Overige vissoorten

Meten vs Wegen

Nederland is het land van meten. Grote vissen drukken wij uit in centimeters. Tenminste, dat is niet helemaal waar, want er is een grote uitzondering; kijk maar naar karpervissers, die hun vissen juist wegen. Eerlijk gezegd zegt het gewicht ook heel veel over de vangst. Twee snoekbaarzen met dezelfde lengte, maar met een verschil in gewicht kunnen er totaal verschillend uitzien. Echter, in hoeverre is het gewicht nog van belang als we weten dat een snoek net voor of net na de paai nogal in gewicht kan verschillen? Hoog tijd om eens wat roofvissers uit binnen- en buitenland aan de tand voelen over dit onderwerp.

Rob Smith | Team: Tackle Trade World
Nationaliteit: Engelse
Leeftijd: 25
Favoriete visserij: Jiggen op snoek en snoekbaars met softbaits.


In Engeland is het altijd eigenlijk al de gewoonte geweest om de gevangen vis te wegen en alle records van verschillende vissoorten worden dan ook uitgedrukt in pounds (1 pound = 451 gram) en ounces (1 ounce = 28,3 gram). Als een echte Engelsman weeg ik mijn vis dan ook. Zelf vind ik het gewicht van de vis ook veel meer een totaalbeeld geven.  Zo zijn de snoeken die ik vang op meren in het algemeen wat korter dan de exemplaren die ik vang op de rivier, maar dat betekent niet dat ze minder indrukwekkend zijn. Integendeel, sommige van eerstgenoemde zijn echt moddervet! Ik denk dat deze discussie te maken heeft met de verschillende culturen. Ieder land heeft zo zijn eigen theorieën voor wat betreft het registreren van recordvissen.

Het beste is misschien wel om de vis te wegen en te meten, maar daarbij moet je erg uitkijken dat de vis niet te lang uit het water is. En eigenlijk, zo lang jij zelf plezier hebt en trots kan terug terugkijken op een bepaald recordexemplaar, wat maakt het verder dan nog uit?

Arnout Terlouw | Team: Rovers
Nationaliteit: Nederlandse
Leeftijd: 52
Favoriete visserij: Oppervlaktevisserij.

Gewicht in relatie tot de lengte van een vis zegt veel over de conditie van een vis en over de proporties. Een dikke, vette snoek van 90 cm en 9 kg, ziet er bijvoorbeeld veel indrukwekkender uit dan eentje van over de meter die zo dun is al een lat… Ze zeggen wel eens: ‘meten is weten’, maar dat gaat ook op voor wegen! Kortom, je zou eigenlijk beide moeten doen, maar lang niet altijd is dat wenselijk, omdat dat niet ten goede van de vis komt, zeker niet als het gaat om grote, zware vissen!  Meten kun je heel snel en accuraat doen (al worden er maar al te vaak vele centimeters gesprokkeld), de lengte maar eventueel ook de omvang. Wil je een vis goed en veilig wegen (met weegzak, etc.), dan is dat al gauw een klusje wat meer tijd in beslag neemt en of dat goed is voor de vis is iets wat je je altijd moet afvragen. Dat is ook de reden waarom ik nog maar zelden vissen weeg, zeker geen heel grote, zware vissen meer, waarbij het wegen een hele onderneming wordt! Na al die jaren kan ik het gewicht gelukkig aardig schatten…

Dalien | Team: Savage Gear en Okuma
Nationaliteit: Kroatische
Leeftijd: 32
Favoriete visserij: Experimenteren met nieuw kunstaas en technieken.

Allereerst moet ik zeggen dat ik altijd zou kiezen voor een goede foto van een kleinere vis in plaats van een slechte foto van een grote vis met een xxl gewicht en dito lengte. Vissen betekent voor mij plezier hebben en met foto’s wil ik dat goed in beeld kunnen brengen; afmetingen en gewichten kunnen mij niet zo heel veel schelen. Maar goed, sommige vissen moeten gewoon opgemeten worden. We zijn en blijven tenslotte sportvissers en willen vangsten met elkaar kunnen vergelijken en records kunnen claimen. De enige meting die ik toepas bij potentiële records, is die in centimeters. Voor mijn gevoel is dat de enige correcte meting van een vis, aangezien het gewicht van (zeker grote) vis door het jaar heen flink heen en weer schommelt. Zo kan het gewicht van bijvoorbeeld een snoek voor en na de paai zomaar een paar kilo verschillen. Ook denk ik dat het wegen van vis schade toe kan brengen, wanneer er niet het juiste materiaal wordt gebruikt.

Roel Trum | Team: Fox Rage
Leeftijd: 31
Favoriete visserij: Verticalen op (rivier)snoekbaars.

Laat voorop staan dat vissen voor mij om de beleving gaat… Lekker met je vismaatje op een koude winterdag bezig zijn met je favoriete hobby. Voor mij en mijn vismaten is dat verticalen op de grote, snelstromende rivieren. Door onze methodes (stekken, kunstaas, presentatie) aan te passen kunnen we zelfs behoorlijk gericht op bovengemiddeld formaat snoekbaars vissen. Maar wat is nu bovengemiddeld? En wanneer en waarom besluiten wij een vis te meten?

"Waarom meten?

Snoekbaarzen boven de 70 cm en snoeken boven de 90 cm vind ik persoonlijk ‘bovengemiddeld’, vanaf deze lengte wordt er dus ook gebruik gemaakt van de meetplank. Dat wil echter niet zeggen dat er nimmer kleinere vissen worden gemeten. Ooit is het ter referentie leuk om de afmeting van een gevangen vis vast te stellen… dat kan allerlei redenen hebben: omdat je het simpelweg leuk vindt om te weten, of omdat het ‘de mooiste vis van de dag was’ en dat hoeft echt niet altijd de grootste te zijn, of omdat je deze vis op een hele speciale manier gevangen hebt. Feit is wel dat bij ons in de meeste gevallen in de boot de meetplank wordt gehanteerd en eveneens uitsluitend wanneer het gebruik hiervan de gezondheid van de vis niet kan schaden, aangezien het exact opmeten van de vis toch net even wat meer tijd in beslag neemt… Laten we hopen dat we deze winter de meetplank maar vaak mogen gebruiken!

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22082

Foto's

91912

likes

295