Evenementen

Predatortour Ireland: de proloog

Na een lange maar werkelijk schitterende reis, kom ik aan in het mooie Killaloe. Het plaatsje wordt door een lange brug in twee delen gedeeld. Aan de ene kant stroomt de Shannon, aan de andere kant begint Lough Derg. Dit legendarische water zal de komende dagen het strijdtoneel vormen van de Predatortour Ireland 2012!

Tekst en foto’s: Paul de Wal

Lough Derg is een geweldige locatie voor de Predatortour. Het is een water met een rijke sportvishistorie. Hier zijn in lang vervlogen tijden snoeken gevangen van zulke ontzagwekkende formaten, dat zelfs de beste roofvissers van Europa er slechts van kunnen dromen. En nog steeds, tot op de dag van vandaag, zwemmen hier giganten rond. Het water is groot, helder en veelzijdig. Van plantenbedden tot rotsen, van onderwatereilanden tot donkere diepten. Dit water heeft het allemaal!Vanmorgen vroeg ging ik er op tijd op uit, om de rivier en de plas in het eerste ochtendlicht te aanschouwen. Het is er prachtig! Doordat de stuw verderop in de Shannon open staat, stroomt het water met veel kracht vanuit Lough Derg de rivier in en wordt daarbij onder de smalle brug van Killaloe door geperst. Het is een geweldig gezicht, tientallen meeuwen jagen op de kleine aasvisjes die door deze stroming in de oppervlakte in problemen komen.Vandaag overdag heb ik met Herman de laatste puntjes op de i gezet. De scorelijsten gemaakt, de teams een officieel teamnummer gegeven en de presentatie voorbereid, die later deze dag in een locale pub plaatsvond. Gedurende de wedstrijd zal ik in een van de vier controleboten meevaren en van daaruit heb ik een mooi overzicht op het deelnemersveld en de vangsten.
De weersomstandigheden zijn erg onzeker voor de komende dagen en dat maakt dat de vangsten erg onvoorspelbaar zijn. De afgelopen dagen was het weer vrij rustig, maar de wind gaat vanaf maandag (de eerste wedstrijddag) wat aantrekken en er komt ook regen aan. Deze weersomslag gaat samen met een flinke verlaging van de luchtdruk en de vissers die hier op Lough Derg reeds bekend zijn, zijn hier niet erg optimistisch over. Anderzijds waren de vangsten de afgelopen week ook niet goed en zou een weersomslag misschien ook positief kunnen uitvallen. Kortom: het kan werkelijk alle kanten op!

Vanavond heeft Herman de kick-off bijeenkomst gegeven voor de wedstrijd. Alle veertien teams, vanuit zes landen uit heel Europa, waren hierbij aanwezig. De reglementen zijn via de mail al aan alle teams bekend gemaakt en dus was deze kick-off meer een aanvulling daarop.

De regels voor de wedstrijd zijn vrij eenvoudig. Er wordt drie dagen gevist (maandag, dinsdag en woensdag) en het doel is om in ieder geval zes snoeken van boven de 50 cm, drie baarzen van boven de 15 cm en één forel van boven de 25 cm te vangen. Pas wanneer een team zes snoeken heeft gevangen, gaan de gevangen baarzen tellen en wanneer een team de drie baarzen heeft gevangen, gaat de forel pas tellen. Dit unieke systeem zal voor een leuke en spannende wedstrijd gaan zorgen. Alle teams zullen zich namelijk eerst moeten richten op alle drie soorten, alvorens ze voor de kanjers zullen gaan. Wanneer een team namelijk alle zes de snoeken boven de meter vangt, maar niet aan de zes baarzen komt, zal een ander team wat zes kleine snoeken maar wel drie baarzen heeft, toch boven hen eindigen. Van de teams wordt dus verwacht dat ze zich allround op het grote Lough Derg kunnen redden en niet enkel met één soort!

Tijdens de kick-off van vanavond werd vooral het correct gebruiken van de meetplank uitgelegd. De vis moet altijd met de buik naar dezelfde kant toe liggen en de vis moet altijd op de meetplank liggen, dus de plank moet zich op de bodem van de boot of op de middenbank van de boot bevinden. De deelnemers zullen met hun eigen camera's een foto moeten maken van de vangst en deze aan het eind van de wedstrijddag bij de organisatie inleveren. Deze bepaalt vervolgens hoe lang een vis is. Het is belangrijk dat de vis moet liggen en niet mag hangen bij de foto op de plank, omdat zo de veiligheid van de vis beter gewaarborgd wordt en de meting te allen tijde eerlijk verloopt.Dit zijn de deelnemende teams aan de Predatortour Ireland:

Engeland:
Team 1: Dave Sanders + Peter Vulovic

België:
Team 2: Bruno Cornelis + Marc Timmermans (Sponsor Hengelsport De Kock)

 

Ierland
Team 3: Jason Molloy + Pierre Monjarret
Team 4: Anthony Green + Noel O'Conner (Top Tackle)
Team 5: Mikey Reddan + Tommy Reddan
Team 6: Jacek Gorny + Tomasz Kurman (Corrib Predator Team)
Team 7: Patrick Mooney + Anthony Mooney
Team 8: Sean Bond + Dermot McNamara
Team 9: Aidan O'Conner + Mike O'Conner

 

 

Team 10: Martin Brennan + Colin O'Donaghue


Nederland:
Team 11: Kees Timmer + Ed ter Avest (Awa-Shima by FNE Trading)
Team 12: Kees Wiggers + Bert Heuvel (Team Wild Rover)

Kroatië:
Team 13: Anthony Thrill + Milan Marian (Monarch-Dok Fishing Lures)

Polen:
Team 14: Krzysztof Sibiga + Bartosz SchainEn wie de favorieten zijn? Niemand weet het. Enkele van de Ierse teams hebben veel ervaring op Lough Derg, maar ook de Polen, de beide Nederlandse teams en de Belgen vissen hier al jarenlang. Daarnaast zullen de teams het niet redden met enkel ervaring. Er zal ook zeker doorzettingsvermogen, inzicht en goede kennis van zowel de snoek-, baars- als forelvisserij nodig zijn om deze wedstrijd te winnen! Alle teams hebben hun boten klaar liggen, de voorbereidingen getroffen en de tactieken bepaald. Vandaag, maandag 24 september zal om 09.00 uur de strijd losbarsten...

Game on!

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21897

Foto's

92105

likes

290