Kunstaas

Verticalen op de rivierplas

Vandaag gaan we een lekker dagje op de rivierplas dobberen, op zoek naar de snoekbaars! Vorige week was het op deze plek niet slecht, toen kwamen er 22 vissen uit. Opvallend was het toen dat de meeste vissen 60+ cm waren, slechts 3 hadden het formaat ‘sleutelhanger’.Deze week waren de omstandigheden een stuk anders. De regen van vorige week was gelukkig vertrokken, wel was het nog een paar graadjes kouder. Belangrijker is dat de rivier aanzienlijk was gestegen, wat het traileren van de boot vandaag een stuk makkelijker maakt. Maar of dit positief is voor het vangen van de snoekbaars, dat is nog maar de vraag…Het wordt net een beetje licht als we wegvaren van de trailerhelling, en 20 minuten later liggen we op de stek. Even installeren we de boot en gaan de shadjes te water. Het is natuurlijk even zoeken naar de juiste diepte, maar wanneer de dieptemeter 13 meter, en een harde bodem aangeeft zitten we op scherp. Eerst mis ik een harde dreun, maar het is Lodewijk die de eerste vis kan haken. En ook de 2e en de 3e zijn voor hem. Stuk voor stuk weer prachtige snoekbaarzen.

 Stuk voor stuk mooie snoekbaarzen.

Al snel hebben we door dat de vis alleen heel traag aangeboden aas wil, zoals te verwachten in de winter. Stijve shadjes met weinig staartactie, en de v-staartjes doen het goed.

Het water is helder, heel helder. Ik geloof er heilig in dat je daar zeker de kleur van je kunstaas op moet aanpassen. Vandaag vissen we met transparante – cola bruine – en licht gekleurde shadjes. Natuurlijk proberen we ook wel andere kleuren, maar je komt snel genoeg terug bij het oude kleurtje. Simpelweg omdat ik met een firetiger shadje geen aanbeten krijg, in de tijd dat Lodewijk 2 aanbeten kan verzilveren. Maar goed, terug naar de vangsten. Na 3 mooie vissen voor Lodewijk, pak ook ik de eerste snoekbaarzen van de dag. De kop is eraf!Alles op traag aangeboden kunstaas.

Ik vis vandaag met mn vertrouwde shadjes, maar wissel ook met de shadjes die ik kreeg om uit te testen. Het gaat hier om het nieuwe softbaitpakket van Pezon & Michel, genaamd ‘Gunki’. Het is een vrij breed assortiment waarbij de actie van het kunstaas centraal staat. Voor vandaag had ik een paar v-staartjes meegenomen, genaamd ‘still gun’.De ‘Still Gun’ van Gunki.

Zie hieronder het filmpje over de Gunki shads:

 

 

Nadat ik wat vis heb gevangen, hang ik er eens een ‘Still Gun’ aan, dodelijk door zijn trage actie. En warempel, ik vang er zeker niet minder snoekbaars mee. Het gaat gelijk op zelfs; Lodewijk en ik vangen zowat om en om een vis.De ‘Still Gun’ wordt goed te pakken genomen.

Na een aantal uur besluiten we de andere kant van de plas te proberen, de kant waar de wind op staat. Het duurt wat langer voor we hier actie krijgen, maar als we de juiste diepte aanhouden komt er toch echt weer vis uit. Lodewijk vangt weer de eerste vis, maar dit keer geen snoekbaars. Een forse winterbaars komt boven. Die hadden we nog niet eerder gezien hier!Prachtige winterdikke rivierbaars!

Na het terugzetten van de vis zoeken we de juiste diepte weer op, en laten de shadjes weer zakken. Het duurt niet lang voor ik een snoekbaarsje haak op de Still Gun. Tijdens het drillen van mijn vis, krijgt ook Lodewijk een forse aanbeet, waar toch wat meer gewicht achter zit. Mijn snoekbaarsje onthaak ik in het water, om Lodewijk te kunnen assisteren. Een dikke snoekbaars die richting de 80 cm gaat doorbreekt het oppervlakte. Ik assisteer hem met het schepnet… Yess! Binnen!Bij het onthaken gaat het alleen even mis.. Door het spartelen van de snoekbaars krijgt Lodewijk de staartdreg in het topje van zn wijsvinger. Muurvast, tot over de haakbocht. Ik stuur snel de boot en ontdoe voorzichtig de snoekbaars van de enkele haak. Snel die snoekbaars overboord, die vangen we heus nog wel een keer weer. Lodewijk trekt zelf de haak terug met een tangetje. ‘Dat is het voordeel van koude handen, je voelt er niks van’ hoor ik hem zeggen. Snel even desinfecteren en een plijster erop. Bakkie koffie erin, en we kunnen weer verder!Aan het eind van de middag verkassen we toch nog even terug naar de plek waar we begonnen. Een paar snoekbaarsjes worden bijgevangen, en we ruimen de spulletjes weer op. Het is mooi geweest! De vis-teller staat op 35, waarvan een stuk of 6 prachtige baarzen.Simon Torenbeek


 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21897

Foto's

92105

likes

290