Snoek | Visverhalen

Op het kantje!

Snoek en soms snoekbaars zijn niet altijd makkelijk te vinden. Juist augustus geldt als een moeilijke maand. Vaak is het water warm en zoekt de snoek het in diep water. Dat wordt tenminste vaak gezegd. Het is ook niet altijd zo makkelijk om met hoogzomer-temperaturen goed voor de dag te komen als roofvisvisser.

Door Bertus RozemeijerStreamers, ja natuurlijk! Juist op de warmste dagen in de warmste waterlagen!Hier is het kantje niet zo moeilijk te vinden!

Wel is het denk ik goed om te beseffen dat snoek veel mobieler is dan vaak wordt gedacht. Sportvissers hebben de snoek vastgepind aan een bepaalde stek. Daar horen ze te liggen en vang je ze niet, dan doen ze het niet. Gelukkig is het niet zo simpel en juist degene die een beetje creatief denkt, zal meer vangen. Kijk eens goed naar een snoek. Wat zit er op? VINNEN! Juist, en met die vinnen kan een snoek zwemmen! En niet zo’n beetje ook!Voor deze mooie snoek moest ik om 03.00 uur uit de veren, met liefde....

Snoek is geen vis met een 'territorium'. Natuurlijk zijn er voorkeursplekken, maar dat kunnen er verschillende per dag zijn die vaak tientallen meters uit elkaar liggen. Mijn ervaring? Ga zo vroeg mogelijk op pad. Als het mogelijk is, met het eerste licht op je stekken zijn. Snoek kruipt, net als veel andere rovers in het donker naar het ondiepe. Daar moet je dus beginnen, dus als het even kan waar mogelijk direct de plantenbedden opzoeken. Die beschermen de vis tegen teveel warmte en licht. Vaak zul je zien dat juist daar wel degelijk snoek te vangen is, maar naarmate de zon klimt, lopen de vangsten terug. Doet de snoek het niet meer? Natuurlijk zijn er dagen dat de animo van de snoek gedurende de dag minder wordt, maar besef wel dat het een snoek zeer weinig moeite, lees energie, kost om een andere stek op te zoeken. Waar je in de eerste uren op soms minder dan twee meter water goed kon vangen, kan dat later op de dag op meer als het dubbele het geval zijn!  Even het plantenbedje uit en tegen de kanten van een talud aanhangen is iets wat de snoek graag doet! Ik ook, tenminste mijn kunstaas!Dit kan natuurlijk ook gebeuren op warme dagen, wel snel onthaken en fotograferen. Snoek is bij hoge temperaturen supergevoelig!

Daarom is het belangrijk een dag goed in te delen. Ga je vroeg het water op, kam dan de planten uit met kunstaas zoals spinnerbaits, misschien wel een topwater lure of een echt hoogzwemmend stukje kunstaas. Zie je de vangsten teruglopen, zoek dan de kanten op. Soms vis je nog steeds met je spinnerbait, die je van het open en diepere water terug naar de planten vist. Laat in dat geval je spinnerbait wel eerst even afzinken, zodat je met je kunstaas dicht bij de bodem aanvangt.Tussen en nabij de planten daar liggen ze, echt!

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor ander kunstaas. Bijvoorbeeld een jerkbait, waarmee je de kanten van de plantenbedden afvist. In dit geval wel meer gericht naar het meer open water! Zelf vis ik onder deze omstandigheden vaak met een shad. Natuurlijk niet behangen met dreggen. Die werken alleen maar tegen je, wanneer je toch in de planten terecht komt. Bovendien: hoe meer  haken, hoe harder je moet slaan om tenminste een haakpunt te zetten!Het is erg belangrijk om een dag op het water goed in te delen, let goed op de diepte en het weer!

Wanneer je echt op het kantje vist, is het ook niet onbelangrijk de juiste loodkop uit te zoeken. Dat is ook de kracht van zacht kunstaas, wat je steeds kunt aanpassen naar de omstandigheden. Ondieper water? Shadje vanaf veertien centimeter? Dan een kopje tot veertien gram. Heb je dieper water voor je liggen? Dan loodkopjes gebruiken tot wel twintig gram. Kies de gewichten zo, dat je met je shadje kunt jerken. Ja echt, dat is heel goed mogelijk en het werkt als een trein!Ook in augustus volop zomerspektakel!

Probeer wel steeds dichtbij de bodem te vissen en presenteer je kunstaas het liefst vanuit diep water, steeds naar de planten toe. Je zult snel genoeg merken dat snoekvissen onder soms moeilijke omstandigheden gemakkelijker is dan menigeen denkt.

Veel succes,

Bertus Rozemeijer

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242