Visverhalen

Op snoek met Jouke

De nazomer is in volle gang en sessies op het water zijn nu om van te watertanden. Wij besluiten een dag ongedwongen met specialist Jouke Jansma van Daiwa te gaan vissen. Noem het een allround sessie op snoek. Hoe dan ook, wij waren benieuwd hoe zo’n dag er bij deze roofviscrack uit ziet. Hoe stemt hij af op bepaalde situaties; we volgden hem van minuut tot minuut.

Tekst en foto’s redactie

07.30

De nazomer doet behoorlijk van zich spreken. Daar waar de maanden juni en juli het lieten afweten maakt augustus het goed met in de staart september, die ook veel zon belooft. Toch is het vandaag in de vroege ochtend ronduit fris en hangt er een dikke mist over het Zwarte Water, een dode rivierarm in de buurt van Zwolle. Gelukkig trekt de mist al weg als Jouke zijn boot gaat traileren. 


08:00

Eenmaal op het water geïnstalleerd, stippelt Jouke zijn plan uit. Het scenario van de ochtend is wat tweeledig. De vis is dan doorgaans behoorlijk actief en dat wordt bevestigd met allerlei actie aan het wateroppervlak. Verder kunnen we vaststellen dat zowel wit- als roofvis zich met name in de oeverzones ophoudt in feitelijk elke waterlaag. In eerste instantie wordt het zoeken dus en dat betekent trollen. 

08:10 

Omdat het nog onduidelijk is in welke waterlaag de rovers zich ophouden, kiest Jouke er voor om met de handhengel een shad te vissen, een Prorex Classic Shad DF van maar liefst 25 cm met een loodkop van 40 gram. Hiermee zal hij met name de onderste waterlagen bestoken. Op de afgesteunde hengel een Prorex Hybrid Swimbait voor alles wat rooft onder de oppervlakte. Voor dit kunstaas gebruikt Jouke een sideplanner, opdat deze swimbait op een mooie afstand van de shad loopt. 

Plannerboards, met name in scandinavië zijn ze gemeegoed, hier in ons land moeten ze nog steeds aan populariteit winnen.

8:20

Bam, de eerste aanbeet! Een snoeiharde aanbeet van een snoek van 85 cm op de shad. Zitten de vissen dieper? Hmm, moeilijk om op basis hiervan al conclusies te trekken…

9:30

De eerste vis lijkt een toevalstreffer uit het diepe te zijn. Na deze eerste snoek wordt het een gekkenhuis. Meerdere aanbeten volgen elkaar op, maar dit maal wordt keer op keer de Hybrid Swimbait gegrepen. De meeste aanbeten worden verzilverd en zo kan Jouke er 4 maar liefst snoeken bijtekenen, die stuk voor stuk boven de 70 cm lang zijn. Alles wijst er op dat de snoek in de bovenste waterlagen actief is.

10:00

Dan breekt het zonnetje door. Heerlijk, de zomer laat zich voelen. De algemene recreant zal uit zijn dak gaan, voor de visserij is het niet best. Het valt feitelijk helemaal stil. Volgens Jouke heeft het alles te maken met het feit dat de aasvis ’s middags de neiging heeft om de bodem op te zoeken. De groeiende aanwezigheid van vele recreatieboten zal dat alleen maar versterken. 

10:30

De fishfinder sterkt het vermoeden dat de vis wegzakt. Op het beeldscherm zien we op bepaalde plekken hele scholen, maar steevast tegen de bodem geplakt. Tijd om aan een ander plan te gaan denken. 

Naarmate de dag vordert zien we de aasvis dichter naar de bodem zakken...

10:40

Toch vervolgen we onze weg trollend, maar nu naar een veelbelovende plek van  Jouke die net ver ligt. Het gaat hier om een buitenbocht waar de binnenvaartschepen flink moeten bijsturen om hier het hoekje om te gaan; dat zorgt altijd voor de nodige tumult onder water. Verder is de buitenbocht altijd net wat dieper. Eenmaal aangekomen vaart Jouke er eerst een trollend overheen en inderdaad, het wemelt er van de aasvis. 


