Tackle tests

Tackle Test: Fox Rage Zander Pro Shads Loaded

Fox Rage is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Nederlandse viswereld. Als merk onder Fox International focust Fox Rage zich specifiek op het roofvissen. Naast hengels, molens, kleding en allerhande ‘kleinmateriaal’ wordt er onder de naam Fox Rage ook een groot aantal verschillende soorten kunstaas uitgebracht. Een van deze stukken kunstaas is de Zander Pro Shad. Voor mij absoluut geen onbekende, ook niet voor de andere Tackle Testers (bijvoorbeeld Bernd van Broekhoven en Michiel Wateler). Wat wel nieuw voor mij is, is dat deze shad ook wordt geleverd inclusief loodkop: de Zander Pro Shads Loaded.

Tekst & Foto’s: Tim PutsMerknaam: Fox Rage
Productnaam: Zander Pro Shads Loaded
Type product: Shad
Lengte: 10 cm
Gewicht loodkop: 10 gram
Haakmaat: 3/0
Kleuren: Hot Olive, Salt ’n Pepper en Lemon Tiger
Adviesprijs: €6,99 (per drie verpakt)
Getest in combinatie met: HS Signature Troller 220 cm, Shimano Rarenium Ci4+ 2500 FB, 12/00 Spider Wire en een 35 cm lange soepele Flexonit stalen onderlijntje (6,7kg) met Mustad Fastach clip

EERSTE INDRUK  De Zander Pro Shads Loaded zijn per drie stuks verpakt in een degelijke plastic verpakking. Voor het testen heb ik drie kleuren tot mijn beschikking gekregen:

 


  • Hot Olive: zwarte rug, witte flanken en een oranje buik

  • Salt ’n Pepper: zilveren rug met glitter en een witte buik

  • Lemon Tiger: limetreuse groen, met een transparante rug, een egale buik en een oranje kieltje


  •  


Stuk voor stuk kleuren die onder verschillende omstandigheden prima tot hun recht komen. De merknaam (Fox) en het type shad en lengte (Zander Pro 10) zijn in de flanken van de shads verwerkt. Op de loodkop is daarnaast het gewicht van de kop (10 gram) verwerkt. Verwarring over loodgewicht en merknaam is dus niet meer aan de orde. Erg handig voor de beginnende roofvisser.

Waar ik het meest nieuwsgierig naar was, was de kwaliteit van de haak. Gezien de prijs van één verpakking met shads mag verwacht worden dat de haak van goede kwaliteit is. En dat is deze. De haak is dun, niet te stug maar zeker ook niet te soepel. Wat verder opvalt is dat de haak werkelijk vlijmscherp is. Daarnaast heeft de haak een mooie kleine weerhaak.De haakmaat van de Zander Pro Shads Loaded bedraagt 3/0, wat naar mijn mening voldoende is voor deze shads. De shads zijn namelijk vrij klein, soepel en hebben een niet al te zware loodkop gemonteerd. Hierdoor worden de shads (in theorie) vrij gemakkelijk naar binnen gezogen door de vis. Mocht de vis toch voorzichtig bijten, kan er altijd nog een klein stingertje gemonteerd worden. Deze ruimte is er, aangezien de haak keurig op ongeveer 1/3 van de shad naar buiten komt. Het mag gezegd worden dat de eerste indruk van Zander Pro Shads Loaded goed was.PRAKTIJKTEST Ik heb de Zander Pro Shads Loaded ingezet tijdens het werpend vissen op de grote wateren in de zuidwestelijke delta (boot) en op de rivier (boot en kant).

In de zuidwestelijke delta werden voornamelijk de ondiepe platen bevist, met een diepte tussen de 1,5 en 2,5 meter diep. Op de rivier werden de taluds bevist met dieptes tussen de 1,5 en 6 meter diep. Op deze dagen werd de shad zowel spinnend als ‘jiggend’ (enkele slagen met de molen, shad laten afzinken en vervolgens het geheel herhalen) binnen gevist. Met beide technieken komt de actie van de shad goed tot zijn recht: licht kantelend waarbij de staart zenuwachtig wappert. Ook bij het afzinken vertoont de shad deze actie.

Dat de Zander Pro Shads prima vis vangen, wist ik van tevoren al. Ik wilde voornamelijk weten hoe de haak zich hield tijdens het vissen. Met de inhaking zit het goed. Tijdens een vrij taaie dag op de zuidwestelijke delta wist ik op het ondiepe een fraaie snoek te haken die zich vol overgave op de shad in de kleur Lemon Tiger stortte. De haak zat muurvast in het gehemelte. Ook tijdens een zeer winderige dag op de rivier liet de haak zich van zijn goede kant zien.Wat me wel opviel is dat de haak, na contact met stenen of mosselen, vrij snel braampjes op de haakpunt vertoont. Dit overkomt me bij andere specifieke haakmerken ook wel eens, dus bijzonder is het niet in de visserijwereld. Met een hakenslijpertje zijn deze braampjes goed te verwijderen. Feit is wel dat je regelmatig je haak moet controleren bij het vissen met de Zander Pro Shads Loaded. Een braam op de haakpunt kan resulteren in een slechte inhaking, wat je uiteindelijk je vis kan kosten.

