Baars

Winterbaarzen

De wintermaanden beginnen zo nu en dan al een beetje op gang te komen. Na een zeer zachte herfst moet het nu toch langzaam aan wel gaan vriezen. De temperaturen liggen 's nachts al tegen het vriespunt aan en af en toe duikt het er al onder. De watertemperatuur wordt al flink koud, dus de baars gaat zich passiever gedragen. In dit artikel ga ik je iets vertellen over dat wintergedrag en hoe je de baars nu het beste kunt benaderen.

Tekst en foto's: Bernd van Broekhoven

Waar moet ik zoeken?

Om de baars 's winters goed te kunnen vangen moet je als eerst zeer geduldig zijn. Zeker wanneer je vanaf de kant te werk gaat. De baarzen zoeken de diepe stukken op van je vaart of kanaal, dus als je totaal geen idee hebt hoe het reliëf loopt op de bodem, dan heb je wellicht een klein probleempje. Althans, je zult dan erg goed moeten zoeken. Vaak kun je wel een beetje invullen waar de diepere stekken zijn. Denk maar aan duikers, bruggetjes en sluisjes. Omdat de opening daar vaak nauw is, staat er dikwijls veel stroming.

Die stroming schuurt bij wijze van spreken de bodem en zo ontstaan daar diepere stukken water. Het is dus gewoon even zoeken naar de stekken. Eenmaal zo'n stek gevonden, dan kun je de baars gaan opzoeken. Vaak zijn er grote scholen kleine baars te vinden, maar sluit zeker de grote knapen van over de 35 cm niet uit. Ze zeggen vaak dat de grotere baarzen solidair leven, maar ik heb toch wel al ontdekt dat dit echter niet altijd het geval is. Zeker 's winters niet! Om goed te kunnen overleven komen ze in grote scholen samen. Ook de kastelen van baarzen komen samen, wat sommige mensen toch vaak anders zien.

Baars zoekt seizoen in, seizoen uit graag plekken op waar beschutting is. Ik had laatst van enkele scheepsliederen gehoord dat er wat schepen lagen afgemeerd en dat het daar behoorlijk diep is. Ik twijfelde dus niet om daar te gaan vissen. Toen ik op de stek aan kwam ben ik meteen gaan verticalen met wat shadjes en pilkertjes. Vaak belande het aas nog niet eens op de bodem, omdat ik elke keer tijdens de afdaling al diverse aanbeten kreeg en er zo vaak ook eentje wist te vangen. Geeft toch wel een fijn gevoel als je met een graad onder nul staat te vissen. Elke aanbeet van zo'n baars geeft je weer een warm gevoel. De baarsjes die ik toen tussen die schepen ving waren allemaal zo'n 20 cm lang, dus niet echt een formaat om over naar huis te schrijven. Uitlopers van kanalen en vaarten willen ook nog wel eens uitblinken.

Vaak is het er rustiger dan op het kanaal of de vaart zelf. Vaak kun je in die uitlopers ook jachthaventjes vinden en dat zijn echt de winter hotspots voor baars. Veel beschutting en er is vaak veel voedsel voor de baars aanwezig. Denk maar aan voorntjes en ander klein grut. Het belangrijkste idee van het zoeken van baarsstekken is in ieder geval zo dat je het niet te snel moet opgeven. Denk niet te snel dat ze er niet zitten! Kam je stek goed uit en wie weet kom je dan een grote school met baarzen tegen. Zeker 's winters is het dan dikke pret. Met al die kou is het wel prettig dat je wat vangt, dus blijf gewoon proberen en blijf altijd bij de gedachte dat de aanhouder wint.

Met wat kan ik het beste te werk gaan?

Tja, met wat kun je nu het beste te werk gaan? Ik heb al door veel woordenwisselingen waargenomen dat er toch nog best wel wat voorkeuren zijn als het gaat om goed winterkunstaas. Vaak heeft dit te maken met het type water waarop gevist wordt, maar de gedachte dat het kunstaas hem of haar gewoon niet aan staat wil ook nog wel eens meespelen. Als je bijvoorbeeld op kanalen van zes meter diep met kleine spinnertjes gaat gooien, dan garandeer ik je weinig succes. Hetzelfde met ondiepe poldervaarten. Ga je hier gooien met een Rapala Dives To Ten, dan denk ik dat je erg weinig baars zult gaan vangen.

Deze twee voorbeelden liggen natuurlijk erg voor de hand, maar keer op keer als ik iemand tegen kom tijdens het baarsvissen dan krijg ik vaak te horen dat ze niks vangen. Je geeft dan even de tip dat ze eens met een ander stukje kunstaas moeten proberen. Negen van de tien keer zie ik dan dat ze na een tijdje al wel wat gevangen hebben. Het is dus erg belangrijk dat je de baars met het juiste kunstaas benader. Hieronder heb ik even op een rijtje gezet wat nou mijn beste winteraasjes zijn voor de baarzen.

Al dat geen wat hieronder staat weergegeven zijn mijn voorkeuren, dus wilt het niet zeggen dat andere kunstaastypen niks vangen in jou regio. Diepduikende pluggen en diverse softbaits geven mij elke winter weer het meeste vertrouwen. Je kunt deze bijvoorbeeld online bestellen bij Fish Inn Hengelsport, die leveren lekker snel!


