Tackle tests

Tackle Test: Spro Arrow Tail (8 cm), Fat Papa (7 cm) & Bony Shaker (8 cm)

Hengelsportfabrikanten proberen elk jaar de markt te voorzien van nieuwe, frisse producten. Zo ook Spro. In het najaar van 2014 werd een mediacampagne gestart ter promotie van een aantal prachtige producten. Te denken valt bijvoorbeeld aan de Ikiru-serie, die uit een aantal reeds bewezen vangende pluggen bestaat. Ook op het gebied van softbaits heeft Spro niet stilgezeten. Voor de liefhebbers van groot aas werd de Giant Flapper gepresenteerd. Voor de baars en - snoekbaarsvissers kwamen een aantal kleinere softbaits op de markt, waaronder de Spro Arrow Tail, Fat Papa en Bony Shaker. Alle drie ‘made in the U.S.A.’.

Tekst & foto’s: Tim Puts



Merknaam: Spro
Productnaam (kleur): Arrow Tail, Fat Papa & Bony Shaker
Type product: softbait
Lengte: 7 & 8 cm
Adviesprijs: € 3,95 - € 4,50
Getest in combinatie met: Spro Signature Vertical & Shimano Aernos 1000 FA (10/00 Daiwa Tournament 8Braid)

Eerste indruk Als snoekbaars- en baarsvisser is Spro één van de vele merken waar ik mee vis. Zo hangt er geregeld een Komodo Shad of Dull Shad bij mij aan de speld. Dit zijn mooie en degelijke shads die me al de nodige fraaie baarzen en snoekbaarzen hebben opgeleverd. Met deze voorkennis had ik er vertrouwen in dat ik met de Arrow Tail, Fat Papa en Bony Shaker wederom kwalitatief goed kunstaas in handen zou krijgen.

Aantal per verpakking De drie typen shads worden in de voor Spro kenmerkende verpakkingen geleverd. De Arrow Tail en Bony Shaker zijn per 10 verpakt. De Fat Papa is per 7 stuks verpakt. Dit laatste heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er voor het gieten van één Fat Papa meer rubber nodig is dan voor het gieten van de andere twee typen shads. Met recht dus een ‘vette’ shad.

Afwerking De shadjes zijn fraai en met oog voor detail afgewerkt. De Arrow Tail heb ik ontvangen in de kleuren Electric Ghost en Matcha Chocolate. De Fat Papa heeft de kleurencombinatie Pepper Melon en de Bony Shaker heeft de combinatie Camo Perch. Alle shadjes zijn in meer of mindere mate voorzien van een ‘snufje peper’ (zwart glitter).



Nieuwe kleurencombinaties Opvallend is overigens dat Spro de nieuwe serie softbaits voorzien heeft van andere kleurencombinaties dan de softbaits die al langer door hun worden verdeeld (zoals de Dull Shad). Wellicht heeft dit te maken met het feit dat de nieuwe serie softbaits (waaronder ook de Komodo, Komodo Claw en Bony Shad) in de Verenigde Staten wordt gemaakt. De nieuwe serie softbaits wordt bijvoorbeeld niet in de populaire kleur Lime Chartreuse geleverd. Andere oude bekende kleurencombinaties zijn in een ander (verbeterd) jasje gestoken. Een voorbeeld hiervan is de combinatie Pepper Melon (in de oude serie Oranje Belly).

Bijzonderheden Wat me ook opviel, is de driehoekige schoepstaart van de Arrow Tail en Fat Papa. Doorgaans hebben schoepstaarten van shads een ronde of vierkante vorm. De driehoekige ‘pijlstaart’ is een leuk detail in de vormgeving, maar uiteindelijk zal de actie van de staart weinig verschillen met ‘conventionele’ schoepstaarten. Bij de Bony Shaker vallen meteen de inkepingen in de staartwortel op. Het doel van deze inkepingen is om de staart van de shad meer bewegingsvrijheid te geven.







Kwaliteit rubber Het rubber waarmee de shads zijn gegoten is soepel, maar op het eerste gezicht wel vrij taai. Dat is positief. De soepelheid zal de actie van met name de schoepstaartjes versterken. Een zekere mate van ‘taaiheid’ is nodig om uitscheuren van het rubber en afbijten van de staartjes tot een minimum te beperken. Het punt waar de loodkop uit de shad steekt, het punt waar de haak uit de rug van de shad komt en de dunne verbinding tussen staart en lichaam van shad, vormen namelijk de meest kwetsbare punten.

