FF zeuren met Bertus

FF zeuren met Bertus; doorgang voor wie?

Het kierbesluit... Dat is een punt waarover gediscussieerd wordt en op de laatste vergadering in Made (dat feitelijk over de beroepsvisserij op de Benedenrivieren ging) ook even ter sprake gekomen is. Een opening in de Afsluitdijk… Ook weer om vis te laten passeren. Als dat gerealiseerd wordt moeten we de naam van de Afsluitdijk veranderen, want het is geen gesloten dijk meer. OK, dat is dan een beetje flauwekul, maar waar maken we die openingen voor? 

Een paar jaar geleden kreeg de Roggebotsluis, die het Vossemeer van het Drontermeer scheidt, een zogenaamde aalpassage. Dat was maar een klein klusje wanneer het vergeleken wordt met een kierbesluit, en een absoluut niemendalletje vergeleken bij de grote plannen die er voor een open Afsluitdijk gemaakt zijn. Geen zorgen dus? Jawel, want wie de moeite neemt om even bij de Roggebotsluis te kijken ziet tot zijn stomme verbazing dat de aalpassage helemaal vol staat met… je raadt het al. Netten! De passage heeft iets van 80.000 euro gekost. Zoals gezegd, dat stelt niets voor dus is het ook niet zo erg dat de aal er niets mee opgeschoten is.


Een must see voor diegene met interesse voor deze materie!

Wat straks wanneer het kierbesluit in werking treedt en zout water het zoete inloopt? Prima, want zo kunnen zalm en zeeforel gemakkelijker het Haringvliet en van daar uit de rivieren optrekken. Opgewacht door? Achttien hongerige beroepsvissers in een ongelofelijk klein gebied. Het IJsselmeer, waar de enige optrekmogelijkheid de IJssel is. Het compleet platgeviste IJsselmeer waarin vijftig hongerige 'Visserijkundige eenheden' wachten op een weer open IJsselmeer. Een IJsselmeer waar een drie jarig moratorium voor zou komen wat er kennelijk niet van komt. Een IJsselmeer waarin geen migrerende vis ook maar een schijn van kans heeft het tot de rivier te halen. En als ze het halen, weer netten, tot aan de Duitse grens. Een beroepsvisser, die land gekocht heeft aan de randen van de IJssel, zodat hij bij hoog water zijn staande netten neer kan zetten en de vis die buiten de oevers van de IJssel zwemmend geen weg meer terug weet. Hij zal wel denken: 'laat die open Afsluitdijk maar komen.'Zal het nou echt niet beter zijn om eerst visserijkundig alles eens op de schop te nemen? De beroepsvisserij is bijzonder ongezond. Veel te veel netten, een totaal onoverzichtelijke quotering. Geen regels waar wel en niet gevist mag worden. Nog steeds tienduizenden vogels die jaarlijks in de staande netten verdrinken en een ministerie wat niet weet wat er nou precies gevangen wordt. Eigenlijk is de beroepsvisserij al jaren geleden volkomen uit de hand gelopen. De beroepsvisserij weer duurzaam  en gezond maken kost geld.  Echter is dat nog steeds maar een fractie van wat de werkzaamheden kosten, betreffende het zoete en zoute met elkaar te verbinden. Hier mag dus niet verkeerd bezuinigd worden. Zeker niet wanneer je weet dat dit uiteindelijk heel erg veel geld kan gaan opleveren. Maar wie maakt dat Den Haag duidelijk?

Bertus Rozemeijer

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22082

Foto's

91912

likes

295