Snoek

VISVERSLAG: Snoek uit het boekjeDie snoekklassiekers kennen we allemaal wel? Zoek de begroeiing op, net een stukje dat mooi uit de wind ligt of richt je aandacht op structuren zoals duikers, T-splitsingen, bruggetjes, etc. Maar hoe vaak loopt het niet volledig anders en vang je niets vermoedend snoek op monotone stukjes. Mij gebeurt dit in ieder geval vaak genoeg en zo had ik inmiddels mijn vraagtekens bij de vermeende, klassieke snoekhotspots. Gelukkig was het afgelopen zondag weer eens ouderwets en vingen Robert-Paul Wolters en ik snoek uit het boekje.

Tekst Sjoerd Beljaars, foto’s Robert-Paul Wolters en Sjoerd BeljaarsAangezien de wind parten speelde ging ons geplande bootavontuur van de baan en besloten we de polder in te duiken. Ondanks de zon die haar best deed, was het in combinatie met de wind koud tot op het bot. Ietwat terughoudend hoopte we er maar het beste van; de snoek zou niet hyper zijn…Nou ja, hyper was de groenjas niet, maar hij deed wel zijn uiterste best om dat te zijn. Het eerste polderwater was nog niet echt actief, integendeel. Maar bij de tweede locatie begon het langzamerhand toch te lopen!Robert-Paul viste met de vliegenlat in de veronderstelling dat de snoeken een voorkeur zouden hebben voor langzaam geviste, pulserende streamers. Ik dacht aan hetzelfde, maar bij een algeheel gebrek aan vliegvis-skills, koos ik noodgedwongen voor een wat actiever geviste jerkbait.Aangekomen bij het derde polderwater ging het gewoonweg los en werd met name de jerkbait volop aangevallen. Zoals gezegd deed de snoek zijn best om actief te doen. Met andere woorden werd het kunstaas aangevallen, maar misten ze het regelmatig volkomen om bij een volgende poging wel gehaakt te worden. Overigens deed het er dit keer niet toe of ze haken hadden ‘geproefd’, iets wat meestal tot gevolg heeft dat ze geen sjoege meer geven.

P2100046baars

Het meest opvallende was dat de jerkbait vooral werd aangevallen waar je ze ‘uit het boekje’ zou verwachten. Op monotone stukken kreeg ik een adempauze, maar op een gegeven moment was het –waarschijnlijk zaten we midden in een vreetroes- op elke klassieke stek raak. Duiker? Bam! Stukje met afgestorven planten? Bam! T-splitsing? Bam! Stukje dat uit de koude wind lag? Bam! Niet normaal, we keken onze ogen uit! Robert-Paul was met de streamer wat minder productief, maar vooral de passieve vissen gingen hiermee dan toch voor gaas. Daarnaast maakte de prachtige drils op de soepele vliegenhengel alles goed!

P2100036baars

IMG_1133baars

Wintersnoek

Op een dag dat we met twee of drie vissen al blij waren geweest, keerden we huiswaarts met een totaalaantal van 12 snoeken! Prachtig toch voor een waterkoud middagje?

IMG_1150baarsEen onfortuinlijke eend die we op de terugweg raakten. We zijn er nog mee naar de dierenarts gereden maar die moest haar helaas een spuitje geven. Een smet op de prachtige dag.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21897

Foto's

92105

likes

290