Inzetbaarheid Door het formaat van de shadjes zullen deze door de consument voornamelijk worden ingezet voor de dropshotvisserij. Echter, ook voor de UL-visserij bieden de shads voldoende mogelijkheden. De shads komen goed tot hun recht op een 3,5 tot 7 grams loodkop met bijpassende haak. Daarnaast biedt de Bony Shaker de mogelijkheid om deze weedless te vissen. De shad is voorzien van een groef waarin een kleine wormhook verborgen kan worden. Op deze manier kan de shad uiteraard ingezet worden tijdens het dropshotvissen. Maar ook aan een Texas- of Carolinarig of een Spro Bottom Jigging Sinker zal de shad niet misstaan. Voor deze Tackle Test heb ik me echter gefocust op het vissen met de dropshot en reguliere loodkop.





Actie Zowel op de dropshot als op de loodkop vertonen de Fat Papa en Arrow Tail een mooie, zenuwachtige staartactie. Aan een loodkop gemonteerd vertoont de Fat Papa daarnaast een lichte, kantelende actie. Deze eigenschap heeft de Arrow Tail nauwelijks, mede door het slanke lichaam van de shad. Door de inkepingen in de staartwortel van de Bony Shaker, heeft de staart van deze shad meer bewegingsvrijheid dan conventionele V-staartjes. De inkepingen resulteren dan ook in een verleidelijk actie van het staartje. Van elke van de drie typen shads heeft Spro een kort actiefilmpje gemaakt, waarin ook de verschillende in te zetten technieken worden benoemd. Ook is te zien in welke kleurencombinaties de shads te verkrijgen zijn.

Spro Arrow Tail



Spro Fat Papa



Spro Bony Shaker



Vangsten De actie viel ook bij de roofvis in de smaak. De vangsten vielen helaas wat tegen, maar dat was puur te wijten aan de moeilijke, zomerse omstandigheden aan de rivieren (hoge watertemperatuur, lage waterstanden en afvoer). Ik twijfel niet aan de aantrekkingskracht van deze drie softbaits. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de Arrow Tail, Fat Papa en Bony Shaker mij dit seizoen nog de nodige baarzen en snoekbaarzen zullen opleveren.



Duurzaamheid Uit de praktijktest is gebleken dat de drie typen shads tegen een stootje kunnen. Uiteraard zijn ze, net als alle andere softbaits, gevoelig voor de tanden van roofvis. Echter, uitscheuren van de haak of loodkop is nauwelijks voorgekomen. Spro heeft met de keuze van het rubber dus een goede keuze gemaakt.

Verkrijgbaarheid Ik heb geen eenduidige adviesprijs voor de shads kunnen vinden. De prijs varieert namelijk van € 3,70 per verpakking tot € 4,30. Dit komt neer op € 0,40 tot € 0,60 per shadje. Dit zijn normale prijzen voor dit soort kleine softbaits. Wat me opvalt is dat de shads niet allemaal even goed verkrijgbaar zijn op het internet. De Fat Papa is verkrijgbaar bij Hengelsport Kuperus en bij ’t Guppy. De Spro Arrow Tail is verkrijgbaar bij www.fishingdirect.nl, waar deze overigens scherp geprijsd is. De Bony Shaker is in meerdere webshops te vinden, zoals die van’t Guppy, Fauna Hengelsport, www.fishingdirect.nl en www.optifish.nl. Ik kan je aanraden kritisch te zijn bij de aankoop van deze shads. Het kan je namelijk zo een paar euro schelen als je goed op de prijs let.

Eindoordeel Zoals van tevoren verwacht hebben de drie softbaits van Spro aan hun verwachtingen voldaan. Het zijn fraai afgewerkte shads met elk hun eigen, typische kenmerken en actie. De kwaliteit is zoals we van Spro mogen verwachten: goed en betrouwbaar. Wellicht zijn de nieuwe kleurencombinaties even wennen, maar ik weet zeker dat er bij de nieuwe kleuren ook weer een aantal toppers tussen zit.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21938

Foto's

92111

likes

291