin en Nico kennen. Jongens die iets ouder waren dan ik, een paar huizen verderop woonden en een zeer fanatiek vissende vader hadden. Snel werden we dikke vrienden en al gauw stond ik ook met een hengel in mijn hand aan de waterkant. ‘Dit is leuk, érg leuk!’, besefte ik me al snel.
Vanaf dat moment was ik niet meer te houden. Ik werd geweldig op gang geholpen door de vader van m’n buurjongens (die ben ik daar tot op de dag van vandaag enorm dankbaar voor) en heb veel, héél veel gevist in mijn jeugd. Eerst ‘simpel’ op de witvis, later enorm fanatiek met de lange vaste stok in wedstrijden van de plaatselijke visclubs. Na allerlei uitstapjes naar o.a. het feedervissen, karperen en zeevissen ben ik blijven hangen bij het roofvissen. Dit was wat ik écht het allerleukst vond. En nu nog steeds.

DSC_1037

Ik ben begonnen met snoeken in de wateren in mijn buurt. Ook weer lekker simpel met een spinhengel en een spinner. In de loop der jaren specialiseer je jezelf steeds meer en komen er steeds meer mooie spulletjes in de plaats voor het oude materiaal. Je wilt dan ook een keer het baarzen en het snoekbaarzen serieus proberen.

DSC_1397

En zelfs de eerste roofbleien werden gevangen. Naarmate de jaren vorderden vingen we steeds meer. In deze tijden heb ik echt geleerd dat je als je goed wilt leren vissen, je het gewoon véél moet doen. Natuurlijk is het handig en verstandig om de theorie uit de boekjes te kennen, maar écht leren vissen leer je pas aan de waterkant.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tegenwoordig kan ik helaas niet meer de uren maken die ik als jonge(re) hond wel kon maken. Toch probeer ik elk weekend wel een dag op stap te gaan. Gelukkig blijkt dit goed te lukken en is het zelfs niet zeldzaam dat ik twee keer per week op of aan het water sta. Het liefst met een stel goede vismaten aan de rivier.

DSC_1819

DSC_1705

De rivier is echt mijn favoriete water. Met de lange shadhengels achter snoekbaars en baars aan is wat ik momenteel het meeste doe. Maar ik ben ook weer te allround om me alleen op de rivier te richten. Zo ga ik bijvoorbeeld nog steeds graag de polder in om te snoeken, of ik zoek de stekels op andere plaatsen dan de rivier. Afwisseling, iets dat erg belangrijk is in mijn visserijen.
Het lijkt me een leuke uitdaging om als TT’er aan de slag te gaan, ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen. Hopelijk wordt roofvissend Nederland en België een stukje wijzer van de testen. Het initiatief vind ik in ieder geval erg leuk!

DSC_7769

 

 

 

 

 

 

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242