Tackle tests

Testverslag Jaxon Extreme Soft Drop Shot

Enkele weken geleden kreeg ik een aantal Jaxon shads in m’n handen gedrukt. Daar moest ik op de rivier wel mee uit de voeten kunnen werd me verteld! Eén van de zakjes shads sprak me gelijk aan, de 13,5 cm lange ‘Extreme Soft Drop Shot TD-02’ V-staartjes. Zeer flexibel rubber en in een prachtig natuurgetrouw kleurtje met grote, opvallende ogen. Met een dagje verticaalvissen op de momenteel aardig heldere rivier in het vooruitzicht, heb ik vol vertrouwen; wat shads uit de verpakking gehaald en voorzien van een loodkopje + staartdregje.

TEKST EN FOTO'S: MICHIEL WATELERMerknaam:  Jaxon
Productnaam: Extreme Soft Drop Shot TD-02
Type product: Shad
Lengte: 13,5 cm
Kleur: ‘C’ (Lichte parelmoer buik, bruine rug. Grote ogen).
Winkeladviesprijs: € 3,25 per verpakking van 5 stuks
Materiaal waarop dit getest is: lichte verticaalhengel en lichte en zware diagonaal hengels. Shads zijn gevist op loodkoppen en zijn voorzien van een staartdregje.
Verkrijgbaar bij: www.betaalbaarvissen.nlEerste indruk
Zoals ik in de inleiding al schreef spraken deze shads me gelijk aan. De grote ogen op de shads keken me aan vanuit de verpakking. Bijna uit verhouding zo groot zijn ze, maar dat is juist iets waar ik heel erg in geloof bij kunstaas. Het oog van een aasvis is een mooi richtpunt voor de rover die het op hem gemunt heeft. Hoe duidelijker aanwezig op je kunstaas, hoe minder missers? Wie weet. Ik ben er in ieder geval fan van.
Ik haal de shads uit de verpakking en het valt op hoe zacht en soepel deze zijn. Je kunt er bijna een knoop in leggen. De flexibiliteit van de shad is iets wat veel vissers aanspreekt. Dit moet er onder water – en zeker indien aangeboden met een dropshotsysteem – prachtig uitzien. Hoewel een soepele, veel bewegende shad natuurlijk niet altijd dat is wat de vis wil, kun je er op sommige dagen misschien wel het verschil mee maken.

Het zachte rubber heeft ongetwijfeld ook nadelen. Ik ben benieuwd hoe het shadje zich houdt na enkele gevangen vissen. Wanneer ik het derde shadje wil voorzien van een loodkop en staartdreg (Loodkop: 3/0 en 4/0 en staartdreg maat 8) ben ik even bang dat het oogje van de shad los laat. Toch blijkt deze verrassend sterk op het rubber bevestigd te zitten en vooralsnog zit het oogje (na een uurtje vissen en twee gevangen snoekbaarzen) er nog steeds. En toegegeven, ik stak m’n loodkophaak er een beetje scheef in.

De kleuren van de shad zijn simpel doch doeltreffend, naar mijn mening. Zeker als de rivier wat helderder is, worden natuurgetrouwe shads vaker gepakt. Deze  shad is een mooie imitatie van een slank visje nabij de bodem. De grote ogen vallen nog eens extra op en daarmee is dit shadje echt af.Praktijk test
De shads zijn getest in meerdere sessies op twee grote rivieren in Nederland. Ik heb verticaal met de shads gevist en ook flink wat geworpen met de lange diagonaalhengels. Ik heb de shads enkel met loodkoppen gevist. Hoewel ik zeker geloof dat er op de dropshot prachtig gevist kan worden met deze shads, paste dat op het moment niet in mijn visserij.

