Tackle tests

TackleTest: Spro Bottom Jigging Sinker

Spro komt elk jaar wel met de nodige nieuwe dingen op de markt.  De Bottom Jigging Sinker is er hier één van. Geheel nieuw is deze techniek niet, in Rusland staat dit systeem bekend als de Cheburashka-techniek. Spro heeft de techniek 'geadopteerd' en naar Nederland gebracht. Reden om dit systeem eens goed onder de loep te nemen. Wat zijn de voor- en nadelen?Merknaam: Spro
Productnaam: Bottom Jigging Sinker
Type product: Jighead
Gewicht: 1,5 – 18 gram
Adviesprijs: OnbekendGetest in combinatie met:
Hengel: Shimano Speedmaster 2.40 dropshot 10 – 30 gram,
Lijn: 10/00 Daiwa 8ght braid,
Onderlijn:11 kg Flexonite, Mustad Fast Tach clip maat 2 en
Haak: Gamakatsu worm 325 big eye, worm EWG en LS-3424F big eye haken.EERSTE INDRUK Verpakt  per 4, 5 of 6 stuks zien ze eruit als standaard jigkopjes, maar dan zonder haak! Daar waar je normaal een haak verwacht, steekt nu een apart gevormd oogje uit. Met wat moeite, zeker bij de zwaardere gewichten, kun je het 'frame' eruit halen. Het frame heeft overigens nog het meeste weg van een paperclip.PRAKTIJKTEST voor de praktijktest werden met de bottom jigging sinker ook wat shadjes meegeleverd, namelijk de Komodo Shad, Bony Shaker en U.S. Grub. Met bijgeleverde haken zijn verschillende montages mogelijk. Zo zal de weedless montage tussen het groen een prima keuze zijn, voor de wat kleinere shadjes zou ik zelf voor een headmontage gaan; dus een Gamakatsu worm 325 door de kop van de shad! Daarnaast kun je hem gewoon als vanouds monteren, als een gewone jigkop. Keuze genoeg dus! Mijn eerst poging is met een Bony Shaker op de rivier, en gelukkig hoef ik niet lang wachten op een aanbeet. Een kleine snoekbaars pakt met een kenmerkende aanbeet de Bony Shaker. In dit geval heb ik de Shaker wat verder op de haak geschoven zodat de haak wat verder naar achteren zit.
Ook de anti-wier montage wil ik een kans geven, en wel op baarsjes hier in de sloot. En hier liep ik al snel tegen de nodige missers aan. Mogelijke verklaring kan zijn dat het hier om vrij kleine baarsjes gaat en deze gewoon de bijtkracht missen om de haak goed door de Komodo Shad heen te bijten. Toen ik omschakelde naar een worm 325 haak die wat verder naar achteren was geschoven en ook vrij uit de shad stak, kwamen de eerste vissen binnen. Kwestie van aanpassen aan de omstandigheden dus.VOORDELEN De Bottom Jigging Sinker heeft genoeg voordelen ten opzichte van een standaard jigkop. Een van de dingen waar ik altijd tegenaan liep tijdens het vissen met de standaard jigkop was de haakgrootte bij lichtere kopjes. Waarom wordt de haakgrootte kleiner naarmate de kop lichter in gewicht wordt...? Stel dat de omstandigheden tijdens de dag veranderen en je moet ondieper vissen en dus een lichtere kop gebruiken, maar je wilt nog steeds je favoriete shad gebruiken. Dan is de kans groot dat je vis gaat missen als gevolg van de kleinere haak. Met de Bottom Jigging Sinker verwissel je simpel die zwaardere kop voor een lichtere en vis je gewoon door met dezelfde shad en haak. Ook kun je met een kop verschillende montages en type shads monteren zonder een koffer vol met koppen mee te hoeven nemen. Zeker voor de kantvissers scheelt dat een hoop extra´s om mee te nemen!
Puur kijkend naar het vissende aspect van de Bottom Jigging Sinker zijn er ook wel wat dingen die voor mij een voordeel bieden. Zo biedt het scharnierende gedeelte wat je nu hebt tussen kop en haak volgens mij een grotere inhakingskans doordat de haak veel mobieler is.
Ook in de actie zit nogal verschil wanneer je deze vergelijkt met die van een standaard jigkop. Met name de Bony Shaker heeft nu een veel uitbundigere actie. Tijdens het wat actiever binnenvissen laat de v-staart nu ook veel meer de flanken zien en dartelt deze veel actiever door het water.Voor het vissen met kleinere haken in combinatie met wat zwaardere koppen zijn dan wel de big-eye haken aan te bevelen zodat je dan maximale bewegingsvrijheid behoudt. Maar ook de de schoepstaart zal kunnen profiteren van de extra bewegingsvrijheid. Zo zag ik dat de 6 cm Komodo Shad in combinatie met de anti-wier montage net wat meer actie heeft dan wanneer die gemonteerd is op een standaard jipkop met hetzelfde gewicht.DUURZAAMHEID De duurzaamheid is goed te noemen. Het frame dat zich makkelijk in de kop laat schuiven blijft goed zitten en levert geen problemen op. Ik zou niet adviseren om een frame van een lichtere kop op een zwaardere kop te monteren. Buiten het feit dat het frame nu minder ver uit de kop steekt en voor minder beweging zorgt, kan ik me wel voorstellen dat geheel minder strak in de kop zit en er dus wat sneller uit kan schieten. Bij het testen zat het nog steeds goed vast maar ik zou het risico niet nemen.

VERKRIJGBAARHEID de Bottom Jigging Sinker is verkrijgbaar in de gewichten 1,5, 3, 5, 7, 10, 14 en 18 gram. Aangezien zo’n beetje elke hengelsportzaak Spro producten voert is de Bottom Jigging Sinker algemeen verkrijgbaar of te bestellen.

EINDOORDEEL zeer tevreden met dit systeem. Bied volop mogelijkheden om te experimenteren en het zou me niet verbazen dat er dagen zijn waar dit systeem de standaard jigkop achter zich laat qua vangsten. Wel zou ik het fijn vinden om 1 of meer extra frames meegeleverd te krijgen. Tijdens het monteren boven het gras sprong bij mij er 1 uit de vingers het gras in en was deze niet meer terug te vinden...

ACTIE Speciaal voor deze review stelt Spro twee setjes bottomjigs ter beschikking. Ideaal om het zelf eens te proberen. Like hiervoor de Facebook pagina van Total Fishing! Onder de nieuwe likes worden 17 september de twee setjes verloot!

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21895

Foto's

92105

likes

290