10:50

Trollend vangen we niks en eenmaal aan de buitenkant gooien we het roer letterlijk en figuurlijk om. Nu gaan we driftend terug en gaan we de boel werpend met shads aan de tand voelen. Hiervoor gebruikt Jouke een Duck Fin shad van 13 cm met een 20 grams loodkop. Inderdaad, wat aan de zware kant, maar zo kunnen we relatief snel en eenvoudig de bodem afspeuren met dit kunstaas. De shad is bewust een meetje medium sized gekozen. In principe sowieso prima voor snoek, maar qua grootte ook prima voor eventuele snoekbaars die hier op de loer ligt. 


11:10

Helaas levert het niks op. Niks geen aanbeet, terwijl we duidelijk veel vis zien liggen, waarvan sommige signalen erg aan roofvis doen denken. Volgens Jouke heeft het alles te maken met de aastijd van de vis. Op sommige dagen kan dat heel nauw luisteren. Je vangt geen schub, totdat onder water een soort van dinner bell klinkt. Vervolgens aanbeet na aanbeet om ook weer net zo resoluut te eindigen als dat het begonnen is. Hoe dan ook, op dit moment lijkt de vis zich in passiviteit te hullen. 

11:40

Jouke besluit zijn topstuk nog radicaler aan te pakken door te gaan verticalen. Nu nog wat kleinere shads van 10 cm met loodkopjes van 10 tot 14 gram. Backtrollend varen we het stuk voor de derde keer weer op. Regelmatig voelen we witvis tegen de lijn beuken maar echte aanbeten lijken uit te blijven. We willen er net de brui aan geven als Jouke op het laatste stuk een beuk op zijn hengel krijgt. Een 70’er snoek is het haasje. Een nieuwe dinner bell?

12:00

We vervolgen ons weg verticalend maar vangen bot. Vreemd dat de snoekbaars niet thuis geeft. Jouke heeft er dan ook geen verklaring voor. Enfin, we ruimen de verticaalstokken weer op en besluiten een andere stek te bezoeken. Hier loopt de bodem wat flauwtjes van de oever weg tot zo’n 5 à 6 meter met onder water interessante strekdammen. In het water zien we er stokken van de plaatselijke beroepsvisser staan. Altijd weer schrijnend om te zien, maar dit keer geen netten. Hopen op het beste…

13:00

De aanwezigheid van aasvis is hier een stuk minder met hier en daar wat plukjes. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar de rovers laten zich niet zien op de nieuwe stek. Jouke maakt zich echter niet zo’n zorgen. Hij gelooft heilig in een nieuwe aasperiode.  

14:00

Net als Jouke toch ook wel begint te twijfelen over nog een schafttijd voor de rovers, krijgt hij een aanbeet. Feitelijk vissen we niet heel anders dan aan het begin van de ochtend. Dieplopend kunstaas en swimbaits die de bovenste waterlagen afzoeken. 

15:00

En jawel, het is weer etenstijd; een gekkenhuis. We krijgen nog net geen double strikes, maar het scheelt niet veel! Met name de diepduikende Prorex Diving Minnow krijgt er van langs, een mooie wild bewegende crankbait met een doffe ratel. Aha, die vis zit dus vlak tegen de bodem? Wel, net als we het lek denken boven te hebben, knallen er meerdere snoeken op de ondiep lopende swimbaits. Soms moet je ook niet zoeken naar verklaringen zullen we maar zeggen.

16:00

Het is niet te geloven wat een snoek we vangen in een uurtje tijd, maar dan is het ook plotseling weer helemaal afgelopen. We zijn echter dik tevreden en breien er een eind aan. Beiden moeten we nog een flink stuk rijden en zo kunnen we nog een stuk voor de files pakken. 
 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21889

Foto's

92105

likes

290