Zoals verwacht (dit type shads zijn er nu eenmaal vrij veel en we hebben er veel ervaring mee) werd er, toen we de vis eenmaal gevonden hadden, al verticaal vissend gelijk op de shads gevangen. We kwamen kennelijk even midden in een school terecht, want we vingen gelijk een stuk of 12 vissen. Even de balans op maken. Ik viste met de Jaxon Shad, m’n maatje met een v-staart, zelfde formaat, maar dan van een ander merk. Volgens mij was het letterlijk zes om zes verdeeld. Een echt verschil hebben we die visdag dan ook niet gemerkt in de vangsten. En eerlijk gezegd, de volgende visdagen ook niet.Maar, dat had ik dan ook niet verwacht. Je kunt moeilijk wonderen van een shad verwachten. Wel bleek de Jaxon Extreme Soft Drop Shot TD-02 prima mee te kunnen met de vangsten op vergelijkbare v-staarten. Hij deed er in ieder geval zeker niet voor onder.

Duurzaamheid
De flexibiliteit/zachtheid van de shad is één van de meest opvallende en misschien wel mooiste uiterlijke kenmerken van de Extreme Soft Drop Shot TD-02. Shads die zo extreem soepel zijn, ben ik nog niet vaak tegen gekomen! Zoals verwacht brengt dit ook nadelen met zich mee. Shads van zacht en soepel rubber worden nu eenmaal sneller kapot gebeten. De tanden van snoekbaars stellen in vergelijking met snoek niet heel veel voor, maar shads slopen kunnen ze als de beste! Zeker zachte shads als deze. Waar mijn maatje bijvoorbeeld nog prima door kon vissen met zijn (stuggere) exemplaar v-staart na de 6 snoekbaarzen op de rivier, moest ik echt met een tubetje lijm aan de slag. Natuurlijk zit het soms mee en soms tegen, maar ook in de latere sessies bleek dat het zachte rubber ook zijn keerzijde heeft. De vele vangsten op een shadje maken het echter minder vervelend om hem in de prullenbak te gooien. Elke shad ging ongeveer zo’n 7-9 vissen mee. Ik ken shads met een mindere score.Verkrijgbaarheid
De shad is in Nederland verkrijgbaar bij de firma www.betaalbaarvissen.nl de webshop van Hengelsport De Gouwe te Waddinxveen. Uiteraard zijn de shads daar ook in de winkel te koop. De shads hebben een schappelijke prijs van € 3,25 per zakje van 5 stuks. Dat komt neer op € 0,65 per stuk en dat vind ik gezien de huidige prijzen van vergelijkbare shads een net bedrag. Zeker gezien de details en kleuren die je in het design van de shad terugvindt.Eindoordeel
Ik ben goed te spreken over de Extreme Soft Drop Shot TD-02. Het design, de kleuren en de actie van de shads zijn punten waar ik erg tevreden over ben. De shads zien er boven en onder water prachtig uit en mede door de grote plakogen vis ik er vol vertrouwen mee.  Het eerder besproken nadeel, de kwetsbaarheid van de shad is echt een minpuntje. Maar goed, dat weet je al op het moment dat je zo’n shad op de markt brengt. Er moet (even heel zwart/wit) een keuze gemaakt worden tussen stevig en stug rubber, of zacht en soepel. In dit geval is gekozen voor zacht en soepel rubber en daardoor is de shad wat kwetsbaarder. Daar tegenover staat weer dat de shad erg mooi is en dat de prijs schappelijk is. Voor € 0,65 per stuk kun je er nog eens één stuk laten bijten.De snoekbaars en baars die ik werpend en verticaal vissen belaagd heb, was in de testperiode vrij los op de rivier en dat heb ik ook teruggezien in de vangsten op de shad. Er zijn dagen geweest dat ik zo 10 vissen ving op de shad, al werden er om me heen ook op andere aasjes gevangen. Echt er bovenuit steken deed deze shad dus niet, maar ik ben er van overtuigd dat ik deze shads nog wel een keer ga aanschaffen. Het is net weer wat anders tussen de vele v-staartjes in m’n kunstaaskoffer en de afgelopen weken hebben laten zien dat de roofvis er zeker niet vies van is. En die prachtige, grote ogen hè… dat zouden meer kunstaasfabrikanten moeten doen! 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21596

Foto's

92120

likes

276