Diepduikende pluggen:

Mijn grootste voorkeur gaat echt naar de diepduikende plugjes. Ze zijn echt zo veelzijdig en je kunt ze jaar in jaar uit erg goed inzetten. Je hebt echt zo veel modellen die bruikbaar zijn voor in de winter, maar zal er voor de duidelijkheid wel een paar noemen. Allereerst is de Salmo Hornet echt geweldig. Je hebt ze echt in veel afmetingen en kleuren, maar er is er gewoon eentje die er wel tussen uit blinkt. De diepduikende versie van 7 cm. Lekker licht en dus erg goed te vissen aan een lichte spinstok. Hij biedt niet veel weerstand, dus wederom erg fijn. De Hot 'n Tot van Storm is even een ander verhaaltje. De 5 en 7 cm lange plugjes geven vrij veel weerstand en slaan geweldig ver uit. Je kunt ze lekker ver weg zetten en ze duiken net zoals de Salmo Hornet redelijk diep. Een metertje of drie, vier zit er voor allebei wel in. Beide pluggen ratelen niet en zijn dus minder geschikt voor in de winter dan de pluggen die ik nu ga noemen. De Rapala Dives To Ten en Sixteen zijn echt prachtige voorbeelden van winterpluggen. In die snelle diepduikers van plastic zijn enkele ratels ingebouwd. 's winters zal de baars dit dus erg aantrekkelijk vinden en zal dus sneller tot aanval over gaan dan bij de niet ratelende plugjes. Als laatste noem ik even de Loudmouth van Manns. Deze plug is redelijk groot en zal niet gauw ingezet worden als baarsplug. Ik heb toch al wel gezien dat juist de Manns Loudmouth en killer is. Door de grote hoeveelheid ratels die zijn ingebouwd is deze plug een echte herrieschopper. Je zou haast zeggen dat die plug de baars weg jaagt, maar het is juist andersom. De baars wordt hier echt helemaal wild van en is bij mij dus erg geliefd. Vorig jaar winter heb ik mee gemaakt dat de baars bij een warm water lozing met geen enkel stukje kunstaas te vangen was. Ik haalde dus voor de verandering even die Loudmouth erbij. En juist alleen op dat kunstaas, ongeacht de kleur, doken ze er echt elke keer op met brute agressie. Was echt een geweldige dag om niet te vergeten. De diepduikende plugjes staan bij mij al een tijdje in het krijt, en dat zal altijd zo blijven. Bekijk hier direct even alle pluggen bij Fishinn


 

 

Softbaits: dit is echter ook een type kunstaas van de bovenste plank. 's Winters zoek je de baarzen diep en met wat voor kunstaas kom je nu het snelst op diepte? Juist, softbaits! Er is geen ander type kunstaas wat zo snel op diepte komt als onze softbaits. Twisters, shads en diverse slugs zijn de beste winteraasjes om in de winter mee te verticalen. Zoek naar stijlaflopende oevers en vis ze daar vanuit de boot of vanaf de kant secuur af. Ook bij dukdalven, steigers en bruggetjes kun je 's winters leuke scholen met baars aantreffen. Als je niet kunt kiezen tussen de grote hoeveelheid softbaits, moet je gewoon proberen. Er zijn dagen dat shads uitblinken, maar zeker ook dagen dat een traag aangeboden slug zijn werk het beste doet. Even voor de duidelijkheid. Een slug is gewoon een softbait dat enkel alleen bestaat door een lang, smal lichaam met een heel dun gevoelig staartje. Het roteert niet zoals een twister of shad dat doet, maar waggeld gewoon op en neer. Snoekbaars is er echt helemaal verzot van en ze willen dikwijls fraaie baarzen omhoog halen. Zoals Robert-Paul in het derde deel van zijn shad-artikelt al zei: "shads zijn geen wonderaasjes" Je moet de softbait echt naar de vis toebrengen en het wilt gewoon gebeuren dat er dagen zijn dat je er echt geen beet mee krijgt. Over het algemeen is de baars zeer kieskeurig en die kieskeurigheid ligt 's winters echt op z'n hoogste niveau. Ik heb dagen gehad dat ik veel baars ving met een roze twister en ook verschillende dagen dat ik op dezelfde plek niks meer ving met die roze twister, maar met een geel shadje. Het is gewoon zoeken en uitproberen. Eenmaal een school baars en de juiste kleur softbait gevonden, dan is het dikke pret.

 

 

 

 

 

Tot slot: zoals je wellicht al gemerkt hebt uit je eigen visavonturen is het zo dat baars 's winters niet op elk tijdstip van de dag te vangen is. Het is voor mij nog steeds een raadsel waarom ik vroeg in de ochtenden haast geen baarzen vang. 's Zomers zijn er nog wel eens dagen dat je in de vroege morgen wat vangt, maar 's winters hoef je het van mij echt niet te proberen. Vaak is het gewoon zo dat de baars 's winters pas na het middaguur een beetje los komt. Ze gaan wat jagen in scholen, maar blijven toch passiever dan dat je de baars 's zomers wel eens tegen het lijf loopt. 's Zomers wilt het in de latere uren van de dag en zelfs 's nachts nog wel eens zeer goed. Ik heb daar een tijdje geleden nog een artikel over geschreven: "Nachtelijke baarsactiviteiten" Omdat het nu al zeer vroeg donker is vis je sowieso sneller in het donker, omdat je dat dan wel eens wilt uitproberen. Nou het is echt niet te harden met de vangsten. Het komt er dus op neer dat je de baars enkel alleen tussen 12 en 3 het beste zult vangen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar uit mijn ervaringen heb ik gehaald dat die drie uurtjes uitblinken. Laat het ook eens van je weten wat jij nu vindt over het baarzen in de winter en dan hoop ik dat er nog leuke en leerzame ervaringen naar boven komen. Veel succes in deze frisse periodes en vang ze!

 

 

 

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21190

Foto's

92088

likes

242