Snoek | Visverhalen

Goudsnoek

Terug in de tijd met de Beet editie september, 2006. Ik kan heus wel een beetje foto’s bewerken met Photoshop, maar als ik iets in goud zou veranderen, dan was dat wel iets anders. Geloof het of niet… dit is werkelijkheid! Deze snoek was duidelijk goudgeel van kleur; niet voor een deel, wat sowieso al heel zelden voorkomt, maar in zijn geheel van kop tot staartvin!

TEKST EN FOTO'S MARTIN STOUTEN

Al enige jaren ben ik een vrij fanatieke snoekvisser. Karpervissen doe ik ook regelmatig en soms wil ik ook wel eens witvissen, maar het haalt het allemaal niet bij mijn onuitputtelijke passie voor Esox lucius. Deze vis blijft me boeien en elke snoek die ik vang krijgt een mooi plaatsje in mijn geheugen. Klein of groot… eerlijk gezegd maakt het me niets uit. Bij elke aanbeet komt er een flinke sloot adrenaline vrij. Een heuse verslaving dus! Mijn laatste vangst was wel heel erg bijzonder. Deze vis sloeg echt alles. Ik had nog nooit eerder een gouden snoek gezien en ik vraag me af of er sowieso iemand is, die ooit zo´n vis heeft gezien?AFWIJKING Of hij het naar zijn zin heeft gehad in een kom met goudvissen, of gevangen is door een wel heel erg enthousiaste goudsmid of dat dit, wat geloofwaardiger, te wijten is aan een natuurlijke afwijking? Ik wist het niet. Thuis aangekomen volgde er een zoektocht op het internet naar soortgelijke vissen. ‘Gouden snoek’, ‘gele snoek’ en ‘albinosnoek’ werden ingetikt, maar speurneus Google kon mij niet veel verder helpen. Sporadisch kom je een foto van een gedeeltelijk albino snoek tegen, maar daar houdt het ook mee op. Van het kleurverschil bij snoeken onderling was ik al op de hoogte. Leeft de snoek in een dichtbeplante omgeving of in een donkere omgeving, dan is dit aan zijn tekening te zien; vaak is hij dan donkerder van kleur. Leeft een snoek meer in het open water, dan zal hij lichter van kleur zijn. Maar in dit geval speelt dat allemaal geen rol, of deze snoek moet wel in héél bijzondere, ‘gouden’ omgeving leven.

ALBINO? Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om een albinosnoek (de kleurstofcellen ontbreken in de huid bij albinosoorten). Normaal gesproken, tenminste bij veel diersoorten, denk je dan al gauw aan een witte huidskleur. Niettemin kan dit bij vissen, door het bloed in de huidlaag, een oranjerode of zelfs goudachtige gloed veroorzaken. Een andere verklaring brengt ons bij het xanthorisme (pigmentverstoring). Tja… zo leer je nog eens wat. In ieder geval is dit het verschijnsel dat een bepaalde kleurstof in de huid van de vis verdrongen wordt door rood en geel pigment, net als dat bij een goudvis het geval is.OPVALLEND Ik vind het überhaupt verwonderlijk dat zo’n opvallend gekleurde vis heeft kunnen uitgroeien tot een volwassen exemplaar van 78 cm? Je zou toch verwachten dat een grotere soortgenoot of een andere roofvissoort deze superopvallende ´goudvis´ al lang had gegrepen toen hij nog klein was. Bovendien is de snoek van nature een zichtjager, die met behulp van zijn camouflagekleur vanuit een hinderlaag zijn prooi verrast. Of hield dit exemplaar zich soms schuil tussen de goudstaven?! Laten we er maar van uitgaan dat de goudsnoek flink wat moeite heeft moeten doen om zijn kostje bij elkaar te krijgen en gezien zijn gezonde conditie is hem dat nog aardig gelukt ook!

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22082

Foto's

91912

likes

295