Een ander klein nadeel van de Zander Pro Shads Loaded bij de werpende visserij is de loodkop. Door de ronde vorm valt deze om zodra de shad de bodem heeft bereikt. Dit verhoogt de kans op ‘hangers’ aan het talud of obstakels, vooral bij de visserij vanaf de kant waar er van diep naar ondiep wordt gevist. Daarnaast is het gewicht van de loodkop niet geschikt om in alle omstandigheden te vissen. Bij harde wind in combinatie met dieper water en/of stroming kan de lijn in een flinke bocht worden gedrukt. Een loodgewicht van 10 gram is dan soms niet afdoende om controle over de shad te houden. Voor de geoefende shadvisser is dit minder aan de orde, maar ik kan me goed voorstellen dat 10 gram voor een beginnende visser soms te weinig is.

Zoals gezegd heb ik de shad enkel ingezet tijdens het werpend vissen op groot water. Door de vrij lichte loodkop kunnen de shads echter in vele andere watersystemen en met andere vistechnieken worden ingezet. Denk daarbij aan het vissen op baars in (jacht)havens, het ‘kanticalen’ langs kademuren en het werpend vissen in vaarten, kanalen en poldersystemen. Hier zijn de omstandigheden vaak minder ruig, waardoor er gemakkelijker met 10 gram gevist kan worden.DUURZAAMHEID Op de website van Fox Rage staat: “Dankzij het extreem robuuste rubbermengsel is de levensduur van de shad vijf maal zo lang als normaal”. Zoals al eerder aangegeven in de tackle test Zander Pro Shad, is dit wat overdreven. Het rubber is van prima kwaliteit, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar zowel snoekbaars en met name snoek weten de shads toch behoorlijk toe te takelen. Daar is geen ontkomen aan. De duurzaamheid van de haak is prima, mits je deze regelmatig controleert op braampjes. De haak buigt niet snel uit, maar geeft wel voldoende mee als deze aan een obstakel vast zit. Dit vind ik positief, aangezien je hiermee zowel je shad als je onderlijn kunt redden.

VERKRIJGBAARHEID De Zander Pro Shads Loaded zijn, naast de uitvoering van 10 cm (10 gram en 3/0 haak) ook verkrijgbaar in een uitvoering van 12 cm (12 gram en 4/0 haak). De shads zijn vooralsnog beschikbaar in vier verschillende kleuren, te weten Lemon Tiger, Hot Olive, Natural Perch en Salt ’n Pepper.In de Nederlandse webshops zijn de voorgelode Zander Pro shads echter (nog) nauwelijks te vinden. Ik ben ze alleen tegengekomen op www.vismania.nl. Hier worden ze, op moment van schrijven, wel voor een aanbiedingsprijs van € 6,29 per verpakking aangeboden. Het is goed mogelijk dat hengelsportzaken zonder webshop de verpakkingen wel in de winkel hebben liggen.

De Zander Pro Shads Loaded worden ook in verschillende webshops van onze Oosterburen (zoals www.angel-domaene.de, www.angeln-neptunmaster.de en nog een aantal andere) en op Ebay en Amazon aangeboden. Let wel even op de prijs, met name op Ebay en Amazon. Deze kan een stuk hoger uitvallen dan de prijs in Nederlandse of Duitse webshops.

De Zander Pro Shads zonder loodkop zijn wel wijd verspreid op de Nederlandse markt te vinden. Vrijwel elke groothandel biedt ze aan. De losse Zander Pro Shads zonder loodkop zijn te verkrijgen in 10 andere kleuren. Keuze genoeg dus. Opvallend is dat de kleur Hot Olive niet los verkrijgbaar is maar enkel in de Loaded versie. Losse shads zonder loodkop kosten doorgaans € 0,95 - € 1,00 per stuk.De prijs van de Zander Pro Shads Loaded Shads vind ik aan de dure kant, zeker in verhouding tot de prijs van losse shads zonder loodkop. Het verschil in prijs tussen drie losse shads zonder loodkop en een verpakking met drie Zander Pro Shads Loaded bedraagt namelijk ongeveer € 4,00. Dit vrij grote verschil kan deels verklaard worden door de goede kwaliteit loodkoppen die erbij geleverd worden, al ben ik van mening dat deze drie loodkoppen samen geen € 4,00 kosten. Waarschijnlijk wordt een substantieel deel van het verschil verklaard door de degelijke verpakking waarin de Zander Pro Shads Loaded worden geleverd.

EINDOORDEEL De Zander Pro Shads Loaded zijn veelzijdig inzetbaar en vormen een goede aanvulling in je tacklebox. Enige minpuntjes zijn de prijs (ik vind ze aan de dure kant) en het beperkte loodgewicht. Het zou mij positief stemmen als Zander Pro Shads Loaded ook in wat zwaardere gewichten zouden worden uitgebracht, zoals bijvoorbeeld 14 gram of wellicht zelfs 18 gram. Voor de beginnende visser, met name op stromend water en bij ruige omstandigheden, is dat toch makkelijker vissen dan 10 gram. Daarnaast zouden de zwaardere gewichten ingezet kunnen worden voor de verticaalvisserij.

Al met al ben ik zeker tevreden over het presteren van de shad en de bijgeleverde haak en loodkop. Ik denk dat ze vooral voor de minder ervaren roofvisser een uitstekende optie vormen. Je hebt sowieso kwaliteit in handen. De haken zijn namelijk scherp (wel regelmatig controleren), dun en zijn goed op de shads gemonteerd. De shads hebben een duidelijke opdruk van het merk, het type shad, de lengte en het loodgewicht waardoor je altijd weet waarmee je vist. De Zander Pro Shads Loaded zijn bewezen vangers en zijn inzetbaar in verschillende watersystemen en met verschillende type visserijen.

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22076

Foto's

91912

likes

295