Evenementen

Luremasters 2019; DAG 1

Vandaag is het zover! De eerste dag van de Luremasters 2019, 3 wateren, 90 boten 180 deelnemers, een ware strijd der titanen! Dat de goden hun goed gezind zijn is te zien aan het weer; windkracht 1-2 met maximaal een 3 en een bewolkte hemel met af en toe een zonnetje bij 17 graden; echt, veel betere omstandigheden ga je denk ik niet krijgen. Welk team gaat deze dag op zijn naam schrijven? Over een paar uur weten wij het.

6:00 uur traileren 

De nieuwe trailer helling bij de banaan het traileren gaat daar ook zoals de naam zegt als een banaan

Een wedstrijd valt en staat bij de mensen er achter en dat dit bij de Luremasters goed zit is te zien aan de snelheid waarmee de boten getrailerd worden, om 6 uur liggen de marshal boten er nagenoeg allemaal in en beginnen zij de deelnemers in banen te leiden om te traileren. Als een geoliede machine wel te verstaan, rond 7:30 uur liggen bijna alle boten al in het water. Vooral bij de nieuwe trailerhelling op het Hollands Diep gaat het zoals de naam al zegt als een banaan.

De marshals hebben er ook zin in, nog even overleg voor de start en de toeters opladen...

8:00 uur Start!

Langzaam kruipt de klok naar de magische cijfer combinatie 8:00. Dan is het moment daar, acht uur, de start, als een stel bloedhonden die hun prooi geroken hebben stuiven de deelnemers weg op naar de stekken en de vis. De start verloopt vlekkenloos, mede doordat de organisatie aan de deelnemers heeft gevraagd om de boten met veel pk's vooraan te laten liggen bij de start. Dit puur vanuit het punt veiligheid. Het deelnemersveld is breed qua niveau van vissers en dat zie je ook aan de boten. Was vroeger een 60 pk een grote motor, tegenwoordig is 115 de standaard en zijn boten met meer dan 200 pk geen uitzondering meer. Hierdoor is het verschil in de vertreksnelheden erg groot en kunnen er, hoe zal ik het zeggen, minder veilige situaties ontstaan. Met de grote motoren voor is dit geen probleem meer en voor de deelnemers maakt dit niet uit. Dat de Luremasters een unieke wedstrijd is en de sfeer hier alles bepalend is, blijkt al snel als alle deelnemers hieraan gehoor geven zonder ook maar een woord van onvrede. 

Als een stel bloedhonden die hun prooi geroken hebben stuiven de deelnemers weg

En dan gaat het snel 8:10 uur, de eerste vis is aangemeld, een baars van 22 cm, niet veel maar de wedstrijd is van de 0 en elke centimeter is er een. Maar dan komen er ook meer vissen binnen. De eerste snoekbaars op het Haringvliet is gemeld om 8:12 uur door team 3.

En niet veel later de eerste snoek voor team Shimano.

Team Schäfer/Schmitt (winnaars Luremaster 2018) proberen hun geluk op de stek die hun vorig jaar zoveel vis bracht. Of ze dit dit jaar weer lukt? 

8:24 uur De eerste metersnoek is gevangen! Sean Wit weet deze dame van 107 centimeter te verleiden op het Haringvliet, helaas nog geen foto deze komt snel.

9:00 uur Het gaat hard!

We zijn inmiddels ruim een uur in de wedstrijd en de teller staat al op 120+ vissen! Uiteraard moet je hierbij wel in gedachte nemen dat er 90 teams mee doen i.p.v. 60 en dat deze teams niet de standaard 'Jan met de pet op' vissers zijn, maar toch is dit al een waanzinnig resultaat. Aangezien we in de Hoezemoos geen wifi hebben hoop ik dat de databundel van de Luremasters organisatie groot genoeg is. 

We zijn inmiddels ruim een uur in de wedstrijd en staat de teller al op 120+ vissen!

9:25 uur Team Sean Wit & Jesse doet nog even een visje uploaden... een snoek van 118 cm! 

9:38 uur Dat het leven van een marshal niet over rozen gaat is goed te zien, Guido Merlijn, een van de marshals op de wedstrijd, heeft hart voor de zaak en ondanks net beter te zijn van een pittige griep toch naar de wedstrijd gekomen. Maar desondanks slaat de vermoeidheid toe.

10:30 uur Lang leve het mobiele werken. Inmiddels heb ik mij verplaatst naar het wedstrijdhoofdkwartier en hier wordt (ondanks dat het niet zo lijkt) keihard gewerkt. Er wordt op dit moment zoveel gevangen dat Hendrik-Jan en Volkmar moeite hebben met het bijhouden, inmiddels gaat er zeker 20-30 minuten overheen voor een vis is goedgekeurd. Laatste stand 17 pagina's x 20 vissen in het systeem en het blijft doorlopen.

