Visverhalen

Missie Roofblei aan de Vliegenhengel

Roofblei vangen aan de vliegenhengel. Rico 't Mannetje en Rob Kraaijeveld zijn de uitdaging aangegaan. Op een prachtige zomerochtend vaar ik het grote water op met twee bloedfanatieke sportvissers.

Visgids Rob Kraaijeveld

Tekst: André Breukel - Foto's: André Breukel - Rob Kraaijeveld 

Introductie

Je kunt rustig zeggen dat Rob Kraaijeveld een bekendheid is binnen de roofviswereld; jarenlang vist hij op roofvis en beheerst het spelletje als geen ander. Tegenwoordig is Rob ook actief als visgids op het Haringvliet e.o. en maakt hij nog steeds de welbekende Torrob jerkbaits. Rob is een sportvisser pur sang en kan uren praten over zijn visserij en deelt zijn kennis daarbij graag met anderen. Een dag vissen met Rob is niet alleen erg gezellig maar ook zeer leerzaam.

Rico ’t Mannetje heeft zijn sporen verdiend in de diverse zeeviswedstrijden, hij was o.a. lid van het succesvolle Nederlands team dat tijdens het WK kustvissen 2017 in Zuid-Afrika het zilver pakte. De laatste jaren heeft hij zich ontwikkeld als een echte allround visser en is op basis daarvan als Pro Staffer toegevoegd aan het Pure Fishing team.

Roofblei op de vliegenhengel

Standje roofblei

Vandaag dus in de boot met twee fanatieke sportvissers met een missie: roofblei aan de vliegenhengel.

Rob heeft de afgelopen weken zijn visradar op standje roofblei staan en met succes. De eerste roofbleien hebben de boot van Rob inmiddels aan de binnenkant gezien. Op zijn 'Rob’s' gaat hij hier weer volledig voor. Stekken zoeken, streamers binden, informatie verzamelen; alles om zijn doel te bereiken. Het blijft prachtig om te zien dat Rob, ondanks al zijn ervaring, nog altijd een enorme gedrevenheid heeft wat betrekking tot nieuwe visserijen. En dit werkt aanstekelijk, want ook Rico staat inmiddels op standje roofblei met de vliegenhengel als wapen.

Roofblei aan de vlieghengel

Rob zijn radar staat al een aantal weken op standje roofblei en met succes!

Warm, warm , warm

Ja, het was warm de afgelopen dagen, maar voor onze visdag is er koeler weer voorspeld. De temperatuur zakt van 31 naar 22 graden, het zou weleens los kunnen gaan. Zo filosoferen we onderweg naar de trailerhelling. Eenmaal op het water begint het zoeken naar jagende roofblei.

Lokaliseren van roofblei

Op dit moment is er nog veel klein speldaas aanwezig waar roofblei in deze tijd massaal op jaagt. Duikende sterntjes zijn een teken dat er iets aan de hand is. De roofblei jaagt het speldaas naar de oppervlakte en de slimme vogels profiteren daarvan. Uitkijken dus naar die duikende sterntjes. Al vrij snel spotten we een groot aantal sterntjes op een stek waar het ook nog lekker stroomt, dit ruikt naar roofblei.

Roofblei aan de streamer

Stek benadering

Deze stek leent zich uitstekend voor de inzet van de vliegenhengel, de aanwakkerende wind laat het niet toe met twee vissers de stek aan te werpen, de eer is aan Rico.

Roofblei is ook een schuwe vis, dus een voorzichtige benadering van een dergelijke stek is essentieel. Rob weet de boot perfect te positioneren en ook te houden met behulp van de ankerfunctie op de elektromotor. Al bij de tweede worp is het raak, een roofblei heeft de aangeboden streamer gretig gepakt en een mooie dril volgt. De eerste roofblei van de dag kan worden geland. Dit smaakt naar meer, snel weer aanwerpen! De streamer wordt meerde malen aangevallen maar helaas zonder succes. Nu blijkt hoe snel de stek is verstoord, want van roofblei is na enkele worpen geen spoor meer te bekennen. 

Roofblei met de vliegenhengel

Missie geslaagd voor Rico

Winderig

Er staat inmiddels een stevige bries, wat het aanwerpen van potentiele stekken er niet gemakkelijker op maakt. Diverse stekken vissen we nog af, maar van de roofblei ontbreekt elk spoor, misschien het tijdstip of het weer? Wie zal het zeggen. De vliegenhengels worden vervangen door spinhengels en de streamers vervangen door rubber, de target vis is geen roofblei maar baars of snoekbaars.

Visgids Rob Kraaijeveld

Op de vliegenhengel

Na een paar mooie driften hebben we nog een mooi aantal snoekbaarzen, baars en een snoek weten te landen. Maar opeens waren daar weer die duikende sternen rond een uitstekende krib. Snel maar behoedzaam wordt de boot in die richting gestuurd, met Rico op scherp voorin de boot, nu bewapend met de spinhengel.

Je ziet de sternen duiken op de aasvisjes en de roofblei is zichtbaar aan het jagen. De eerste worp van Rico is meteen raak, een mooie roofblei kan worden geland, vervolgens meteen weer ingooien en BAM HANGEN. De hengel wordt zo krom als een hoepel getrokken, dit is een beste. Na een mooie dril kan de roofblei netjes worden geland, 68 cm lang. 

Bekijk het filmpje en let op de duikende sternen op de achtergrond, hier is roofblei actief!

Roofblei streamer

Een klein slank streamertje voor roofblei

Met welk materiaal?

Om op roofblei te vissen met de vliegenhengel volstaat een hengel in de aftma 6 klasse. Het type lijn is afhankelijk van de omstandigheden en het type visserij dat je wilt beoefenen. Vandaag had Rico voor een snel zinkende Vision Bottom Express lijn gekozen, dit werkte perfect op de stukken waar het water flink stroomde. Vis je met poppers? Dan is een drijvende lijn natuurlijk de beste keuze. Zorg dat je kunt inspelen op de verschillende omstandigheden die je kunt tegenkomen op de rivier.

Simpele, slanke streamertjes zoals op de afbeelding in diverse kleurpatronen, vandaag was wit succesvol maar wie weet wat het morgen weer is?

Met dank aan visgids Rob Kraaijeveld (robfishingguide.com) voor deze leerzame dag.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21552

Foto's

92113

likes

271