Visvakanties

Ebro-delta in Spanje, hengelsportparadijs voor zoet en zoutDat er in Spanje enorme meervallen gevangen worden is onder de reislustige sportvissers al vele jaren bekend. Na de succesvolle film 'Monsters van de Ebro' zijn veel hengelaars naar de Ebro afgereisd om hun geluk te proberen.


Sommigen op eigen houtje, anderen weer georganiseerd bij bijvoorbeeld een organisatie als Roned Sportfishing. Een sportvisbedrijf van het eerste uur met onderhand 19 jaar ervaring. Ontelbare meervallen tot maar liefst 248 cm lengte konden zij hun gasten laten vangen. Voor velen gingen hiermee een droom in vervulling. Dit 'oldschool' meervalvissen gaat al vele jaren onverminderd voort. De laatste vangstmeldingen spreken over gemiddeldes van over de twee meter! Het lijkt wel of de 'kleintjes' op zijn. Puur een luxeprobleem waar uiterst tevreden gasten prima mee kunnen leven.Wat relatief nieuw is bij Roned is het vissen op blauwvintonijn. Een succesvol beschermingsprogramma om het afnemende blauwvintonijnbestand terug op peil te brengen werpt z´n vruchten overduidelijk af. Als sinds vijf jaar wordt er dagelijks jacht gemaakt op dé adrenalinekick van de moderne sportvisserij: het vangen van een blauwvintonijn op een spinhengel! In bijgeplaatst filmpje is vanaf seconde 50 te zien hoe een school blauwvintonijn zich te goed doet aan een school aasvis. Een feeding frenzy ter grootte van een compleet voetbalveld. Alleen het zien al van dit spektakel brengt visser en niet-visser in extase.Verplaats jezelf even in één van de aanwezigen op de boot met een spinhengel in je handen. Geen 20 grammer met 8/00ste voor het betere peuterwerk. Nee, een 300 tot 500 grams 'ramstok' voorzien van een degelijke molen met minimaal 400 meter 80 ponds gevlochten lijn erop. Aan het eind van de 80 ponds fluorocarbon leader een slider, pilker, popper of whatever met sterke splitringen en dito haken. Dan komt de worp. Wanneer het kunstaas in de kolkende vissenmassa plonst is de gemiddelde hartslag van de aanwezigen op de boot tot ver boven de 150 gestegen. Dan de aanbeet, een doffe tik gevolgd door twee keer kopschuden. De tonijn voelt dat er met hem gesold wordt en dan gebeurt het: een onnavolgbare run die je de rest van je leven bij zal blijven.

Binnen een minuut suizen er minimaal honderd meter lijn van de spoel. Even die vertwijfeling; de slip staat toch vast? Ja, maar daar heeft de tonijn maling aan. Vier tot zes kilogram slipkracht brengen deze op hol geslagen torpedo pas na vele meters tot stilstaan. De dril die hierna volgt is, afhankelijk van het gewicht van de opponent, een waar man tot vis gevecht. Met een beetje geluk is het een 'kleintje' van rond de 30 kilo en kan het blauwe goud na een klein half uurtje flink zweten vereeuwigd worden.Grotere exemplaren (blauwvintonijn kan met gemak de 100 kilo halen*) brengen de vissers af en toe tot pure wanhoop. Meter voor meter lijn terug winnen en het gevoel hebben de vis te controleren. Tot de blauwvintonijn zich bendenkt en dan moeiteloos weer in één ruk 80 meter neemt. Drils tot drie uur lang zijn geen uitzondering. De voldoening en de gelukzaligheid als de sterkste vis ter wereld dan toch bedwongen is en gefotografeerd kan worden om daarna gereleased te worden. Catch and release only hier in Spanje, op straffe van 6000 euro boete per stuk! Echte biggame op twee uurtjes vliegen van hartje Nederland.

*De gewichten van de scholenvissen liggen gemiddeld tussen 30 en 70 kilo. Veel groter is mogelijk. De zwaarste tonijn aan de hengel gevangen in de wateren voor de Ebro-delta ligt bij een duizelingwekkende 640 kilo. Voor het gericht vissen op groot wild wordt er chummend gevist. Dit wil zeggen; stukjes sardines voeren om de tonijn naar de boot te lokken. Het gebruikte materiaal bij deze visserij zijn 80 ponds hengels die in de volksmond als bezemsteel bestempeld worden. Enorme 80 ponds reels met 1000 meter lijn op voorraad om de allergrootsten de baas te kunnen zijn. Hierover binnenkort meer.Enthousiast geworden van deze spektakelverhalen? Roned Sportfishing heeft nog enkele plekjes vrij voor dit seizoen. Qua onderkomen word je door Roned gehuisvest in het vakantiedorp Riumar. Op 800 meter van de Ebro en direct aan het Middellandse Zeestrand biedt Roned voor sportvissers en de meegereisde familieleden diverse verblijfsmogelijkheden aan. Van een goed apartement tot een superdeluxe villa met privé-zwembad.Filmpje over het vissen op tonijn: &feature=youtu.be" target="_blank">&feature=youtu.be

Voor meer informatie klik je op www.ronedspanje.nl.
Mailen voor onder meer beschikbaarheid kan naar ronedspanje@gmail.com.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21933

Foto's

92111

likes

291