10:56 uur Het gaat goed, de eerste kaarten zijn bijna vol, leuk detail team Garmin België staat 2 in de lijst, deze hebben echter alleen nog maar snoekbaarzen gevangen! Ook de marshals hebben het druk op het water, de whatsapp-groep is bijna niet bij te houden.

11:09 uur Het blijft doorgaan, de ene vis na de andere wordt aangemeld, wil je de laatste upto date stand weten? Download dan de Luremasters app in de app store of ga naar : http://www.luremasters.nl/22/leaderboard/ 

Ondertussen zijn er foto's te over, hieronder een korte foto-impressie hoe het tot nu toe is geweest.

13:15 uur De vangsten lopen nu iets terug maar al met al was de stand om 12:15 uur meer dan 440 vissen, das best veel... Toch zie je dat in de spanning van de strijd dingen vergeten worden en een aantal teams heeft al een waarschuwing te pakken. En ondanks de goede uitleg tijdens de captains briefing, zie je dat er nog steeds vissers zijn die zich niet aan de regels houden en dit levert dan ook direct een gele kaart op. Het Luremasters marshal team (later LMT te noemen) is streng doch rechtvaardig. Al zie ik in de LMT whats app groep wel heel erg veel foto's met eten voorbij komen.

De mannen van het LMT hebben een zwaar leven... 

De mannen van het Luremaster marshall team hebben een zwaar leven... 

14:30 uur Terug naar de wedstrijd: het gaat hard, heel hard met de vangsten en Team Reel Busy uit Duitsland staat nu nummer 1 met 807 cm en staan 103 cm voor op de nummers 2, team 51 Roy En Jeffrey Van Woesik en de nummers 3 Team Garmin België volgen met een 115 cm achterstand en een totaal aantal punten van 692 cm. 

Maar hier kan nog heel veel gebeuren, team Reelbusy is op dit moment het enige team wat de kaart vol heeft en team 51 en 22 hebben allebei nog maar een baars op de kaart staan. Vier baarzen erbij van 30 cm en ze staan met een goede voorsprong bovenaan.

Daarintegen kan Team Reel Busy nog gaan proberen om de centimeters te verhogen en als het zich zo gaat ontwikkelen als de voorgaande jaren is elke centimetere er 1! 

De nummers 4 tot en met 10 staan op dit moment ook erg dicht op elkaar, met slechts een verschil tussen de nummer 10 en nummer 4 van 40 cm, een goede baars erbij en je bevindt je in de top 5! 

Er wordt echt gevist op het scherpst van de snede en dat is niet vreemd gezien de prijs die er is te winnen:

15:10 uur Het valt een beetje stil op de LMT app, maar de vissen blijven nog steeds binnen komen.

Hier team Uli En Thorsten met een baars en een mooie baars...

15:30 uur Even een update van de organisatie: er zijn op dit moment exact 660 vissen gevangen.

En headmarshal John Smit heeft het vandaag druk gehad:

Er komt behoorlijk wat kijken bij zo'n wedstrijdje, de deelnemers merken hier echter weinig van maar er gaat een behoorlijk apparaat en en inzet schuil achter de Luremasters.

Het is al met al een super spannende dag, bijna is het zover en Luremaster 2019 dag een zit er op.

Er zijn op dit moment exact 660 vissen gevangen.

16:00 uur einde wedstrijd 

Het zit erop! Dag 1 van de luremasters 2019 is een feit, en wat voor dag en dag met schitterende vangsten, prachtig weer en een goede sfeer! 

Team 39 Reel Busy staat nog steeds bovenaan, nu met 816 cm, ze worden gevolgd door team 51 Roy En Jeffrey Van Woesik die hun 104 cm achterstand heben weten in te lopen tot slechts 62 cm verschil en zij staan nu op 754 cm.

Team Garmin België staat hier weer achter met 42 cm met een totaal van 712 cm. Er kan nog van alles gebeuren, nu een paar grotere snoeken of baarzen erbij en de top 3 kan er in een keer heel anders uit zien! 

Hieronder zie je de eindstand van dag 1 nummers 1 tot en met 20:

Nog even wat informatie over deze dag: 

  • De grootste snoek vandaag 127 cm 
  • De grootste snoekbaars 80 cm 
  • De grootste baars 51 cm 
  • Net iets meer dan 680 vissen gevangen 
  • En de marshals lopen op de dag op vast voedsel en na 16:00 uur op bier.

Morgen gaan we verder met dag twee en kun je alles weer volgen via het live blog, wil je de exacte standen en fotos zien van de teams ga dan naar http://www.luremasters.nl/22/leaderboard/

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21596

Foto's

92120

likes

276