Product Informatie | Tackle tests

Tackle Test: Shimano Exage 2500FDIn hengelsportmagazine Beet is recent een artikel gepubliceerd over 55 populaire werpmolens voor 2014. De Shimano Exage FD is één van de molens die omschreven wordt. Ik citeer Rudy van Duijnhoven in Beet nr. 01 – januari, 2014 pag 70. “Van de Shimano Exage werpmolens zijn er wereldwijd al meer dan 1 miljoen verkocht, wat het tot een van de populairste werpmolens aller tijden maakt. De nieuwste modellen zijn voorzien van een veel compactere dan de voorgaande modellen zodat het molenhuis nog lichter en stijver is dan van normaal XT-7 materiaal. De twee variabele snelheden waarmee de lijn op de spoel wordt gelegd, zorgt voor een excellente lijnlegging op de spoel.” Wie het Shimano assortiment een beetje kent, weet dat de Exage molens niet de duurste uit het pakket zijn. Ondanks de lagere prijs ten opzichte van veel andere modellen zijn het zeker geen slechte molens. Als fervent Exage gebruiker, was ik erg benieuwd naar het nieuwe model.

Tekst & foto’s: Bernd van BroekhovenProductspecificaties

Type product: Molen
Merknaam: Shimano
Productnaam: Exage 2500FD
Gewicht: 250 gram
Kogellagers: 4 kogellagers + 1 rollager
Lijncapaciteit (mm/m): 20/00 - 240; 25/00 - 160; 30/00 - 110
Versnelling: 5,0:1
Inhaalsnelheid: 72 cm
Winkeladviesprijs: vanaf 59,99 euro
Gebruikt hengelmateriaal bij test: Hengelset voor werpend vissen met gevlochten lijn en shads / een hengelset voor natuurlijk aas met nylon lijn en snoekbaarspen

Eerste indruk

De eerste indruk is positief, er zijn geen gekke of bijzondere dingen. Gewoon een mooie, compacte en goed uitstralende spinmolen zoals je van Shimano gewend bent. Geen terugslag. Niet echt licht, maar ook zeker niet zwaar. Slib ratelt lekker. Mooie brede spoel. Een reservespoel, zo kun je gemakkelijk wisselen tussen gevlochten lijn en nylon. Qua soepelheid is het niet de meest soepel draaiende molen die ik ken, maar dat had ik ook niet verwacht. Het reverse palletje zit aardig weggewerkt zodat je deze zelden tot nooit per ongeluk aan zult tikken.

Praktijktest

Zelf gebruik ik al jaren twee Exage 2500FA modellen voor het vissen met nylonlijnen. Vooral pennen op snoekbaars en karper. Ook heb ik met de FA serie op het zoute enkele diklipharders mogen drillen. De molens zijn met zorg behandeld en leven nog steeds. Ik ging er vanuit dat de nieuwe FD serie alleen maar een verrijking zou zijn. Ik noemde zojuist alleen het vissen met de pen. De FA serie heb ik destijds ook ingezet voor het werpen met shads en spinnen met pluggen. Al snel kwam ik er achter dat ik voor dat werk toch een 'degelijkere' molen wilde hebben. Voor echt intensief 'werp en binnendraai werk' vond ik de molen net wat te kwetsbaar. Wellicht zocht ik destijds naar meer comfort, iets wat ik in de Stradic serie wel terugvond. In tegenstelling tot de FA serie is de nieuwe FD serie in de hand al een stuk robuuster. Om de test zo volledig mogelijk te maken heb ik de 2500FD naast het penvissen ook ingezet voor het vissen met shads.Na verschillende sessies gevist te hebben met de molen ben ik niets tegengekomen wat mij verrast of verbaasd heeft. De 2500FD was naar verwachting een stuk robuuster ten opzichte van het oudere model wat ik mijn bezit heb. Tijdens het vissen met kunstaas heb ik dat ook mogen ervaren. Het open en dichtslaan van de beugel verloopt soepel. Het opspoelen van de dyneema lijn verloopt naar behoren. Het binnen draaien gaat zonder problemen. De slip loopt lekker. Geen haperingen, gewoon een goed functionerende molen. Enige terugslag is niet waargenomen en zo hoort het. Het enige waar ikzelf tegenaan ben gelopen is de inhaalsnelheid. Een persoonlijk dingetje, voor het vissen met kunstaas gebruik ik liever molens met een hogere inhaalsnelheid zoals de Stradic serie. Waarom? Echt uitleggen kan ik het niet. Het is echt een gevoelsmatige voorkeur, ik vind het gewoon prettiger vissen. Bij het weglaten van die persoonlijke voorkeur kan ik wel zeggen dat de molen fijn viste. Ten opzichte van het oudere model zou ik deze molen wel meenemen voor het vissen met kunstaas. Het voelt degelijk aan, veel minder kwetsbaar dan het oudere model. Voor het vissen met nylon met de pen kan ik alleen maar zeggen dat de molen ook daar goed gefunctioneerd heeft.

Natuurlijk zijn er altijd dingen aan te merken op molens zoals de Exage 2500FD. Verbeterpunten zijn er altijd, maar dan kom je wel uit op de materiaalkeuze. Meerdere kogellagers en lichtere materialen resulteren in een andere molen die in een andere prijsklasse thuishoren.Duurzaamheid

Na enkele sessies vissen valt er natuurlijk nog maar weinig te zeggen over de duurzaamheid van de molen. De techniek en de gebruikte materialen worden steeds geavanceerder, waardoor ik er bijna zeker van ben dat de molen nog lange tijd met plezier gebruikt zal worden. Persoonlijk zal ik de molen niet intensief gebruiken - wat bij de meeste kunstaasvisserijen wel het geval is - waardoor de levensduur naar verwachting langer zal zijn. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat de levensduur van een molen voor een groot deel te wijten valt aan de gebruiker. Goed onderhoud draagt daar zeker aan bij.Verkrijgbaarheid

Gezien de populariteit van deze molen is hij verkrijgbaar in de meeste hengelsportzaken en webshops die Shimano artikelen in hun assortiment hebben. Online ben ik het 2500FD model variërend van 60,- tot 70,- euro tegengekomen.

Eindoordeel

Ruim voldoende. Al met al ben ik te spreken over de molen. Hij oogt mooi, vist lekker en naar verwachting zal hij nog lang meegaan ook. Het is niet het beste van het beste, maar voor hetgeen wat de molen kost heb je een degelijk exemplaar in handen. Een veeleisende kunstaasvisser zal mogelijk eerder voor een model kiezen met meer kogellagers dat dus soepeler loopt. Gezien ikzelf voor de meeste kunstaasvisserijen liever molens gebruik met een hogere inhaalsnelheid, zal ik de 2500FD vooral in blijven zetten voor visserijen met nylon lijnen zoals bij het vissen met de pen.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22082

Foto's

91912

likes

295