Kunstaas | Snoek

Oppervlakte-actie

Vissen met oppervlaktekunstaas is enorm spectaculair en de aanbeten zijn letterlijk spetterend. Met veel kabaal wordt de bait van de oppervlakte geplukt en soms zie je grote snoek met een flinke boeggolf zelfs al van ver op je bait afstormen. Gek genoeg moet deze visserij nog wel flink aan populariteit winnen; waarschijnlijk vooral vanwege een gebrek aan vertrouwen in oppervlaktekunstaas. Toch is dit een visserij, waarmee je in de zomer zelfs enorm in het voordeel kunt zijn.

Tekst, foto’s & film: Aart Bergsma en Kees Beerens


 

KUNSTAAS


In eerste instantie denk je bij topwaters aan kunstaas dat op het wateroppervlak wordt aangeboden, echter nemen wij die definitie wat ruimer met (weedless)kunstaas dat je in de oppervlakte of heel ondiep, eventueel vlak boven de waterplanten kunt vissen. Zeker ’s zomers kun je je voordeel doen met oppervlaktekunstaas en dan met name op wateren met relatief veel plantengroei, waar rovers tussenliggen.

De grootte van het oppervlaktekunstaas bepaalt een beetje de soort waar je op vist. Met het kleine kunstaas kun je in principe alle roofvissen najagen (denk ook aan baars en roofblei), alleen ben je met het echt grote kunstaas natuurlijk wat selectiever en wordt de kans op snoek groter. Niks mis mee natuurlijk!

Hoewel kleurkeuze sterk persoonlijk is, is zwart of donker kunstaas bij ons toch favoriet. Deze kleur ziet de snoek, zeker op een schemerige zomeravond, veel beter tegen het lichte wateroppervlak dan een licht gekleurde bait.

TYPES


De keuze in topwaters is zoals gebruikelijk weer reuze groot. Hierbij in het kort een opsomming van kunstaastypes die je in de zomermaanden prima kunt gebruiken, wanneer al het dieper duikende kunstaas hopeloos vastloopt in de waterplanten:


  • Walk the dog stickbaits, zoals de Homewrecker, Seducer, Sammy en Spook.

  • Propbaits, zoals de Rumbler en Slammer.

  • Crawlers en creepers; alles wat over de oppervlakte 'kruipt' zoals kikkertjes en de Staggering Gomez.

  • Breedbladige lepels die je ondiep kunt vissen, liefst met tweetandige omhoog gerichte haak.

  • Drijvende jerkbaits en swimbaits/cranckbaits, zoals Locomotive en drijvende Suicks.

  • Weedless gemonteerde softbaits, zoals Slither, grote twisters, Toads en Dull Shads.

  • Streamers of tubeflies, die groot genoeg zijn om met een spinhengel te kunnen gooien.

  •  


VOLGERS


Het kan voorkomen dat de snoek alleen maar volgt, niet aanbijt en het kunstaas tot vlak voor je voeten achterna zwemt. Tempowisselingen zijn dan dé manier om de aanbeten uit te lokken. Ook kan het heel goed werken om gewoon te stoppen met binnendraaien. Laat het kunstaas helemaal stilliggen en wacht rustig tot alle kringen zijn weggetrokken. 10, 15, 20 seconden… geduld! Vervolgens kan één klein tikje dan genoeg zijn voor die explosieve aanbeet. Vaak laten wij het kunstaas precies op de rand van waterplanten stilvallen, ook als we helemaal geen rover zien volgen. Het zijn namelijk wel de geijkte plekken waar snoek in de hinderlaag ligt. Sla overigens niet direct aan als je de aanbeet ziet, wacht totdat je weerstand voelt op de hengel.

WATERVOGELS


Houd bij de oppervlaktevisserij altijd de watervogels en hun jongen in de gaten. Zijn er de ene dag nog 7 pullen en de volgende maar 4 of 5? Grote kans dat er snoek in de buurt ligt en waarschijnlijk nog een grote ook! Altijd goed om in de buurt van de nesten of achter zo’n rijtje pullen een propbait te water te laten. Vaak pakken ze juist net die ene iets afgedwaalde pul…

CULTUURWATER


Eigenlijk kun je overal met topwaters en weedless kunstaas vissen, maar vooral wateren met waterplanten zijn interessant. Tegenwoordig vind je veel ondiepe, rijkelijk begroeide cultuurwateren in dorpen en steden. Door het verbeterde rioleringssysteem en goed beheer van afval- en regenwater worden deze sloten steeds helderder en dat bevordert plantengroei. Daarnaast is dat een pluspunt voor snoek, die toch vooral op zicht jaagt. Soms groeien die wateren nagenoeg helemaal dicht en ben je met ander kunstaas snel uitgevist.

Ook grotere plassen hebben plaatselijk ondiepe platen met waterplanten of een weelderig begroeide oeverzone. Vis deze plekken secuur af. Vanuit de bellyboat of visboot: gooi naar de kant toe en vis naar het diepe toe. Vanaf de kant precies andersom: gooi ruim over de beplanting heen en vis naar de rand van de waterplanten toe. Laat hem daar even liggen en geef hem nog wat kleine tikjes voordat je het kunstaas over de planten heen weer op tilt. Meestal heb je op dat randje de meeste kans op aanbeten.

 

Tekst, foto’s en film Aart Bergsma en Kees Beerens

 

 

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22082

Foto's

91912

likes

295